A rejtélyes csodabogár, aki nemcsak látja a jövőt, de alakítja is
Üzlet

A rejtélyes csodabogár, aki nemcsak látja a jövőt, de alakítja is

Portfolio
Softbank - egy olyan cég, amelyről manapság nagyon sokszor hallani, viszont kevesen tudják, hogy pontosan mivel foglalkozik. Mondjuk nem is könnyű behatárolni, hiszen sok iparágban jelen van. De azért teszünk egy próbát. Alapítója és vezetője, Masayoshi Son egy igazi csodabogár, aki nem csak látja, de alakítja is a jövőt.
Masayoshi Son mindig is olyan ember volt, aki meglátta a lehetőségeket, főleg amikor a technológiáról volt szó. 1957-ben született Japánban, a nagyszülei koreai bevándorlók voltak. Szegény családból származott, a családja keményen dolgozott a napi megélhetésért. 16 évesen elolvasott egy könyvet, amit Dan Fujita, a Japán McDonald's alapítója írt. A könyv olyan hatással volt rá, hogy időt és pénzt nem sajnálva, mindenáron találkozni akart a vállalkozóval. Vagyonokat költött a távolsági hívásokra, asszisztensek tömkelegével beszélt, de nem jutott előrébb. Végül inkább elrepült végül Tokióba, mert a repülőjegy olcsóbb volt, mint a telefonálás. Így elérte célját és találkozott a példaképével.

Masayoshi Son megkérdezte a neves vállalkozót, hogy milyen üzletbe vágjon bele, aki a számítástechnikát ajánlotta.

Ha a te korodban lennék a napjainkban, nem foglalkoznék a múlt üzleteivel, tekints a jövő iparágaira, ez pedig a számítógép, erre kell fókuszálnod

- mondta.

Meg is fogadta a tanácsát és információs technológiát, valamint angolt kezdett el tanulni. Ezeknek gyorsan hasznát is vette, San Fransiscóba költözött, ahol mindössze 3 hét alatt elvégezte a középiskolát.

Nincs elpazarolni való időm. Van, aki annyit gondolkodik, amennyit szeretne. De nekem lépnem kell és követnem kell a céljaimat. Mivel csak egyszer élünk, olyan dolgot akarok csinálni, ami nyomot hagy a történelemben. Ha ugyanazt csinálom, mint mindenki más, akkor soha nem fogok történelmet írni

- mondta Masayoshi Son.

A rejtélyes csodabogár, aki nemcsak látja a jövőt, de alakítja is
Forrás: MTI / EPA / Christopher Jue
Miután letette mind a hat vizsgát, elkezdhetett egy amerikai egyetemre járni: számítástechnikát és közgazdaságtant tanult. 1976-ban, még diákként elindította első üzleti vállalkozását.

Jó tanuló voltam, de pénzt akartam keresni. Havi 10 ezer dollárt akartam, de csak 5 percet akartam vele tölteni, így megkérdeztem a barátaimat, hogy melyik az a munka, amivel napi 5 perc ráfordítással 10 ezer dollárt lehet keresni. Ketten is azt mondták, hogy őrült vagyok és ez lehetetlen, kivéve ha drogot árulnék. Utána megpróbáltam kitalálni, hogy mi az az elfoglaltság, amivel a leghatékonyabban fel tudom használni az időm, ez pedig a dolgok feltalálása, amivel szabadalmakat gyűjthetek. Ha fókuszálok, akkor 5 perc alatt könnyen jöhet valami ötlet.

Masayoshi Son lenyomta a stoppert és elkezdett gondolkozni, aminek eredménye az lett, hogy kifejlesztett egy fordítógépet, ez volt az első elektronikus szótár. A találmány annyira jól sikerült, hogy nem sokkal később a Sharp 1,7 millió dollárért megvásárolta.

Még csak 19 éves volt Masayoshi Son, de már dollármilliomos lett.

De nem dőlt hátra és ment el nyaralgatni. Nem sokkal később újabb 1,5 millió dollárt keresett azon, hogy használt videójáték-gépeket importált Japánból. 1980-ban végzett és bár voltak üzleti sikerei az Egyesült Államokban, úgy gondolta, hogy a japán munkamorál és a lojalitás értékes eszköz minden helyi vállalatnál. Ezért visszament Japánba és elkezdte keresni a lehetőségeket. Olyan célokat állított maga elé, mint hogy szeretnie kell 50 év múlva is azt, amit csinál, egyedinek kell lennie és piacvezető akar lenni 10 éven belül. Az olyan hagyományos iparágaktól kezdve, mint a szoftverfejlesztés a teljesen új területekig, mint az egészségügyi menedzsment sok minden megfordult a fejében. Végül 1981-ben megalapította a Softbankot.

A Softbankról A japán konglomerátumot 1981-ben alapította Masayoshi Son. Ma a világ 39. legnagyobb cége a Forbes listája szerint, a negyedik legnagyobb japán vállalat piaci kapitalizáció szerint. A vállalat tulajdonában van a Softbank Corp., a világ legnagyobb technológiai alapjának számító Vision Fund, a Forstress Investment, valamint az innovatív robotjairól ismert Boston Dynamics. Rendelkezik részesedéssel többek között az Alibabában, a Yahoo Japanban, az Uberben, az Nvidiában is. A cégcsoport foglalkozik távközlési szolgáltatásokkal, adatközpontot üzemeltet, van játékfejlesztő cége, kiadóvállalata és pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó érdekeltsége is.

Az alapötlet az volt, hogy talált egy piaci rést. A személyi számítógépeknek szüksége volt szoftverre, de a szoftverfejlesztők pénzhiánnyal küszködtek és nem volt gyakorlatuk az értékesítésekben sem, így nem tudták eladni őket a hardvergyártóknak. A Softbank meglehetősen gyorsan szerződést tudott kötni az ország legnagyobb személyi számítógép-értékesítőjével, így egy éven belül már havonta 2 millió dollár értékben értékesítettek szoftvereket. De a vezető diverzifikálni akart, 1982 májusában elindított egy havonta megjelenő számítástechnikai magazint. Az elején durva veszteségeik voltak, de a '90-es években már domináns szereplő volt a minőségi számítástechnikai magazinok piacán. Arra használták a magazint, hogy a saját termékeiket reklámozzák, ez a keresztértékesítés pedig bombaötletnek bizonyult.

Az 1990-es évekre már egy erős technológiai vállalattá vált a Softbank, a technológiai kiállítások rendszeres szereplője volt. Megvette a Kingstont és részvényeket vásárolt ausztrál és japán médiavállalatokban is. 1996-ban jött a dotkom-mánia, amit igyekezett meglovagolni. 1996-ban a Yahoo legnagyobb részvényese lett és elindította az amerikai keresőcég japán leányvállalatát. Ez egy jól bevált taktika volt, hogy japán vállalatok amerikai cégekben vettek részesedést és megalapították a japán verzióikat.

A dotkom lufi csúcsán a japán üzletember vagyona egy időre még Bill Gates vagyonát is lekörözte.

De egyetlen nap leforgása alatt 78 milliárd dollárról 8 milliárd dollárra zuhant a vagyona. Son azonban nem adta fel, sőt, úgy tekintett rá, mint egy lehetőségre, amikor olcsón lehet vásárolni. Távközlési cégekben vásárolt részesedést, például a Vodafone-ban és 30 millió dollárt tett az Alibaba nevű stratupba. Ez most majdnem 150 milliárd dollárt ér.

Ma a Softbank éves szinten 82 millió dolláros bevételt termel, amivel a 72. legnagyobb cég a világon, Japánban pedig a hetedik. A már említett cégek mellett a Softbanké a mikroprocesszorokat gyártó cég az ARM, ami a mobil készülékekben használt chipek technológiáját adta a kicsi, nagyteljesítményű és energiatakarékos processzoraikkal. Eddig több mint 100 milliárd ARM-chipet adtak el. A legizgalmasabb terület, amivel most foglalkoznak, az a robotika. A Boston Dynamics, amit 2017-ben vettek meg a Google-től, napi szinten kerül be a hírekbe robotjaival.A Softbanké a Pepper elnevezésű robot is. Úgy tűnik, hogy a vállalatnak nagy szerepe lesz abban, hogy a robotok a mindennapi életünk részévé válnak. Már most több százezer robotot alkalmaznak Japánban, Pepper például ügyfélszolgálati feladatokat lát el sok helyen.

A rejtélyes csodabogár, aki nemcsak látja a jövőt, de alakítja is
Forrás: MTI / EPA / Focke Strangmann
A Softbank sokkal hosszabb távú víziókkal rendelkezik, mint bármelyik másik vállalat, egészen 300 évre előre igyekeznek megalapozni az innovációt. Ezt szolgálja a Vision Fund technológiai alap, amiben olyan befektetők vannak, mint az Apple, a szaúdi kormányzat, vagy a Foxconn. 2017-ben 93 milliárd dollárt gyűjtöttek össze és ennek harmadát már el is költötték. Például 300 millió dollárt költöttek a Wag nevű cégre, ami egy olyan mobilos alkalmazást fejlesztett ki, amelyik a kutyasétáltatókat kapcsolja össze a kutyatulajdonosokkal. Mellette a biotechnológiába, a pénzügyi szolgáltatások, mobil alkalmazások és Internet of Things-eszközök fejlesztésébe tettek pénzt.
A Softbank sikere a diverzifikált tevékenységi körben rejlik és abban, hogy nagyon sok iparágba korán szállt be. És persze a zseniális vezetőben, akit a japán Bill Gates-nek tartanak.
(Coldfusion)
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1075371874