Nemet mond a pálmaolajra az EU - Fontos alku született a kivezetésről
Üzlet

Nemet mond a pálmaolajra az EU - Fontos alku született a kivezetésről

Portfolio
Váratlan áttörést sikerült elérni az EU jövőbeni megújuló energia politikájának kialakítását célzó tárgyalásokon. Az Európai Parlament, valamint a tagállamok csütörtök reggelre elért kompromisszuma értelmében 2030-ra az Unió energiafogyasztásának 32 százalékát megújuló energiaforrásokból kellene fedezni. A tárgyalások ugyanakkor egyelőre nem vezettek eredményre az energiahatékonysági direktíva tekintetében.
A tárgyalás az Euractiv beszámolója szerint egész éjjel tartott, azzal együtt, hogy éjfél után a tolmácsok már nem álltak rendelkezésre.

A megújuló energia direktívára vonatkozó megegyezés értelmében a 2030-ra elérendő 32 százalékos megújuló célt legkésőbb 2023-ig felülvizsgálják. A most meghatározott célszámmal azonban a tárgyalók valószínűleg kihozták a maximumot lehetőségeikből, miután Németország hétfőn egyértelművé tette, nem tud támogatni egy 32 százalékot meghaladó célkitűzést.

A megállapodás egyik kulcsfontosságú eleme a megújuló energia szállítás-közlekedési ágazatban betöltendő szerepére vonatkozik, a most meghatározott cél 14 százalékos részarányt ír elő 2030-ra. A célszám remények szerint hozzájárulhat az elektromos járművek elterjedéséhez.

Ugyancsak a szállítás-közlekedési ágazatra vonatkozóan a megállapodás úgy rendelkezik, hogy 2030-ig teljesen meg kell szüntetni a pálmaolaj használatát a területen, első lépésként a jelenlegi szinten maximalizálva a pálmaolaj-importot. Bár az intézkedés elsődleges célja az erdőirtások csökkentése, a maláj és indonéz kormányokat vélhetően megtorló jellegű kereskedelmi válaszlépésekre sarkallja. (A pálmaolaj élelmiszer-ipari felhasználásáról nem rendelkezik az anyag, ezt a problémát jelenleg fenntarthatósági kritériumok meghatározásával igyekszik kezelni az EU.)

A megállapodás az olyan első generációs bioüzemanyagok használatát is korlátozza, mint a jellemzően az EU területén előállított etanol; a tagállamok a 2020-ra elért termelési szintjeiket nem léphetnék át a későbbiekben sem. Az úgynevezett második generációs, nem élelmezési célú növényekből előállított bioüzemanyagok részarányát pedig 3,5 százalékban határoznák meg.

Az úgynevezett saját felhasználású megújuló energia esetében a megállapodás 25 kilowattig kivonná a hálózati csatlakozási díjfizetési kötelezettség alól a tipikusan háztartási, illetve kisebb cégek által telepített kiserőműveket.

A közösség jelenlegi, úgynevezett 2020-as klíma- és energiacsomagja három fő célt jelölt ki az EU elé, ezek értelmében az üvegházgáz-kibocsátást az 1990 előtti szintekhez viszonyítva 20 százalékkal kell mérsékelni; az energiahatékonyságot 20 százalékkal kell javítani; illetve a megújulók részarányát a végső energiafogyasztáson belül 20 százalékra kell növelni.

(Euractiv)

Címlapkép: MTI/EPA/Hotli Simanjuntak
Frankfurt Stock Exchange
People protest  with a camp over the 9 de Julio Avenue outside the Social Development Ministry calling for a food emergency in Buenos Aires, Argentina, on 5 September, 2019. (Photo by Mario De Fina/NurPhoto via Getty Images)
Matolcsy
Portfolio Konferencia
Promenada Targu Mures
NEW YORK, USA - APRIL 18: A Toyota Mirai model car is on display during the New York International Auto Show on April 18, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Frankfurt Stock Exchange