Az energiatárolás elhozhatja a nap- és szélenergia végső győzelmét
Üzlet

Az energiatárolás elhozhatja a nap- és szélenergia végső győzelmét

Portfolio
A megújuló energiatermelő kapacitásokkal ötvözött energiatároló technológiák jelentős forrásokat "irányítanak át" az új fosszilis beruházások felől a megújuló, tiszta energiaforrások felé. Az energiatároló megoldások térnyerése már Magyarországon is megkezdődött, több társaság is nagyobb projektet folytat a területen. Az energiatároló megoldások hazai hazai helyzetéről és lehetőségeiről első kézből tájékozódhatnak a Portfolio június 7-i konferenciájának résztvevői a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont szakemberétől, Beöthy Ákostól.
Az energiatároló rendszerek következő években várható áttörése tetőzheti be az időjárásfüggő jellegük miatt változó rendelkezésre állású megújuló energiaforrások fosszilis energiahordozók feletti diadalát. Vagyis az energiatárolás jelentheti azt a hiányzó láncszemet, amellyel a dekarbonizációs fordulat fenntartható módon megvalósíthatóvá válik. A számok már most az akkumulátorok szerepének gyors felértékelődését mutatják.

A tavalyi évben a megújulókba invesztált több mint 330 milliárd dollár a szél- és napenergia versenyképességének jelentős, 18 százalékos javulásával járt együtt, amely trendhez egyre inkább hozzátartozik az energiatároló megoldások terjedése is - derül ki a Bloomberg New Energy Finance jelentéséből. A jelenleg legfejlettebb, lítiumionos akkumulátor technológia előállítási költsége 2010 óta 79 százalékkal csökkent, 1000 dollár/kWh-ról 209 dollárra. Az európai villamos energia hálózatban már működnek 10-20 megawattos energiatároló egységek, de már folyamatban van az 50 megawattos és ennél nagyobb tárolók építése is.

Az energiatárolás elhozhatja a nap- és szélenergia végső győzelmét
Az akkumulátoros energiatárolók fejlődése közben a megújulók költségcsökkenése sem állt meg: 2009 óta a fotovoltaikus napenergia költsége 77, a szárazföldi szélenergia költsége 38 százalékkal zuhant. Közben a fosszilis és nukleáris termelés ára csak kisebb mértékben változott.

Az energiatároló megoldások azonban nem csupán a megújuló alapon termelő erőművek mellett jelentenek lehetőséget, de a fosszilis erőművek működési hatákonyságának javítására, árbevételük növelésére, működési költségeik csökkentésére is alkalmasak.

A hagyományos erőművi termeléshez integrált energiatároló rendszer jelentős megtakarítást eredményezhet a tüzelőanyag-felhasználásban, egyben a teljes hálózat rugalmasságát is növelheti. A Navigant Research jelentése szerint a fosszilis erőművi termelés energiatárolással történő ötvözése (ESFF; energy storage with fossil fuel) olyan opciót jelent a közűcégeknek is, amellyel új infrastruktúra és termelő egységek építése nélkül tudnak tökéletesíteni működésükön, javítva a csúcsidőszaki igények kiszolgálását is.

Az energiatárolás terén több technológia is megoldást kínálhat az alkalmazás körülményeitől függően, így például az akkumulátoros technológia mellett az utóbbi időben ismét terítékre került a hidrogén mint energiatároló (és üzemanyag) alkalmazásának lehetősége. Az akkumulátoros technológián belül sem biztos ugyanakkor a lítiumionos megoldás végső sikere, például az úgynevezett szilárdtest akkumulátor technológia a lítiumionost többszörösen meghaladó teljesítménnyel kecsegteti a kutatókat.

Az energiatároló megoldások tesztelése már Magyarországon is elkezdődött. Az időjárásfüggő energiatermelés térnyerésével és a háztartási kiserőművek terjedésével egyre nagyobb igény jelentkezik a rugalmas energiatároló megoldásokra mind a hazai, mind a regionális villamosenergia-piacokon - állapítja meg a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK). Jelenleg Magyarországon három nagy energiatárolási projekt van folyamatban az E.On, az Elmű és az Alteo irányítása alatt.

Mivel a szabályozási tartalék energia ára viszonylag magas, így jobban előtérbe kerül a termelő kapacitások és az új, egyre csökkenő fajlagos költségű akkumulátorok versenye. A kereskedelmi jellegű tevékenységek mellett az akkumulátorok használata előtt jelentős lehetőségek nyílnak a villamos hálózatok üzemeltetése terén is - állítja a REKK. A fokozódó lakossági ellenállás miatt egyre nehezedő hálózat építés/bővítés több esetben elodázható, vagy későbbre ütemezhető a hálózati elemek (vezetékek, trafó állomások) időszakos túlterhelésének akkumulátoros "kivédésével".

Az energiatároló megoldások hazai hazai helyzetéről és lehetőségeiről első kézből tájékozódhatnak a Portfolio június 7-i konferenciájának résztvevői a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont szakemberétől, Beöthy Ákostól.


Az energiatárolás elhozhatja a nap- és szélenergia végső győzelmét

A jövőt demonstrálva A Tesla és a Renault után újabb társaság rakott össze elektromos autók akkumulátoraiból energiatároló rendszert. A Vattenfall májusban indította el 500 darab 33 kilowattórás BMW i3 elektromos autó akkumulátorból összerakott energiatároló rendszerének kereskedelmi üzemét az Egyesült Királyságban. A svéd társaság által telepített 22 megawattos egység a walesi Pen y Cymoedd szárazföldi szélfarm elektromos infrastruktúrájához kapcsolódik, fő feladata a frekvencia szintek fenntartása, illetve a rendelkezésre állás növelése lesz. Nehezen tudok elképzelni olyan energetikai beruházást, amely jobban demonstrálná, hogyan is fog festeni a jövő energiaellátása - mondta Gunnar Groebler, a szélenergia üzletág vezetője a társaság eddigi legnagyobb ilyen jellegű fejlesztésének átadásán.

Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Benzinkút
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde