Üzlet

Nagyon jó év lehet 2018 a cégfelvásárlási piacon

Portfolio
Már az első negyedévben meghaladta az 1000 milliárd dollárt a világ cégfelvásárlásainak értéke, ami számottevő növekedés a megelőző év azonos időszaki 749 milliárd dollárjához képest - derül ki a KPMG elemzéséből. Idehaza a Telenor eladásával minden bizonnyal megdőlt a legnagyobb hazai cégfelvásárlás rekordja, és jó eséllyel megdől az egész éves tranzakciós rekord is.
Jó év lehet 2018 a cégfelvásárlási piacon, hiszen a tranzakciók értéke idén már az első negyedévben meghaladta az ezer milliárd dollárt, miközben tavaly ugyanebben az időszakban 749 milliárd dollár értékű tranzakciót zártak le. A KPMG elemzése szerint az eredmény részben annak eredménye, hogy alaposan - mintegy 30 százalékkal 124 millió dollárra - emelkedett az egy adásvétel során gazdát cserélő cégérték. A társaságok, vagy eszközeik iránt mutatkozó kereslet továbbra is magas maradhat, mivel az alacsony kamatok, a magas profitok, vagyis a kihelyezhető pénz bősége növeli a vállalatok és befektetési alapok étvágyát, az emelkedő árak pedig javítják a tulajdonosok eladási hajlandóságát.

Ami a határokon átívelő tranzakciókat illeti, az elemzők a világban felsejlő geopolitikai kockázatok ellenére is optimisták, mert a jó vállalatok erőteljes potenciális növekedést ígérnek, bárhol is dolgozzanak. Az ilyen tranzakciók száma az összes felvásárlások között hosszú évek óta 20 és 25 százalék között ingadozik, de az elemzés most további elmozdulást vár a magasabb érték felé.

Ami a felvásárlások szektorok közötti megoszlását illeti, az adatokból jól látható, hogy a technológiai cégek iránti kereslet a válság után először - 2015-ben - a pénzügyi szférában ugrott meg, tavaly pedig nagyon belehúzott a kereskedelem és az ipar is, előbbinél háromszorosára, utóbbinál kétszeresére növekedett az éven belül tech cégekbe invesztált összeg.

A pénzbőség, és a javuló vállalati profitok a magyar piacon is a tranzakciók számának és értékének emelkedését vetítik előre. Simonyi Tamás, a KPMG szenior partnere szerint a Telenor eladásával feltehetőleg máris megdőlt a legnagyobb értékesített magyar cég rekordja, bár a tranzakcióban a társaság egész régiós érdekeltsége cserélt gazdát, és ezen belül nem nevesítették, hogy milyen értéket tulajdonítottak a magyar leányvállalatnak. Ennek ellenére jó esély van rá, hogy idén megdőljön az egész éves magyar cégfelvásárlási rekord is, hiszen további nagyértékű tranzakciók vannak kilátásban.

A magyar piacot az elmúlt években egyértelműen azok a tranzakciók uralták, amelynek mindkét oldalán magyar résztvevők álltak.
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
shutterstock_332932247
IMG_5203
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
shutterstock_611533595