Hernádi: Fel kell ismerni, őrült változások jönnek
Üzlet

Hernádi: Fel kell ismerni, őrült változások jönnek

Portfolio
Mi kell a jövőképes gazdasási stratégiához? Ezt mutatta be előadásában a Corvinus Egyetemen a Társadalmi Jövőképesség - Egy új tudományterület bemutatkozása című konferencián Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.
A rendezvényről szóló beszámolónk:Szerinte alapvetően ehhez három tényezőre van szükség:
  • Milyenek lesznek az emberek szükségletei?
  • Ki kell tudni nevelni a jövőt befolyásoló embereket.
  • Be kell tudni indítani az akarat képességét.

Bevezetőjében elárulta, hogy két entitással nem nagyon érti meg magát, mert ő cashflowban és nettó jelenértékben gondolkozik. Ez az egyház és a politika. Az egyháznál az időhorizont túl hosszú, a politikánál pedig túl rövid - jegyezte meg.

Meglátása szerint egy vállalatnak olyan versenyelőnyök kellenek, amelyek hosszú távon is fenntarthatóak. Ennek érdekében elengedhetetlen, hogy foglalkozzon az emberi tényezővel, ami azonban összetett dolog. A Nokia esete jól bebizonyította, hogy mi történik akkor, ha a vállalat nem számol az emberek fogyasztási szokásaival.

Levonva a következtetéseket megállapította: amely cég nem nyitott a változtatásra, az nem képes a jövőre.

A rövid távú gondolkozás biztos halálhoz vezet. A siker záloga, hogy ki tudok-e lépni a megszokottból

- húzta alá Hernádi Zsolt, aki a Nokiával szemben az Apple és a Lego példáját hozta fel pozitívumként.

Rátérve a Mol korábbi stratégiájára, úgy fogalmazott, hogy a 90-es években azt vállalta magára a cég, hogy előremenekül és megvásárolta a régiós finomítókat. Ez egyfajta védekezés volt elmondása szerint. Sokan nem értettek egyet akkor ezzel a döntéssel és veszélyesnek tartották, de mára bebizonyosodott: ennek a filozófiának köszönhetően lett nemzeti bajnok a Mol.

Szerinte egy ilyen helyzetben a vállalatvezetők 90%-a hátradőlne és azt nézné, hány év van még a nyugdíjig. A Molnál mi felismertük, hogy őrült változások jönnek és erre most kell felkészülni. A 2016-ban meghirdetett stratégia az új trendekre való felkészülést szolgálja. Ezek az első fecskék egyelőre, de ezek a fecskék jönni fognak. Ilyen trendnek nevezte a megújuló energiákat, a megapoliszokat, az önvezető autókat, és az elektromos autókat.

A változás volumenére is hozott példát a Mol életéből: korábban rengeteg pénzt költött arra a cég, hogy a finomítói kapacitásokból a motorikus üzemanyagok kihozatala 75%-ot érjen el. Most arra költ sokat, hogy ez az arány 50%-ra csökkenjen.

Abból indultunk ki, hogy látva az irányt, mi várható 2030-ban. Látjuk közben azt a generációt, aki másképp fogyaszt, a megosztásokon terjedő megoldások terjednek. Ennek érdekében hoztuk létre például a Mol Limo szolgáltatást. Eredetileg azzal számoltunk, hogy az indulás évének végére elérjük a break even pontot (amikor kitermeli a költségét a projekt), de ehhez képest 3 hónap alatt elértük azt - ismertette.

A társaság azt is felismerte, hogy az oktatás jelenleg nem képes kitermelni a megfelelő, változásra kész embereket. Jövőképes emberekre van szükség, a változtatási képességet tanítani kell. Ennek érdekében hozta létre a cég a GROWWW programot. A 2000 hallgató 90%-a elmondása szerint a cégnél marad.

A harmadik fontos aspektus a jövőképességhez az akarat képessége. A Versenyképességi Tanács tagjaként látom, hogy sok mindenben vagyunk lemaradva. De fel kell ismerni, hogy a változtatást nem lehetetlen megcsinálni, akarat kell hozzá.

Nekünk az a felelősségünk, hogy megmondjuk a döntéshozóknak: nem kell attól félni, hogy a politikai terminus lejár, van utána is élet

- hangsúlyozta Hernádi Zsolt.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
BÉT