Magyarország erőlteti Horvátországra a kulcsfontosságú gázprojektet?
Üzlet

Magyarország erőlteti Horvátországra a kulcsfontosságú gázprojektet?

Portfolio
Egyre erősebb ellenállás bontakozik ki a Krk szigetén létrehozandó, eredetileg már 2018-re, a legutóbbi tervek szerint 2020-ra megépülő úszó LNG-terminál ellen Horvátországban. Az EU által is támogatott projektet helyi és környezetvédő szervezetek mellett az ellenzék is támadja, egyik fő érvük szerint a terminál ugyanis elsősorban Magyarország érdekeit szolgálja.
A földgáz jövőbeli magyarországi energiaellátásban betöltendő szerepéről a Portfolio június 7-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

Két és fél hónappal ezelőtt a horvátországi Krk szigete mellé tervezett úszó LNG-terminál várható környezeti hatásaival kapcsolatban a horvát kormány szakértői bizottsága azt állapította meg, hogy a környezetvédelmi intézkedések és a környezet állapotának nyomon követésére irányuló program révén a projekt környezeti hatásai elfogadhatók. A cseppfolyósított földgáz fogadására alkalmas üzem létesítése ellen azonban továbbra is tiltakoznak bizonyos horvátországi szervezetek, mint például a 'Zelena Akcija' (Zöld Akció) nevű környezetvédő szervezet is.


Magyarország erőlteti Horvátországra a kulcsfontosságú gázprojektet?

A beruházásról, illetve az annak felgyorsítását célzó törvénytervezetről heves vita bontakozott ki az előző héten a zágrábi parlamentben. A vita a projekt környezetvédelmi dimenziója mellett elsősorban arról folyt, hogy milyen érdeket szolgál az építkezés. A kormány egyértelműen az EU által is támogatott beruházás mellett áll, amely Brüsszel szerint az egész régió energiaellátásának diverzifikálásához, ezáltal energiabiztonságának növeléséhez is hozzájárulna. A horvát kormány nagyjából ugyanezzel az érvvel szorgalmazza a terminál létrehozását, de a projekt megvalósításában ugyancsak érdekelt Magyarország is ezzel az okkal indokolja álláspontját.

Bár a Krk szigetére tervezett, már kétéves csúszásban lévő LNG-terminál ellen már korábban is felemelték hangjukat környezetvédő és egyéb szervezetek, most úgy tűnik, egységes front kezd kialakulni a projekttel szemben környezetvédők mellett helyi szervezetek és immár az ellenzéki politikai pártok részvételével is. A horvát közszolgálati televízió (HRT) beszámolója szerint a horvát parlament előtt tüntetők gyűltek össze a képviselőkre várva, akik szerint a terminál helyi szinten egyértelműen káros a természetre, de az egész országra nézve is, és az egyértelműen Magyarország érdekeit szolgálja.

Ezzel a törvénnyel a horvát köztársaság minden polgára biztosítási díjat fizet Magyarországnak; legyünk őszinték, ez egy magyar stratégiai prioritás

- fogalmazott Zeljko Jovanovic szociáldemokrata parlamenti képviselő a horvát sajtóban "lex LNG"-ként emlegetett jogszabályra utalva.

A HRT tudósítása szerint "ugyanezen okból kifolyólag" Krk polgármestere, Darijo Vasilic is a parlament előtt tüntetett.

A politikus szerint az LNG-terminál ügye azt a célt szolgálja, hogy az INA többségi horvát tulajdonba kerüljön, a krk-i lng-terminál pedig egyfajta kompenzációként kapcsolódik a magyarokkal való megegyezéshez.

Ezzel azonban sokkal drágább gáz érkezne Horvátországba, mivel az LNG sokkal több kerül, míg az olcsóbb, adriai gáz Magyarországra menne - idézte az Independent Balkan News Agency a politikust.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé. Az INA horvátországi kitermelése enyhén csökken és napi 34 ezer hordó körül alakul, amivel Horvátország a Mol csoport második legnagyobb kitermelését adja Magyarország után (~43 ezer hordó/nap).

Horvátországban már visszatérő, de inkább állandóan felszínen tartott téma a Mol INA-ban fennálló, a horvát társaság irányítását is lehetővé tevő 49,08 százalékos részesedése, illetve az annak visszaszerzésére irányuló kormányzati szándék. Ezen túl, a gázellátás fontossága miatt a közép-kelet-európai térségben számos jelentős gáprojekt kapott politikai felhangokat az elmúlt időszakban. Így a fekete-tengeri mezőkről a terv szerint Magyarországra gázt szállító magyar-román gázvezeték kapcsán Romániában is felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint a román nemzeti érdek kizárja, hogy Magyarországra exportálják az energiahordozót. Az oroszt gáz közvetlenül Németországba továbbító, már épülő Északi Áramlat 2 vezeték ellen Lengyelország és Ukrajna is felemelte a szavát, más kérdés, hogy a német és orosz gazdasági érdekek érvényesülését a jelek szerint nem voltak képesek megakadályozni.
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
BÉT