Nemcsak a rózsa, lassan a holland tulipán is Afrikából jön
Üzlet

Nemcsak a rózsa, lassan a "holland tulipán" is Afrikából jön

Bár mindenki tisztában van vele, hogy a virágok nem a boltos kiskertjéből valók, azt kevesen gondolnák, hogy a kezükben lévő csokor árába jó eséllyel a napsütötte Kenyából vagy az egzotikus Ecuadorból való szállítás költségei is bele vannak építve. Persze nem a kisbolt tulajdonosa hozza haza őket bőröndben, a vágott virág kereskedelmére - lévén romlandó áru - félelmetesen precíz globális logisztikai rendszert építettek ki: az Afrikában kihajtott rózsákat például egy napon belül klimatizált repülőkkel szállítják a holland virágtőzsdére, ahonnan hűtött kamionokkal viszik tovább a szigetszentmiklósi nagybani virágpiacra, innen vásárolnak a virágboltosok. Bár még mindig Hollandia a virágbiznisz központja, a termesztésben már átvették a főszerepet az olyan egyenlítői országok, amelyek kiváló klimatikus adottságival még akkor sem lehet versenyezni, ha hozzáadjuk a több ezer kilométeres út szállítási költségeit.
Tavasszal minden virágba borul és egymást érik az olyan napok, ahol kiemelt szerepet kapnak a csokrok, a rózsaértékesítés Black Friday-ját jelentő Valentin naptól az anyák napjáig. Azt azonban kevesen tudják, hogy az ajándékba kapott virágcsokorban jó eséllyel találunk egy-egy szálat Afrikából, esetleg Dél-Amerikából is.

Nemcsak a rózsa, lassan a

Rendkívül versenyképes tud lenni az a virág, amelynek termesztéséhez nem szükséges energiaköltségekkel kalkulálni

- mondta a Portfolio-nak Treer András, a szigetszentmiklósi nagybani virágpiac üzemeltetőjének, a Flora Hungariának a szakmai igazgatója. Erre jöttek rá az intenzív globalizációs trendek hatására a költséghatékonyság kimaxolására törekvő holland gazdák is a kétezres évek elején, és hektárszámra kezdték építeni fóliasátraikat Afrikában.

Letolták a termelést délre

Persze 50 fokban nem lehet termeszteni, ezért csak az olyan, 2-3 ezer méter magas tengerszint feletti területek jöhettek szóba, ahol nappal átlagban 20-22, éjszaka 8-15 fok van, emellé pedig olyan intenzív fényviszonyok, amelyekről Európában álmodni sem lehet. Így lett a kelet-afrikai magasföldön elhelyezkedő Kenya és Etiópia a virágtermesztők Mekkája. Az sem volt példátlan, hogy neves, generációk óta a mesterséget űző holland virágtermesztők az egész gazdaságot áttelepítették és maguk is családostul átköltöztek a fekete kontinensre.

Nemcsak a rózsa, lassan a
Virágfarm Afrikában. Nincs gondjuk a fűtésre.
A Wildfire Flowers az egyik a több száz nagyobb farm közül, ahol 17 hektáron rózsa, 13 hektáron orbáncfű nő, amit jellemzően gyógyszeralapanyagként használnak fel. A gazdaságban 540 kenyai dolgozik, igaz a tulajdonosok nem hollandok, hanem egy bizonyos Peter and Sylvia Szapary, akik a cég honlapja szerint 1995 telepedtek le az országban és 1999-ben vágtak bele a virágbizniszbe. A magyar tulajdonosokat levélben többször kerestük, de eddig sajnos nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Kenyában több mint félmillió ember dolgozik a szektorban - ebből 100 ezren a farmokon - és kétmillió embert tart el az ágazat.

Több mint 60 országba exportálják a virágokat, az európai import közel negyven százalékát az afrikai ország adja, amivel a harmadik legnagyobb exportőr a világon.

Mindezt úgy, hogy 1970-ben még nyoma sem volt a virágtermesztésnek.

Nemcsak a rózsa, lassan a
Befutnak a virágok a holland tőzsdére

A holland tőzsde A holland tőzsdén naponta 21 millió szál virág cserél gazdát, az éves forgalom 4 milliárd euró, körülbelül 1200 milliárd forint körül mozog. A legtöbb virág Kenyából, Etiópiából, Ecuadorból, Kolumbiából, de Thaiföldről is érkezik, ezek jellemzően este érkeznek a repülőkből, kertészetekből. A hűtőbe került virágokat leltárba veszik, hogy reggel 5-től megindulhasson a licit. A növényeket az előre megállapított legmagasabb áron kiáltják ki, aztán az ár fokozatosan csökken. Mivel a mennyiség korlátozott, ezért a legalacsonyabb ár elérésében érdekelt kereskedőnek arra is kell figyelnie, hogy el ne vigyék az orra elől az árut. Ha az ár tíz százalék alá esik, a licit véget ér, a virágokat megsemmisítik.

A holland virágtőzsdét üzemeltető Royal Floraholland és a holland pénzintézet, a Rabobank 2005 óta készíti el a világ virágkertészeti térképét. Akkor a virágkereskedelem forgalmának 50 százalékát adta Hollandia - ez mára 43 százalékra olvadt, köszönhetően a dél-amerikai és afrikai termelők térnyerésének. Ráadásul a négy feltörekvő ország - Kenya, Etiópia, Ecuador és Kolumbia - részesedése 2015-ben először haladta meg a hollandokét, 44 százalékos részesedésükkel. 2005-ben ez mindössze 25 százalék volt, de két évvel ezelőtt is csak 33.

Nemcsak a rózsa, lassan a
Bár a klimatizált repülővel való szállítás nem hangzik a legköltséghatékonyabb megoldásnak, a gyorsaság és a minőség miatt ebből nem lehet lejjebb adni, ugyanakkor Treer szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy a fóliasátrak fűtésének megspórolásával és a rendkívül olcsó munkaerőnek köszönhetően versenyképesebbek tudnak lenni az afrikai, de még a dél-amerikai vágott virágok is, mint a hazaiak. Ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy természetesen ez nem minden termékre igaz és főleg a téli időszakra jellemző, de kiegészítő termékként nyáron is jelen vannak a kiváló minőségű magyar termékek mellett.

Megállíthatatlan a külföldi import

Pontos számokat nehéz mondani, hogy milyen arányú az import az év 100 működési napján 20 milliárdos áruforgalmat bonyolító nagybani piacon, hiszen termékenként változó mi mikor versenyképes, energiaigénye, kézimunkaigénye és egyéb jellemzők miatt. Fontos szempont például a szállíthatóság is, hiszen amíg például rózsából nagyon sok szál elfér egymás mellett egy dobozban, és jobban bírja a "zötykölődést", addig a sokkal inkább elágazó és kényes liliom kifejezetten rosszul szállítható.

De ha mindenáron átlagolni akarjuk a különböző fajtákat, akkor a vágott virágban nyáron 60 százalék a hazai termesztés, a többi a kiegészítő import, télen fordított az arány

- mondta Treer András. "Vágott virágban egyre kevésbé tudunk labdába rúgni, azonban a cserepes, illetve az egy- és kétnyári balkonnövények esetében még vannak lehetőségek" - tette hozzá a nagybani piac szakmai vezetője. Sok termesztő inkább ezekre áll át, így például muskátliból vagy begóniából szinte 100 százalék a hazai áru.

Nemcsak a rózsa, lassan a
Nemzeti tulipánnap Hollandiában
A tulipántermesztéssel foglalkozó makói Karol & Base-nél még ennél is nyomasztóbb, 70 százalékos importfölényt becsülnek, ugyanakkor nem látják lehetetlennek a helyzetet.

Ha árban nem is nagyon tudunk versenyezni, mindenképpen frissebb árut tudunk vinni a piacra

- mondta Kardos Alíz, a kertészet beszerzési-értékesítései felelőse a Portolio-nak egy budapesti üzletben tartott hétvégi tulipánvásáron. A cég egy hektáron fóliasátrakban termeszt olyan tulipánokat, amelyek kevésbé ismertek: cakkos, csíkos levelű vagy úgynevezett papagáj tulipánt. Kardos szerint a frissesség mellett, a különleges termékkínálat az, ami a cég versenyképességét adja.

Nemcsak a rózsa, lassan a
Terménybetakarítás Makón fotó:Emil Chalhoub
A magyar termesztőket a fogyasztói tudatosság is segíthetné, sok vásárló részesítené előnyben a helyben termesztett, magyar virágokat. Éppen ezért a Flora Hungaria tervezi, hogy az élelmiszeriparban már bevált, "hazai termék" azonosítót adoptálja a virágpiacra is. Nyugat-Európában is van hasonló törekvés, ugyanakkor a dolgot megnehezíti, hogy mire a termék a kiskereskedőig jut, már semmilyen csomagolás nem marad rajta, így a vevőnek már fogalma sincs arról, hogy a megvásárolt csokorból például a jácint hazai, a rózsa ecuadori, a tulipán pedig esetleg holland.

"Bár a szaporítóanyag biztos, hogy import, ugyanis Magyarországon nincs alapanyagnemesítés - tehát a hagymákat meg kell venni, akárcsak a vetőmagok esetében - ez szerencsére nem számít a hazai vagy magyar termék besorolásnál"

- tette hozzá a Flora Hungaria szakmai vezetője.

A repülővel való szállítás vagy a fóliasátrak fűtése terhelőbb a környezetre?

A Fairtrade adatai szerint két hektár föld megművelése Hollandiában annyiba kerül, amiből hat hektárt lehetne megművelni Afrikában. Bár részletes számítás nincs, a szervezet oldalán azt közli, hogy a természetes fóliasátrakban való művelésnek Afrikában még akkor is kisebb az ökológiai lábnyoma, ha beleszámítjuk a repülővel való szállítást és hűtést is.
Magyarországon ugyanakkor erre is lenne megoldás, hiszen az ország kifejezetten jó adottságokkal rendelkezik a termikus energia felhasználása szempontjából. Jelenleg is léteznek már olyan kertészetek, amelyek termálkútról fűtik az üvegházaikat.
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak