Három év alatt véget vetne a benzin és gázolaj korszakának egy ország
Üzlet

Három év alatt véget vetne a benzin és gázolaj korszakának egy ország

Portfolio
Costa Rica lenne az első ország a Földön, amely teljesen függetleníti szállítási-közlekedési ágazatát a fosszilis üzemanyagoktól. A cél, hogy az állam 2021-ig, a Spanyolországtól való elszakadás 200. évfordulójára teljesen szakítson a benzin és gázolaj használatával.
A kibocsátáscsökkentési trendről és aktualitásairól, az energiagazdaságra gyakorolt hatásairól a Portfolio június 7-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

"A dekarbonizáció generációnk nagy feladata, Costa Ricának pedig a világ egyik, ha nem a legelső államának kell lennie, amelyik végrehajtja ezt" - fogalmazott a közép-amerikai ország új elnöke, a 38 éves Carlos Alvarado múlt heti beiktatásán. A politikus "óriási és gyönyörű" feladatnak nevezte a fosszilis energiahordozók használatának megszüntetését és a tiszta és megújuló energiaforrások használatának elterjesztését.

Az ország már eddig is figyelmet méltó eredményeket ért el e téren. 2017-ben mintegy 300 napig kizárólag megújuló energiaforrásokból elégítette ki teljes áramigényét, de a geotermikus energia hasznosítását tekintve is a világ élvonalba tartozik, és például a műanyagok visszaszorításának is élharcosának számít.

Bár egyelőre nem túl nagy, a Costa Rica-i elektromos autópark gyorsabban bővül mint a kínai; az évi 25 százalékos növekedés ellenére a belső égésű motorokkal ellátott autók légszennyezése egyre nagyobb problémát jelent az országnak. A teljes autóparknak egyelőre csupán kevesebb mint 2 százaléka elektromos vagy hibrid hajtású, a benzin és gázolaj iránti kereslet ugyanakkor több mint 10 százalékkal erősödött 2017-ben.

Costa Rica teljes szén-dioxid-emissziójának 64 százaléka ered az energiafogyasztásból, amelynek több mint kétharmadát a szállítási ágazat produkálja. Mivel az állami közlekedési-szállítási szektor kapacitásbeli problémákkal is küzd, az autók iránti kereslet alaposan fellendült. Az ország ugyanakkor nem rendelkezik számottevő olaj- és gáziparral.

Így, bár az ország villamos energia fogyasztásának mintegy 99 százalékát már megújulókból fedezi, a szállítási szektorra is kiterjedő teljes dekarbonizáció hatalmas kihívás lesz, ezért a rendkívül közeli időpontra kijelölt cél elérése kétséges. Mindazonáltal már a cél kijelölése is nagyon fontos lépés, ami önmagában felgyorsíthatja az ország teljes dekarbonizációját, erős üzenetet küldve a világ többi országának is.

(Independent)


Három év alatt véget vetne a benzin és gázolaj korszakának egy ország
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Wall Street