Sokkal több kell a klímatragédia elkerüléséhez
Üzlet

Sokkal több kell a klímatragédia elkerüléséhez

Portfolio
Az érintett technológiák és szektorok többsége elmaradásban van a hosszú távú klíma- és levegővédelmi célkitűzések időarányos teljesítésében - állapította meg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). Az IEA szerint a kormányok, a cégek és egyebek mellett a fogyasztók részéről további erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy az energiaátmenet, illetve a gazdaság dekarbonizációja meghozza eredményét, és elkerülhető legyen a klímakatasztrófa. A tiszta energiaellátásra történő átállás kérdéseiről, az egyre sürgetőbb kibocsátáscsökkentési követelményekről, a megújuló energiaforrások kilátásairól, vagy éppen a digitalizáció által az energiavállalatok számára kínált lehetőségekről a Portfolio június 7-i konferenciájának résztvevői első kézből tájékozódhatnak.
A Nemzetközi Energiaügynökség a nap- és szélenergia mellett a nukleáris energia, a szén és gáz technológiák emissziós teljesítménye mellett olyan más, energiaintenzív szektorokat is monitoroz, mint a szállítás, a vegyipar és a kohászat, jelentésében pedig igyekszik értékelni az egyes területeken a globális felmelegedés és légszennyezés korlátozására megállapított nemzetközi üvegházgáz-kibocsátási célok irányába tett előrelépést.

Bár a jelentés kedvező fejleményekről is beszámol, a tiszta energiaforrásokra való átállás folyamatában elért haladást összességében mégis elégtelennek ítéli meg: A szervezet által figyelemmel követett 38 különféle technológia és szektor közül ugyanis mindössze 4 állt jól a célkitűzések teljesítése terén a 2017-es folyamatok alapján.


Sokkal több kell a klímatragédia elkerüléséhez

A tiszta energiaellátásra történő átállás kérdéseiről, az egyre sürgetőbb kibocsátáscsökkentési követelményekről, a megújuló energiaforrások kilátásairól, vagy éppen a digitalizáció által az energiavállalatok számára kínált lehetőségekről a Portfolio június 7-i konferenciájának résztvevői első kézből tájékozódhatnak.

A fotovoltaikus (vagyis áramtermelésre alkalmazott) napenergia, a világítás(technikák), az adatközpontok és hálózatok, illetve az elektromos járművek terén az IEA szerint "óriási előrelépés" történt. A napelemeket korábban nem látott, folyamatosan emelkedő mennyiségben telepítik világszerte; a LED-technológia immár világszerte dominálja a háztartási világítási megoldásokat; az elektromos járművek piaca pedig több mint 50 százalékkal bővült.

A figyelemmel követett technológiák és szektorok zöme azonban elmaradásban van a célok időarányos teljesítése terén. Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója szerint kritikus a helyzet.

Nagyon nagy szükség van további erőteljes kormányzati, iparági, illetve olyan egyéb intézkedésekre, amelyek az energia technológiákat az üvegházgáz-kibocsátás további csökkentésére sarkallja. A világnak jelenleg nincs energiaproblémája, emissziós, vagyis kibocsátási problémája viszont annál inkább; ezért erre kell összpontosítanunk erőfeszítéseinket

- idézte szavait a Reuters.

Az IEA jelentésében figyelmeztet: az energiahatékonyság javulása lelassult, és más olyan technológiák fejlődése is stagnál, mint a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (carbon capture and storage; ccs). Még az olyan területeken is elégtelen a fejlődés, mint a szárazföldi szélenergia vagy az energiatárolás.

Mindennek, illetve az emelkedő energiafogyasztásnak a hatására a globális szén-dixod-kibocsátás három év stagnálást követően 2017-ben ismét 1,4 százalékkal bővült, tovább rontva a globális klímaváltozás kilátásait.
forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Budapest