Magyarország erőlteti Horvátországra a kulcsfontosságú gázprojektet?
Üzlet

Magyarország erőlteti Horvátországra a kulcsfontosságú gázprojektet?

Portfolio
Egyre erősebb ellenállás bontakozik ki a Krk szigetén létrehozandó, eredetileg már 2018-re, a legutóbbi tervek szerint 2020-ra megépülő úszó LNG-terminál ellen Horvátországban. Az EU által is támogatott projektet helyi és környezetvédő szervezetek mellett az ellenzék is támadja, egyik fő érvük szerint a terminál ugyanis elsősorban Magyarország érdekeit szolgálja.
A földgáz jövőbeli magyarországi energiaellátásban betöltendő szerepéről a Portfolio június 7-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

Két és fél hónappal ezelőtt a horvátországi Krk szigete mellé tervezett úszó LNG-terminál várható környezeti hatásaival kapcsolatban a horvát kormány szakértői bizottsága azt állapította meg, hogy a környezetvédelmi intézkedések és a környezet állapotának nyomon követésére irányuló program révén a projekt környezeti hatásai elfogadhatók. A cseppfolyósított földgáz fogadására alkalmas üzem létesítése ellen azonban továbbra is tiltakoznak bizonyos horvátországi szervezetek, mint például a 'Zelena Akcija' (Zöld Akció) nevű környezetvédő szervezet is.


Magyarország erőlteti Horvátországra a kulcsfontosságú gázprojektet?

A beruházásról, illetve az annak felgyorsítását célzó törvénytervezetről heves vita bontakozott ki az előző héten a zágrábi parlamentben. A vita a projekt környezetvédelmi dimenziója mellett elsősorban arról folyt, hogy milyen érdeket szolgál az építkezés. A kormány egyértelműen az EU által is támogatott beruházás mellett áll, amely Brüsszel szerint az egész régió energiaellátásának diverzifikálásához, ezáltal energiabiztonságának növeléséhez is hozzájárulna. A horvát kormány nagyjából ugyanezzel az érvvel szorgalmazza a terminál létrehozását, de a projekt megvalósításában ugyancsak érdekelt Magyarország is ezzel az okkal indokolja álláspontját.

Bár a Krk szigetére tervezett, már kétéves csúszásban lévő LNG-terminál ellen már korábban is felemelték hangjukat környezetvédő és egyéb szervezetek, most úgy tűnik, egységes front kezd kialakulni a projekttel szemben környezetvédők mellett helyi szervezetek és immár az ellenzéki politikai pártok részvételével is. A horvát közszolgálati televízió (HRT) beszámolója szerint a horvát parlament előtt tüntetők gyűltek össze a képviselőkre várva, akik szerint a terminál helyi szinten egyértelműen káros a természetre, de az egész országra nézve is, és az egyértelműen Magyarország érdekeit szolgálja.

Ezzel a törvénnyel a horvát köztársaság minden polgára biztosítási díjat fizet Magyarországnak; legyünk őszinték, ez egy magyar stratégiai prioritás

- fogalmazott Zeljko Jovanovic szociáldemokrata parlamenti képviselő a horvát sajtóban "lex LNG"-ként emlegetett jogszabályra utalva.

A HRT tudósítása szerint "ugyanezen okból kifolyólag" Krk polgármestere, Darijo Vasilic is a parlament előtt tüntetett.

A politikus szerint az LNG-terminál ügye azt a célt szolgálja, hogy az INA többségi horvát tulajdonba kerüljön, a krk-i lng-terminál pedig egyfajta kompenzációként kapcsolódik a magyarokkal való megegyezéshez.

Ezzel azonban sokkal drágább gáz érkezne Horvátországba, mivel az LNG sokkal több kerül, míg az olcsóbb, adriai gáz Magyarországra menne - idézte az Independent Balkan News Agency a politikust.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé. Az INA horvátországi kitermelése enyhén csökken és napi 34 ezer hordó körül alakul, amivel Horvátország a Mol csoport második legnagyobb kitermelését adja Magyarország után (~43 ezer hordó/nap).

Horvátországban már visszatérő, de inkább állandóan felszínen tartott téma a Mol INA-ban fennálló, a horvát társaság irányítását is lehetővé tevő 49,08 százalékos részesedése, illetve az annak visszaszerzésére irányuló kormányzati szándék. Ezen túl, a gázellátás fontossága miatt a közép-kelet-európai térségben számos jelentős gáprojekt kapott politikai felhangokat az elmúlt időszakban. Így a fekete-tengeri mezőkről a terv szerint Magyarországra gázt szállító magyar-román gázvezeték kapcsán Romániában is felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint a román nemzeti érdek kizárja, hogy Magyarországra exportálják az energiahordozót. Az oroszt gáz közvetlenül Németországba továbbító, már épülő Északi Áramlat 2 vezeték ellen Lengyelország és Ukrajna is felemelte a szavát, más kérdés, hogy a német és orosz gazdasági érdekek érvényesülését a jelek szerint nem voltak képesek megakadályozni.
ujszulott
e-cigi
Megszolalt a kormany gigantikus brusszeli buntetetesrol1500
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
facebookshutter