Gázárcsökkentésre kényszerítené Oroszországot az EU
Üzlet

Gázárcsökkentésre kényszerítené Oroszországot az EU

Portfolio
Egy sor kötelezettséget ró a Gazpromra és megnyitja a földgáz akadálymentes és versenyképes áron történő értékesítésének lehetősége előtt az utat a közép- és kelet-európai piacon az Európai Bizottság csütörtökön meghozott határozata, ami egy több éve tartó kötélhúzásnak vet véget az orosz gázmonopólium és Brüsszel között - számolt be a BruxInfo.
A hazai földgázellátás aktualitásairól és jövőjéről a Portfolio június 7-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

Több mint három évvel a dosszié megnyitása után az Európai Bizottság csütörtöki határozatával lezárta azt a trösztellenes ügyet, amely Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos szerint véget vet a Gazprom piaci erőfölénnyel való visszaélésének a közép- és kelet-európai piacon, és egyúttal kijelöli az orosz gázmonopólium működésének jövőbeni kereteit az EU-ban.

A 2015 áprilisában az úgynevezett kifogásolási nyilatkozat megküldésével elkezdődött versenyjogi vizsgálat nyolc tagállamban - köztük Magyarországon - vette górcső alá a Gazprom magatartását, és arra a következtetésre jutott, hogy a szerződésekbe foglalt különböző rendelkezéseknek köszönhetően az orosz gázóriás monopolhelyzetével visszaélve az indokoltnál sokkal magasabb árat számolt fel a földgázért Bulgáriában, Lengyelországban és a három balti országban. Más tagállamokat, így Magyarszágot pedig azért ért hátrány, mert a megkötött hosszú távú szerződések nem tették lehetővé a földgáz továbbértékesítését, megszegve ezáltal az uniós belső piac egyik legfőbb elvét, ami előírja az áruk szabad áramlásának biztosítását.

A versenyjogi döntés - ami tehát lezárja a több éve tartó trösztellenes eljárást - egy sor jogi kötelezettséget ír elő az orosz társaság számára:
  • A szerződésekben nem állíthat akadályokat a földgáz szabad áramlása elé, így nem korlátozhatja többé a gáz országhatáron túl történő továbbértékesítését;
  • Köteles lesz előmozdítani a földgáz áramlását az elszigetelt piacok felől és felé. Ez főleg a balti és a bolgár gázpiacot érinti, amelyek elegendő összejötő infrastruktúra (interkonnektor) híján ma még eléggé elszigeteltek;
  • Strukturált folyamat keretében biztosítania kell a versenyképes gázárakat. Az ügyfelek alacsonyabb tarifákat igényelhetnek, ha a Gazprom által szabott árak eltérnek a versenyképes nyugat-európai referenciaáraktól. Amennyiben a Gazprom nem ért egyet 120 napon belül, döntőbíróság lesz hivatott döntést hozni a vitában.
  • Nem élhet vissza többé piaci erőfölényével annak érdekében, hogy például kedvezményeket harcoljon ki magának a gázinfrastruktúra tulajdonlását vagy használatát illetően.
  • A Bizottság döntése világossá teszi, hogy a Gazprom nem kérhet kompenzációt Bulgáriától az elmaradt Déli Áramlat beruházásért.


Címlapkép: A Gazprom épülő új, 462 méter magas székháza Szentpéterváron, 2018 tavaszán. (Shutterstock)

(BruxInfo)


Gázárcsökkentésre kényszerítené Oroszországot az EU
Thomas Cook
Thomas Cook
shutterstock_564998512
Frankfurt Stock Exchange
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
bitcoin kriptopénz