Óvatos fordulat az olajpiacon - Erősödik az ellenállás Trump lépésével szemben
Üzlet

Óvatos fordulat az olajpiacon - Erősödik az ellenállás Trump lépésével szemben

Portfolio
A sokéves csúcsokról gyengült az olaj árfolyama azt követően, hogy az Egyesült Államokban emelkedett az üzemben lévő olajkutak száma, illetve az iráni szankciókkal szembeni erősödő európai és ázsiai ellenkezés hatására.
Az olajipar és -piac kilátásairól, az olajkorszak várható kifutásáról a Portfolio június 7-i energetikai konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

Mintegy három és fél éves csúcsról esett az olaj ára, hétfőn dél körül stagnálnak az árfolyamok. A Brent árfolyam 77 dollár közelében alakul hétfőn 12 óra körül.

Óvatos fordulat az olajpiacon - Erősödik az ellenállás Trump lépésével szemben
A WTI nyersolaj jegyzése szintén stagnál, így 71 dollár alatt állt az árfolyam.

Óvatos fordulat az olajpiacon - Erősödik az ellenállás Trump lépésével szemben
Az előző héten mindkét olajfajta folytatta erősödését, és újabb, 2014 novembere óta nem látott szintekre - a Brent 78, a WTI közel 72 dollárra - drágultak, elsősorban a kilátásba helyezett iráni szankciók hatására. Az Egyesült Államok által kivetendő, novemberben hatályba lépő szankciók Iránra gyakorolt hatása ma még nem egyértelmű: azon túl, hogy a szankciók jelentősen, napi több százezer hordóval is csökkenthetik a globális olajkínálatot, a hatások nagyban függenek a többi nagy olajfogyasztó ország reakciójától is.

A szankciók miatt az iráni olajexport napi 200 ezer hordótól közel 1 millió hordóig terjedű nagyságú csökkenést szenvedhet el a különféle elemői becslések szerint. Noha az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump már bejelentette a nemzetközi atomalkuból való kilépést, a megállapodásnak ugyanakkor továbbra is részese marad Kína, Franciaország, Oroszország, az Egyesült Királyság, Németország és természetesen Irán. Németország már közölte, védeni fogja vállalatatit az amerikai szankcióktól, Kína pedig már gyakorlatilag be is jelentkezett az Egyesült Államok által hagyandó rés betöltésére.

Az iráni olajkínálat ma még nem ismert mértékű kiesése azért is érzékenyen érintené a napi körülbelül 100 millió hordós globális piacot, mert a Kőoalj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és más olajországok 2017 eleje óta jelentősen visszafogták kitermelésüket, ami alapvetően hozzájárult az árak emelkedéséhez. A lépés vélemények szerint már így is túlságosan nagyot szűkített a kínálati piacon, különös tekintettel a venezuelai válságra, valamint a több válsággócból is a helyzet elmérgesedésével fenyegető közel-keleti geoplitikai konfliktusokra is.

A kínálat további csökkenése és az árak emelkedése ellen ható egyetlen nagyobb faktor jelenleg az egyesült államokbeli kitermelés bővülése. Az előző héten újabb tíz darab kutat állítottak termelésbe a tengerentúlon, így számuk már eléri a 844-et, amire 2015 márciusa óta nem volt példa - jelentette a Baker Hughes még pénteken.


Óvatos fordulat az olajpiacon - Erősödik az ellenállás Trump lépésével szemben
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Frankfurt Stock Exchange
Olvasta már? Nagyot emelkedett a Mol