Rezsicsökkentésre váltott az EU is
Üzlet

Rezsicsökkentésre váltott az EU is

Portfolio
Ha kis mértékben is, de csökkent az átlagos háztartási energiaár az Európai Unióban 2017-ben az egy évvel korábbiakhoz képest. A magyarországi tarifák a legalacsonyabbak között vannak, vásárlóerő-paritáson azonban a nyugat- és észak-európai országokban a legkedvezőbbek az árak.
Az energiaszektor előtt álló kihívásokról, így a digitalizációról a Portfolio június 7-i konferenciájának résztvevői részletesen tájékozódhatnak. Még nem késő jelentkezni!

A lakossági villamos energia tarifák átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődtek az EU területén 2017 második félévében 2016 hasonló időszakához képest. Az EU-ban 100 kilowattóra lakossági áramért átlagosan 20,5 eurót kellett fizetni, az egyes tagállamok között azonban jókora eltérések mutatkoznak az árakban, míg például Bulgáriában 10 euró alatt alakult 100 kWh lakossági áram ára, addig Dániában és Németországban több mint 30 euróba került ugyanez - derül ki az uniós statisztikai iroda, az Eurostat adataiból.


Rezsicsökkentésre váltott az EU is

A legnagyobb mértékben, 12,6 százalékkal Cipruson emelkedtek a lakossági áramárak (nemzeti valutában kifejezve), míg a legjelentősebb, 11,1 tarifacsökkenés Olaszországban volt. A magyarországi lakossági áramárak uniós összevetésben a harmadik legalacsonyabbak, mindössze Litvániában és Bulgáriában kerül kevesebbe abszolút értékben (és euróban) a villamos energia, mint nálunk. A lakosság anyagi helyzetét is tekintetbe véve, vásárlóerő-paritáson azonban Finnországban, Luxemburgban és Hollandiában volt a legolcsóbb az áram, míg a legdrágább Németországban, Portugáliában és Belgiumban.

Rezsicsökkentésre váltott az EU is
Eurostat
A lakossági tarifák jelentős részét adók és egyéb elvonások teszik ki, az EU-ban a végfogyasztói áramárakban átlagosan 40 százalékra rúgnak ezek a tételek, míg a gázáraknak körülbelül 27 százalékát alkotják.

Ugyanekkor az átlagos háztartási földgázárak 0,5 százalékkal 6,3 euró/100 kWh-ra mérséklődtek az EU-ban. A gázárak terén szintén jókora elmozdulások voltak tapasztalhatók az egyes országokban. A legnagyobbat, 5,5 százalékot Szlovéniában esett az ár, a legrosszabbul pedig a 25,9 százalékos drágulással szembesülő észt fogyasztók járnak. Euróban kifejezve a gázárak Romániában (3,1 euró/100 kWh), illetve Horvátországban és Magyarországon (egyaránt 3,7 euró) voltak a legalacsonyabbak, a legmagasabbak pedig Svédországban (11,3 euró). Vásárlóerő-paritáson Luxembourgban, az Egyesült-Királyságban és Belgiumban volt a legalacsonyabb a gázár, a legtöbbe pedig a portugál, spanyol és olasz lakossági fogyasztóknak került.

Rezsicsökkentésre váltott az EU is
Eurostat
Címlapkép: MTI/Vajda János
getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Frankfurti tőzsde
kína vírus
cimlap_Orlen0129
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár
forintdevizaárfolyam
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1013603712