Magyarország a jó példa az európai gázszektorban
Üzlet

Magyarország a jó példa az európai gázszektorban

Portfolio
Jelentős lépéseket tettek az integráció felé az európai gázpiacok az elmúlt tizenöt évben, amelynek eredményeképpen érdemben javult a keleti EU-tagok energiabiztonsága - mondta Jonathan Stern, az Oxford Institute for Energy Studies kutatási programvezetője az Euractivnak, aki szerint Magyarország az egyik éllovasa a fejlődésnek. A földgáz következő évtizedek magyar energiaellátásában várható szerepéről a Portfolio június 7-i konferenciájának résztvevői első kézből tájékozódhatnak.
Hatalmas fejlődésen mentek át az Európai Unió gázpiacai, azonban az ellátás továbbra is megoldandó problémát jelent. A kétségtelen fejlődés, illetve az új hálózati összeköttetések ellenére azonban Európa sokkal nagyobb mértékben függ az orosz gáztól, mint valaha; Oroszország pedig valószínűleg a következő években is főszereplője maradhat az eseményeknek - hívta fel a figyelmet az Oxford Institute for Energy Studies szakértője.


Magyarország a jó példa az európai gázszektorban

Az integráció felgyorsulásában kulcsfontosságú volt az Európai Bizottság 2007-es szektoriális vizsgálata, amely megállapította, hogy az európai gázpiacok liberalizációja nem ért el kellő eredményeket. A gazdasági válság 2008-as beköszöntése érdekes módon szintén hozzájárult az iparág megújulásához, miután az elszálló árak, a zuhanó kereslet, illetve a bevételek visszaesése nyilvánvalóvá tette, hogy a társaságok már nem számíthatnak a régi piaci állapotok visszaállására. A harmadik nagy mérföldkövet a holland gázközpont 2011-es elindulása jelentette, amely a kontinens első földgáz hub-ja volt.

Az eredmény: észak-nyugat-európai központtal a kontinens ma egy valódi, egyre integráltabb gázpiaccal rendelkezik, amelyen versenykörülmények között értékesítik az Európában eladott földgáz 80 százalékát. Az integráltság egyik mércéjének számító csaknem teljes ár-konvergencia - a piaci likviditás mellett - azonban kelet és dél felé gyengül a kontinensen.

Az egyes országok között Magyarország és Lengyelország jelenős előrehaladást ért el a gázpiaci integráció tekintetében, Cseh- és Lengyelországhoz hasonlóan

- hangsúlyozta Stern.

Arról, hogy a magyar energiamixben a nukleáris és megújuló energiaforrások mellett mekkora szerepet foglalhat el a földgáz, a Portfolio június 7-i konferenciájának résztvevői bővebben is informálódhatnak.

Bizonyos jugoszláv utódállamokban, Bulgáriában és Romániában ugyanakkor jóval kisebb volt a gázpiaci fejlődés. Bár Közép-Európában jelentős fokú ár-konvergencia figyelhető meg, ennek mértéke azonban elmarad az Észak-Nyugat-Európában tapasztalhatótól. Dél-Európában - Olaszország kivételével - jóval csekélyebb az árak konvergenciája. Olaszország előrehaladott állapotot mutat az észak-nyugat-európai piachoz történő teljes integráltságot illetően, nagyrészt Ausztrián keresztül; egyébiránt Dél-Európa az integrálódási folyamatnak még az elején jár. Spanyolországban más jellegű előrelépés történt, mivel az országnak saját LNG- és vezetékes gáz piaca van, és bizonyos tekintetben még ma is egyfajta "LNG-szigetnek" tűnik.

A földgáz szerepe 2030 előtt várhatóan nem csökken jelentősen Európában, azonban a szabályozási környezetben is egyre jobban megjelenő dekarbonizációs törekvések hatására valamikor 2025 után már csak várhatóan rendkívül nehezen lehet majd bármilyen új, a földgáz-felhasználást elősegítő eszközök/infrastruktúra megépítése.
A földgáz mint energiaforrás kilátásairól, várható jövőbeli szerepéről a Portfolio június 7-i konferenciáján is szó lesz. Nég nem késő jelentkezni!


(Euractiv)
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
GettyImages-1071775348
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ferrari_getty_editorial