25 év börtönt kaphat a Volkswagen korábbi vezetője
Üzlet

25 év börtönt kaphat a Volkswagen korábbi vezetője

Portfolio
25 év börtönbüntetésre is ítélhetik Martin Winterkornt, a Volkswagen csoport korábbi vezetőjét. Winterkorn büntetése semmi ahhoz képest, amit egy korábbi VW-menedzserre kért a vád, Oliver Schmidtet 169 év börtönnel sújtották volna.
A dízelbotrány során elkövetett csalással, az amerikai környezetvédelmi törvények megszegése érdekében folytatott összeesküvéssel és a hatóságok félrevezetésével gyanúsítják a Volkswagen korábbi elnök-vezérigazgatóját, Martin Winterkornt, akit akár 25 év börtönbüntetésre is ítélhetnek.

Az amerikai hatóságok elfogatóparancsot adtak ki ellene, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy Winterkornnak nem érdemes elhagynia jelenlegi tartózkodási helyét, Németországot, mivel külföldön bármikor letartóztathatják, Németország pedig nem adja ki állampolgárait más országoknak.

Winterkornnak intő példa lehet korábbi kollégáinak esete: a Volkswagen korábbi felsővezetői, Oliver Schmidt és James Liang jelenleg is amerikai börtönökben ülnek, mivel fontos szerepet játszottak a dízelbotrányban. Mindkét elítélt az Egyesült Államokban tartózkodott, amikor letartóztatták őket, Schmidtre a vád 169 év börtönbüntetést kért, végül 7 év börtönbüntetésre és 400 ezer dollár bírság megfizetésére ítélték, Liangnak 40 hónapot kell leülnie. Különösen tanulságos Schmidt esete, a VW-menedzser a letartóztatási parancs ellenére az Egyesült Államokba utazott nyaralni, és akkor tartóztatták le, amikor floridai vakációjáról éppen hazaindult Németországba.

Martin Winterkornnak nem érdemes elhagynia Németországot, ha külföldre utazik, bármikor letartóztathatják, és kiadhatják az Egyesült Államoknak. Az amerikai elfogatóparancs egyébként nem évül el, vagyis Winterkornnak élete végéig azzal kell számolnia, hogy Németországon kívül bármikor kiadatásra kerülhet.

(Bild)
Luca_Jahier Europai Gazdasagi es Szocialis Bizottsag1500
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1470496652
Budapest Értektőzsde (BÉT) stock fotóanyag 2016 augusztus 2-án
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Frankfurt Stock Exchange