Jó üzlet lehet Magyarországnak a gázszállítás
Üzlet

Jó üzlet lehet Magyarországnak a gázszállítás

Portfolio
Magyarországnak fel kell készülnie az intenzívebb északi irányú gázexportra, mert az abban a térségben fekvő országok ezt igénylik - nyilatkozta a Magyar Időknek Birtalan Zsolt, a Magyar Gáz Tranzit (MGT) Zrt. vezérigazgatója. Az észak felé áramló gázkapacitások bővítésével jelentősebb tranzitbevételhez juthat Magyarország.


Jó üzlet lehet Magyarországnak a gázszállítás

A földgáz változó régiós piacáról, valamint a magyar gázelosztói ambíciókról a Portfolio június 7-i energiakonferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

A vezérigazgató szavai szerint lekötésigényeket nyújtottak be, mert a nemzeti energiastratégia céljainak elérése érdekében a társaságnak fejlesztéseket kell végrehajtania, ehhez pedig hozzá kell látniuk az előkészítő munkákhoz. A kapacitáslekötések uniós szabályozású menetrendje miatt a második félévben születhet döntés a fejlesztésről, amennyiben a kereskedők valóban lehívják a kapacitásokat. Amint a Magyar Közlönyben megjelent: a társaságnak le kell bonyolítania a gázvezetékre vonatkozó, május 2-án kiírandó kapacitáslefoglalási eljárást.

Birtalan szavai szerint a kiírás főleg a déli-északi szállításra vonatkozik, mégpedig a tranzitgázra, vagyis az országon keresztüláramló mennyiségekre, miután a gázkereskedőktől kapacitásbővítési igények érkeztek be hozzájuk. Ennek oka a térség piacának átalakulása, nagyrészt a Gaz prom szállítási útvonalainak megváltozása miatt. A szlovák-magyar vezeték kapacitása az észak-déli irányban háromszorosa a dél-északinak, a cél az utóbbi irány kapacitásának megháromszorozása. Ha a kereskedők valóban igénylik a felkínált kapacitásokat, akkor 2019 elején el kell kezdeni a beruházást, 2022-től pedig a megnövelt kapacitással kell üzemelnie a vezetéknek.

Ez Magyarországnak a tranzitdíjak szempontjából jó hír, az átalakulás nyomán, az igények kiszolgálásával ugyanis növekedő bevételhez juthatunk. A magyar energiapolitika célja egyébként is a térségi főelosztó szerepének betöltése a közeljövőben

- írta a lap.

A tranzitgáz eredete lehet a Fekete-tenger, a tankereken érkező cseppfolyós gáz (LNG) vagy akár a hazai tárolókból intenzívebb ütemben kitárolt energiahordozó. Az intenzívebb kitárolásnak az a feltétele, hogy a gázkereskedő vállalatok - főként az orosz Gazprom terméke - nagyobb hazai bértárolási szerepet töltsenek be.

(Magyar Idők)
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_Aramco1205