FONTOS Újabb mélypont: sosem volt ilyen gyenge a forint!
Kapkodnak a magyar cégek után, milliárdok ömölhetnek az országba
Üzlet

Kapkodnak a magyar cégek után, milliárdok ömölhetnek az országba

Portfolio
Egyre élénkebb az M&A-piac Magyarországon és a növekedés nem áll le, hacsak nem üt be egy komolyabb válság. A növekedés dinamikáját jelenleg a rengeteg felhalmozott pénz és az öröklés is hajtja hazánkban, különösen a pénzügyi szektor és az ingatlanpiac aktív - véli Lengyel Zoltán, az Allen & Overy partnere. A szakember beszélt a Portfolio-nak adott interjújában a hazai bankszektor jövőjéről is.
Lengyel Zoltán is ott lesz a HVCA-Portfolio Investment konferencián! Regisztráljon Ön is!


Portfolio: Mennyire látja most aktívnak az M&A piacot Magyarországon? Mekkora növekedést jósol a piacon idén és jövőre?

Lengyel Zoltán: Tavaly nyár óta sokkal élénkebb a piac, mint a megelőző pár évben. Ebben az időszakban dolgoztunk ugyan olyan tranzakción is, ahol az ügyfelünk volt az egyedüli befektető, de volt néhány aukcióink is, azaz olyan cégeladás, ahol négy-öt komoly érdeklődő is volt a felkínált vállalatra vagy annak eszközállományára. Jelenleg több előkészület alatt álló aukcióról tudunk, ami nagyon biztató. Tehát igen, növekedést várok az M&A ügyletek terén.

A válság alatt az eladói, konjunktúrák idején a vevői oldal mozgatja inkább az M&A piacot. Most mi az M&A tranzakciók fő mozgatórugója Magyarországon?

Egyrészt a vállalatoknál és magántőke alapoknál világszerte felhalmozott rengeteg pénz befektetéséhez folyamatosan keresik a célpontokat - Magyarországon is. Ez az eladóknak kedvez, hiszen ha többen is versenyeznek ugyanazért a cégért, akkor magasabb áron és kedvezőbb feltételekkel lehet azt eladni. Amint az imént említettem, látványosan nő az aukciók száma. Másrészt tanúi vagyunk a magyar gazdaságban folyó konszolidációnak, amelynek során az egyes cégek itthoni tevékenységüket bővíteni kívánják, mások viszont csökkenteni. Számos olyan ügyet látunk, ahol mind az eladó, mind pedig a vevő magyarországi cég - akár külföldi anyával vagy anélkül.

Egyre forróbb téma a rendszerváltás után indult vállalkozások öröklésének kérdése. Mennyire stimulálja ez az M&A piacot? Mekkora szerepe van egy ügyvédnek abban, hogy ezeket a folyamatokat segítse?

Megértem azokat a szülőket, akik gyermekeiknek szeretnék továbbadni életük munkáját. Láttam erre jó példákat, de sajnos olyat is, amikor a fiú a csőd szélére vitte az apától örökölt céget. De felmerülhetnek generációs különbségek is: mást gondol a szülő és a gyerek a követendő stratégiáról vagy a vállaltvezetési stílusról. Amennyiben ilyen feszültségek vannak, akkor ajánlott, ha pedig a gyermeket nem érdekli a családi vállalkozás, akkor pedig egyszerűen nincs más választás, mint eladni a céget. Olcsó reklám lenne azt mondani, hogy "Hívjon! Jövünk!", de a jó pénzügyi és jogi tanácsadó szakértelme milliókkal emelheti az eladási árat.

Melyek a legaktívabb szektorok M&A tekintetében Magyarországon?

Személy szerint a pénzügyi szolgáltatói szektort látom nagyon aktívnak, de az ingatlan piacon dolgozó kollegáim is elég fáradtak mostanában!

Korábban többször is szó volt arról, hogy csak öt nagybank maradhat életben Magyarországon. Ön mit gondol erről? Várható konszolidáció a hazai bankszektorban?

Nem tudom, hogy hány nagybank maradhat életben Magyarországon. Várható-e konszolidáció? Igen, erre korábban utaltam - ez már létező folyamat, amely a magyar és külföldi tulajdonosok éppen aktuális stratégiája szerint alakul és válik láthatóvá. Amennyiben például a Budapest Bank piacra kerül, biztosan lesz rá érdeklődő, hacsak be nem üt előtte egy újabb pénzügyi válság.

Egyre több uniós bankvezér gondolja azt, hogy csak konszolidáción és összeolvadásokon keresztül birkózhatnak meg a tech-szektorból érkező kihívókkal és a Wall Street hódításával. Egyetért ezzel a véleménnyel? Ön szerint a következő években mely európai nagybankok fuzionálhatnak?

A bankvezérek nyilván jobban tudják, mint én, hogyan birkózhatnak meg a technológia cégek jelentette kihívással. Én azt látom, hogy a fintechcégek gyorsak és könnyen alkalmazkodnak az új piaci igényekhez. A bankoknak pont az a hátrányuk, hogy méretükből adódóan a döntések meghozatala és azok végrehajtása jóval hosszabb időt vesz igénybe. Az összeolvadásokkal még nagyobbra növő bankok nem lesznek gyorsabbak. Amennyiben a konszolidáció szemléletváltással is párosul, azaz az "innováció" nem egy részleget jelent majd a bankban, hanem az egész szervezettel szembeni elvárást, akkor valóban érdekes versenynek nézünk elébe.

Számíthatunk rá, hogy az OTP-hez hasonló nagyságú pénzügyi szereplő jelenik meg a magyar piacon? Elképzelhetőnek tartja, hogy az MKB, a Budapest Bank és a takarékok részvételével ilyesmi jön létre?

Semmi sem kizárt. A kérdés az, hogy mi lesz a fontossági sorrend a különböző állami célok között: a magyar tulajdonosi szerkezet fenntartása, a piaci verseny élénkítése vagy az állami bevételek növelése.

Milyen kimenetele lesz Ön szerint az állami tőzsdefejlesztésnek? Középtávon mennyi tőzsdei kibocsájtásra számít? Mekkora sikert vár az Xtend-programtól?

Nagyon drukkolok, hogy Magyarországon is kiforrjon egy egészséges tőkepiac. De ehhez kibocsátók kellenek. Ezért örülök minden olyan kezdeményezésnek, ami a tőzsde felé terelgeti a vállalkozásokat. A kilencvenes évek közepén kezdtem a pályám és akkor rengeteg IPO-n dolgoztam. Jó lenne, ha visszaérnének azok az idők!

Mennyiben hátráltatja akár az M&A folyamatokat, akár a tőzsdefejlesztést a most tapasztalható pénz- és tőkepiaci volatilitás?

A cégeladásoknál meg szokták nézni, hogy az ugyanabba az iparágba tartozó vállalatokat hogyan árazzák a tőkepiacok. A volatilitás megnehezíti a tőkepiaci árazás figyelembe vételét, ezért könnyebben előfordul, hogy a vevő és az eladó szerint más a reális vételár - és az ügylet meghiúsul. Emellett, ha bizonytalanok a piacok, akkor a vevők is úgy próbálnak szerződni, hogy az utolsó pillanatban is kihátrálhassanak az üzletből.

Lengyel Zoltán is ott lesz a HVCA-Portfolio Investment konferencián! Regisztráljon Ön is!
forint190913
rezsiutalvány
kanada
tarlós-karácsony
Frankfurt Stock Exchange
kivánd190916
shutterstock_1077839366
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
kanada