Üzlet

A földgázra is szükség van a napenergia végső győzelméig

Portfolio
A megújuló energiaforrások és a földgáz nem egymást kizáró, inkább egymást kiegészítő szerepet tölthetnek be az energiamixben; ezt igazolja az is, hogy a MET Power tevékenységének két meghatározó egysége a 794 MW földgáztüzelésű Dunamenti Erőmű és az épülő, immár befejezéshez közeli 17,6 MW Dunai Solar Park is - mondta Horváth Péter, a társaság üzletfejlesztési igazgatója, aki szerint a gázüzemű erőművek fogják biztosítani az átmenetet a megújulókra való áttérésig.
Az energiaszektorban a centralizált termelőeszközöket váltják a decentralizált, a monopol piacokat és tervezhető profitot a verseny és az eltűnő profitok, a nagy hálózatokat pedig a flexibilis és hatékony megoldások - fejtette ki Horváth Péter a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2018 konferenciáján. Az elektrokémiai alapú energiatároló megoldások ma még nem képesek a szabályozási igények gazdaságos kiszolgálására. Az átmenetet a gázüzemű erőművek tudják biztosítani a megújulókra való áttérésig, amihez az energiatárolás fejlesztésére van szükség, amelyben ugyanakkor nagy potenciál van és egy évtizeden belül akár nagy változás is bekövetkezhet ezen a területen.

Az elmúlt 50 évben minden technológiának volt egy reneszánsza, a megújuló energiaforrások a '90-es évektől kezdtek el feltörni, ezzel együtt a piacszerkezetek is alapjaiban változtak, illetve változnak meg. Az iparágban az irányváltások gyorsasága a tektonikus lemezek mozgásához hasonlóak, 20-30 év egy stratégia megvalósítása, és az új trendek kihasználása, beépítése mellett a legfontosabb tényező az energiabiztonság kérdése - fogalmazott.

Ha megpróbáljuk újradefiniálni a szerepeket a megújuló és foszilis erőművek között, akkor a rendelkezésre állásban mutatkozó különbségeket is figyelembe véve előbbiben a termék maga a mennyiség, a másikban pedig az opcionalitás. Ezen filozófia mentén hajtjuk végre befektetéseinket is, és ezen megfontolás mellett lehet a gázerőmű nem versenytársa, hanem kiegészítője a napelemerőműnek - tette hozzá.

A következő előadásban az energiatárolásról beszélt részletesen Beöthy Ákos, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) senior kutatója. Véleménye szerint a termelésnek nem kell folyamatosan a fogyasztáshoz alkalmazkodnia, a megoldás kulcsa a energiatárolásban van. Korábban a szivattyús - tárolós erőművek voltak a legelterjedtebbek energiatárolás szempontjából, de ez a struktúra nem nagyon felel meg az új kihívásoknak. Míg még 2016-ben is túlnyomó többségeben a szivattyús - tárolós és sűrített levegős megoldásokról szóltak a prognózisok is, de 2018-ra fordult a világ, megjelentek a disztributív megoldások, illetve az akkumulátoros energiatároló technológia is a gyakorlati alkalmazás küszöbére ért.

Beöthy szerint a tároló technikák térnyeréséhez ugyanakkor egyelőre hiányoznak a rendeleti szabályozások. Jelentős akadályt jelenthet például az, ha az energiatárolást a fogyasztás és a termelés kombinációjaként értelmezik, ebben az esetben ugyanis súlyos adókkal sújthatók. A szabályozó környezet megteremtése azért is olyan komplex feladat, mert többféle területen jelenhetnek megoldást, amelyekre különböző szabályok vonatkoznak.
Frankfurti tőzsde
Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Mozit kaphat a Köki
Nincs meg a harmadik: nem is foglalkozott ma velünk a Moody’s
deutsche bank_getty
applearfolyam
trump, christmas
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Frankfurti tőzsde