Üzlet

A földgázra is szükség van a napenergia végső győzelméig

Portfolio
A megújuló energiaforrások és a földgáz nem egymást kizáró, inkább egymást kiegészítő szerepet tölthetnek be az energiamixben; ezt igazolja az is, hogy a MET Power tevékenységének két meghatározó egysége a 794 MW földgáztüzelésű Dunamenti Erőmű és az épülő, immár befejezéshez közeli 17,6 MW Dunai Solar Park is - mondta Horváth Péter, a társaság üzletfejlesztési igazgatója, aki szerint a gázüzemű erőművek fogják biztosítani az átmenetet a megújulókra való áttérésig.
Az energiaszektorban a centralizált termelőeszközöket váltják a decentralizált, a monopol piacokat és tervezhető profitot a verseny és az eltűnő profitok, a nagy hálózatokat pedig a flexibilis és hatékony megoldások - fejtette ki Horváth Péter a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2018 konferenciáján. Az elektrokémiai alapú energiatároló megoldások ma még nem képesek a szabályozási igények gazdaságos kiszolgálására. Az átmenetet a gázüzemű erőművek tudják biztosítani a megújulókra való áttérésig, amihez az energiatárolás fejlesztésére van szükség, amelyben ugyanakkor nagy potenciál van és egy évtizeden belül akár nagy változás is bekövetkezhet ezen a területen.

Az elmúlt 50 évben minden technológiának volt egy reneszánsza, a megújuló energiaforrások a '90-es évektől kezdtek el feltörni, ezzel együtt a piacszerkezetek is alapjaiban változtak, illetve változnak meg. Az iparágban az irányváltások gyorsasága a tektonikus lemezek mozgásához hasonlóak, 20-30 év egy stratégia megvalósítása, és az új trendek kihasználása, beépítése mellett a legfontosabb tényező az energiabiztonság kérdése - fogalmazott.

Ha megpróbáljuk újradefiniálni a szerepeket a megújuló és foszilis erőművek között, akkor a rendelkezésre állásban mutatkozó különbségeket is figyelembe véve előbbiben a termék maga a mennyiség, a másikban pedig az opcionalitás. Ezen filozófia mentén hajtjuk végre befektetéseinket is, és ezen megfontolás mellett lehet a gázerőmű nem versenytársa, hanem kiegészítője a napelemerőműnek - tette hozzá.

A következő előadásban az energiatárolásról beszélt részletesen Beöthy Ákos, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) senior kutatója. Véleménye szerint a termelésnek nem kell folyamatosan a fogyasztáshoz alkalmazkodnia, a megoldás kulcsa a energiatárolásban van. Korábban a szivattyús - tárolós erőművek voltak a legelterjedtebbek energiatárolás szempontjából, de ez a struktúra nem nagyon felel meg az új kihívásoknak. Míg még 2016-ben is túlnyomó többségeben a szivattyús - tárolós és sűrített levegős megoldásokról szóltak a prognózisok is, de 2018-ra fordult a világ, megjelentek a disztributív megoldások, illetve az akkumulátoros energiatároló technológia is a gyakorlati alkalmazás küszöbére ért.

Beöthy szerint a tároló technikák térnyeréséhez ugyanakkor egyelőre hiányoznak a rendeleti szabályozások. Jelentős akadályt jelenthet például az, ha az energiatárolást a fogyasztás és a termelés kombinációjaként értelmezik, ebben az esetben ugyanis súlyos adókkal sújthatók. A szabályozó környezet megteremtése azért is olyan komplex feladat, mert többféle területen jelenhetnek megoldást, amelyekre különböző szabályok vonatkoznak.
Frankfurti tőzsde
forintka191126getty
OTP fiók
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde