Előfizetői tartalom

Nemcsak a rózsa, lassan a "holland tulipán" is Afrikából jön

Varga Szabolcs
Bár mindenki tisztában van vele, hogy a virágok nem a boltos kiskertjéből valók, azt kevesen gondolnák, hogy a kezükben lévő csokor árába jó eséllyel a napsütötte Kenyából vagy az egzotikus Ecuadorból való szállítás költségei is bele vannak építve. Persze nem a kisbolt tulajdonosa hozza haza őket bőröndben, a vágott virág kereskedelmére - lévén romlandó áru - félelmetesen precíz globális logisztikai rendszert építettek ki: az Afrikában kihajtott rózsákat például egy napon belül klimatizált repülőkkel szállítják a holland virágtőzsdére, ahonnan hűtött kamionokkal viszik tovább a szigetszentmiklósi nagybani virágpiacra, innen vásárolnak a virágboltosok. Bár még mindig Hollandia a virágbiznisz központja, a termesztésben már átvették a főszerepet az olyan egyenlítői országok, amelyek kiváló klimatikus adottságival még akkor sem lehet versenyezni, ha hozzáadjuk a több ezer kilométeres út szállítási költségeit.

Tavasszal minden virágba borul és egymást érik az olyan napok, ahol kiemelt szerepet kapnak a csokrok, a rózsaértékesítés Black Friday-ját jelentő Valentin naptól az anyák napjáig. Azt azonban kevesen tudják, hogy az ajándékba kapott virágcsokorban jó eséllyel találunk egy-egy szálat Afrikából, esetleg Dél-Amerikából is.Rendkívül versenyképes tud lenni az a virág, amelynek...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái