Elszakadt a cérna a lengyeleknél a német-orosz energiaüzlet miatt
Üzlet

Elszakadt a cérna a lengyeleknél a német-orosz energiaüzlet miatt

Portfolio
Jogi eljárást indított Lengyelország az Északi Áramlat 2 gázvezeték-projekt megakadályozása céljából. Warsó az orosz állami gázmonopólium, a Gazprom, továbbá a projektben vezető szerepet betöltő öt EU-székhelyű vállalat ellen kezdeményezett jogi eljárást, egyebek mellett jókora büntetéseket helyezve kilátásba számukra.
A földgázellátás régiós kilátásai és a jövő magyar energiamixében betöltendő szerepe a Portfolio június 7-i konferenciájának is témája lesz. Még nem késő jelentkezni!

A lengyel fogyasztóvédelmi és versenyhivatal (UOKiK) a Gazprom mellett a svájci Engie, az osztrák OMV, valamint a német Uniper és Wintershall ellen indította el a jogi eljárási folyamatot május elején.

Lengyelország nem titkolt célja, hogy megakadályozza a második számú, az orosz eredetű gázt közvetlenül Németországba továbbító csővezeték megvalósulását. A lengyel érvelés szerint a projekt aláássa az EU stratégiai érdekeit és a piaci verseny szabályait is sérti. Minderről Lengyelországnak elvileg nem is nagyon kellene győzködnie az EU-tagországokat és intézményeket, hiszen a közösség kimondott célja az orosz energiafüggőség csökkentése, a diverzifikációs törekvést pedig a politikai viszony romlása is támogatja. Az EU az ellátásbiztonsági szempontra hivatkozva mégis elfogadja az Északi Áramlat 2 beruházást, számos kelet-európai, balti tagállama azonban jóval szigorúbban értelmezi Brüsszelnél a forrásdiverzifikációs célt.

Az UOKiK már 2016-ban megállapította, hogy a projektnek versenykorlátozó hatása lehet, mivel tovább erősíti a Gazprom amúgy is közel monopolisztikus régiós piaci pozícióját. Noha az akkori kifogások hatására a kozorcium tagjai lazítottak együttműködési terveiken, ugyanakkor a projekt finanszírozásával az UOKiK szerint megsértik a lengyel monopóliumellenes törvényeket, ezért pár nappal ezelőtt eljárást indított a szóban forgó vállalatok ellen.

A projekt vitatott jellege miatt, tekintettel az Oroszország ellen kivetett amerikai szankciókra is, a bankok vonakodnak részt venni a finanszírozásban.

A lengyel felügyelet jókora, akár éves árbevételük 10 százalékát is elérő bírságot helyezett kilátásba arra az esetre, ha a társaságok előzetes engedély nélkül koncentrálják tevékenységüket. Amennyiben a koncentráció már elkezdődött, illetve megtörtént, a megelőző piaci állapot helyreállítása pedig egyébként nem lehetséges, úgy akár a vállalkozások eszközeinek és részvényeinek lefoglalásáról, vagy a vegyes vállalkozás felbontásáról is rendelkezhet Lengyelország.

(Euractiv)

Címlapkép: MTI/EPA/Jens Büttner


Elszakadt a cérna a lengyeleknél a német-orosz energiaüzlet miatt
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
olajfinomiot