Felgyorsultak az események a magyar-szlovák gázvezeték körül
Üzlet

Felgyorsultak az események a magyar-szlovák gázvezeték körül

Portfolio
A lengyel és szlovák földgáz átviteli rendszerirányítók meghozták a végső beruházási döntést a tervezett lengyel-szlovák rendszereket összekapcsoló projekt (PCI) ügyében. A beruházás kulcsfontosságú az Észak-Déli Gázfolyosó nevű, a közép-kelet-európai országokat összekötő infrastruktúra-fejlesztési projekt, így a magyar-szlovák gázvezeték szempontjából is.


Felgyorsultak az események a magyar-szlovák gázvezeték körül

A földgáz változó közép-kelet-európai piacáról a Portfolio június 7-i Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2018 konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

A PCI projekt magába foglalja egy új, a lengyel-szlovák határon átvezető interkonnektor megépítését is, ami az egész régió, így Magyarország szempontjából is kedvező fejlemény, mivel jelentősen hozzájárulhat a térség gázellátásának Oroszországtól való függetlenítéséhez. A Balti-tengert átszelő Északi Áramlat 2 megépítésével az orosz állami gázmonopolium, a Gazprom az Ukrajnán át történő szállítás jelentős visszafogását tervezi a 2020-as évek elejétől, ami az ellátásbiztonság szempontjából is indokolja a PCI projektet.

A lengyel-szlovák gázrendszerek összeköttetési munkálatai 2018 második félévében kezdődhetnek, és 2021 végére készülhet el a terv szerint - számolt be az Energy Business Review.

Az interkonnektor rendszerbe állítása révén hamarosan Magyarországra is juthat a Balti-tenger partján épült LNG-terminálokba érkező földgázból, illetve a norvég gázhoz is újabb összeköttetést teremthet, másrészt dél felől például a horvátországi LNG-terminál és az Eustring gázvezeték kapacitása is az egységes régiós hálózathoz kapcsolódhat.

A Gaz-System és az Eustream a csatlakozási megállapodás aláírását követően hozták meg a projektre vonatkozó döntésüket.

Amint arról az előző héten beszámoltunk, a kormány határozatban szólította fel a Magyar Gáz Tranzit Zrt. (MGT) felett részvényesi jogokat gyakorló belügyminisztert, hogy minden szükséges lépést tegyen meg azért, hogy az MGT Zrt. a magyar-szlovák földgázszállító vezeték balassagyarmati határkeresztező pontjának kapacitásbővítésére vonatkozó, 2018. május 2-án kiírandó kapacitás allokációs eljárás kiírásával és lebonyolításával kapcsolatos feladatokat elvégezze, valamint hogy az eljáráshoz kapcsolódó fejlesztési és egyéb döntéseket meghozza és "azonnal" megvalósítsa.

A kiírás főleg a déli-északi szállításra vonatkozik, mégpedig a tranzitgázra, vagyis az országon keresztüláramló mennyiségekre, miután a gázkereskedőktől kapacitásbővítési igények érkeztek be az MGT-hez - nyilatkozta Birtalan Zsolt, a társaság vezérigazgatója a Magyar Időknek korábban. Birtalan szerint a kapacitások bővítésével jelentősebb tranzitbevételhez juthat Magyarország. A kapacitáslekötések uniós szabályozású menetrendje miatt a második félévben születhet döntés a fejlesztésről, ha a kereskedők valóban lehívják a kapacitásokat; ebben az esetben 2019 elején el kell kezdeni a beruházást, 2022-től pedig a megnövelt kapacitással kell üzemelnie a vezetéknek. A vezeték kapacitása az észak-déli irányban háromszorosa a dél-északinak, a cél az utóbbi irány kapacitásának megháromszorozása.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ferrari_getty_editorial