Üzlet

Világszerte tiltakozást váltott ki az amerikai elnök újabb vámfenyegetése

MTI
Kína, Japán és az Európai Unió is tiltakozott csütörtökön az újabb amerikai fenyegetések miatt, amelyek nemzetbiztonsági megfontolások miatt védővámmal sújthatnák a járművek és alkatrészek importját.
Donald Trump amerikai elnök szerdán felkérte Wilbur Ross kereskedelmi minisztert, hogy indítson vizsgálatot annak feltárására, hogy a járművek és alkatrészek behozatala milyen hatást gyakorol az Egyesült Államok nemzetbiztonságára. Az 1962-es kereskedelemfejlesztési törvény 232-es cikkelye alapján kezdeményezett vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a nagymértékű import nem tette-e tönkre a belföldi autógyártást, illetve az, hogy a belföldi autó- és autóalkatrészek gyártásának hanyatlása mennyire csökkentette az innovációt és az új technológiák alkalmazását. Ez a ritkán alkalmazott cikkely feljogosítja az elnököt arra, hogy nemzetbiztonsági megfontolások alapján korlátozza termékek és javak behozatalát.

Ez egy olyan döntés, amelyet nehéz megérteni - hangoztatta az Európai Bizottság, amelynek elkeseredettségét az is táplálja, hogy a jelek szerint valószínűleg nem tudja elérni, hogy az európai gyártók június 1. után is mentességet élvezzenek az Egyesült Államokba exportált alumíniumra és acélra kivetett 10, illetve 25 százalékos amerikai védővám megfizetése alól. Jyrki Katainen, a bizottság alelnöke kijelentette, nagyon nehéz elképzelni, hogy az autóimport bármilyen nemzetbiztonsági fenyegetést jelentsen, és az Egyesült Államok megsérti a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait, ha egyoldalúan emeli a vámokat.

A Volkswagen konszern arra figyelmeztetett, hogy "hosszú távon senki nem jár jól az egyoldalú protekcionizmussal, és csak a szabad és igazságos kereskedelem tudja biztosítani a jólétet".

Angela Merkel német kancellár, aki éppen Kínában tartózkodik látogatáson, a szabadkereskedelem támogatása mellett szállt síkra, de nem említette az autóipart.
A kínai kereskedelmi minisztérium az amerikai kereskedelemfejlesztési törvénnyel való visszaélésnek nevezte Trump elnök döntését, és közölte, hogy "határozottan megvédi" Kína jogait és érdekeit.

Szeko Hirosige japán gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter arra figyelmeztetett, hogy zavart okozhatnak a piacokon a pótlólagos vámok. Tokió rendkívül aggódik, és továbbra is emlékeztetni fogja az amerikai kereskedelmi illetékeseket, hogy bármilyen döntésnek összhangban kell állni a WTO szabályaival.

Az Egyesült Államokban a személyautók importját 2,5 százalékos, a platós terepjárókét és a kis teherautókét pedig 25 százalékos vám terheli. Egy amerikai bennfentes forrás azt közölte, hogy az elnök 20-25 százalékra emelné a személyautókra kivetett vámot.

Az utóbbi két évtized alatt az Egyesült Államokban értékesített külföldi autók aránya 32 százalékról 48 százalékra nőtt. Tavaly 192 milliárd dollár értékben, 8,3 millió járműve importált az Egyesült Államok, ebből 2,4 milliót Mexikóból, 1,8 milliót Kanadából, 1,7 milliót Japánból, 930 ezret Dél-Koreából és 500 ezret Németországból. Ugyanakkor az Egyesült Államok 57 milliárd dollár értékben, közel 2 millió járművet exportált.
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Frankfurt Stock Exchange
Olvasta már? Nagyot emelkedett a Mol