Concorde: Van potenciál az Appeninnben
Üzlet

Concorde: Van potenciál az Appeninnben

Portfolio
A Concorde megkezdte az Appeninn követését, az elemzőház célára 743 forint, amely közel 20 százalékkal magasabb, mint a tegnapi záróár.

Mit gondol a Concorde az Appeninnről?

Az elemzőház azt gondolja, hogy az Appeninn egy jó proxy arra, hogy a befektetők profitáljanak a magyar ingatlanpiaci növekedésből, és kifizetődhet a bizalom, arra nézve, hogy az Appeninn menedzsmentje képes arra, hogy alulértékelt ingatlanokat találjon, és ezeknek az eszközöknek jelentősen növelje a minőségét, mindemellett a Concorde szerint elképzelhető, hogy az Appeninn a régió leggyorsabban növekvő ingatlancége legyen. A Concorde alapvetően abból az előrejelzésből indult ki, amit az Appeninn menedzsmentje korábban közzétett az Appeninnél a következő években várható növekedéssel kapcsolatban. Az előrejelzés alapján 2022-ig éves átlagban 44 százalékkal növekedhet az Appeninn bevétele, 88 százalékkal az EBITDÁ-ja, a Concorde szerint ezek a várakozások teljesíthetők.

A Concorde szerint 5 olyan tényező van, ami az Appeninn értékét növelheti,
 • egyrészt az, hogy milyen gyorsan tudja növelni a vállalat a kihasználtsági rátát azoknál az ingatlanoknál, amelyeket megvásárol
 • kérdés az, hogy hogyan alakul az EBITDA-marzs, azok után, hogy a bruttó eszközérték a négyszeresére emelkedhet
 • tőkeáttétel
 • kérdés az is, hogy hány új részvényt bocsát ki a társaság
 • és az is fontos tényező, hogy hogyan alakul az átlagos bérleti díj az újonnan megvásárolt irodáknál


Mivel sok tényezőtől függ az, hogy mennyit érhetnek az Appeninn részvényei, ezért az elemzőház érzékenységvizsgálatokat végzett.

Mennyit ér az Appeninn?

A Concorde két módszert alkalmazott az Appeninn fair értékének meghatározásához, és több érzékenységvizsgálatot és forgatókönyv analízist is lefuttatott.

Az egyik módszer, amit a Concorde alkalmazott, az a társaság egy részvényre jutó nettó eszközértékének a meghatározása, amit alapvetően az Appeninn menedzsmentjének korábbi üzleti tervében szereplő számokból vezettek le, viszont fontos eltérés ahhoz képest, hogy a Concorde nem az Appeninn menedzsment által előrejelzett, részvényenként 800 forinton kibocsátandó részvényárral számolt, hanem az elemzés idején aktuális 600 forintos részvényárral. Ez alapján a módszer alapján 736 forintos célár adódott.

Concorde: Van potenciál az Appeninnben
Ezzel a módszerrel párhuzamosan a Concorde egy DCF-modellt is készített, ami alapján 750 forintos célár adódott. Itt fontos megjegyezni, hogy a Concorde célára azt tükrözi, hogy az elemzőház optimistább, mint amit az Appeninn menedzsmentje legutóbbi stratégiai prezentációjában közzétett, a különbség abból adódik, hogy a Concorde azt gondolja, hogy az Appeninn képes arra, hogy a menedzsment megvásárolni kívánt cash flow-ját a vártnál jobban javítsa.

Concorde: Van potenciál az Appeninnben

Végül egyszerűen kiátlagolták a két módszer alapján meghatározott célárat, és a nettó eszközérték-alapú megközelítésből származó 736 forintos, és a DCF-modellből származó 750 forintos célár átlagaként 743 forintos célár adódott.

Az alapforgatókönyvön kívül a Concorde készített egy optmista és pesszimista szcenáriót is. Az optimista forgatókönyvben azzal számolnak, hogy az Appeninn ingatlanjai gyorsan elérik a közel teljes kihasználtságot, és a későbbi esetleges tőkeemelésekre a mostaninál magasabb árfolyamon kerül sor. A pesszimista forgatókönyvben azzal számolnak, hogy a kihasználtsági ráta az Appeninn ingatlanjainál lassan konvergál a budapesti átlaghoz, és a társaság eladósodottsága is alacsonyan marad. Az optimista forgatókönyv esetén 857 forintos célár adódott, ez 38 százalékkal magasabb, mint a tegnapi záróár, a pesszimista forgatókönyv esetén pedig 519 forintos célár adódott, ami 16 százalékkal alacsonyabb, mint a tegnapi záróár.

A Concorde azt is megnézte, hogy a jövőbeni növekedési lehetőségekből mennyi lehet beárazva a mostani részvényárfolyamban, és azt találták, hogy ezeknek a lehetőségnek kevesebb mint a fele van beárazva a részvényekbe.

A Concorde felhívja a figyelmet arra is, hogy P/BV alapon az Appeninn részvényei drágák a régiós szektortársak részvényeihez képest, hiszen míg az Appeninn papírjai 1,6-os, a régiós szektortársak részvényei átlagosan 0,9-es szorzón forognak, de az is igaz, hogy a szektortársak nem nyújtanak akkora növekedési potenciált, mint az Appeninn.

Kockázatok és lehetőségek

A kockázatok között a Concorde megemlíti, hogy
 • magas annak a kockázata, hogy a vállalat hogyan tudja végrehajtani a fejlesztéseit
 • a vállalat nem tudja időben végrehajtani a stratégiai céljait, akkor elveszítheti a befektetők bizalmát, ebben az esetben masszív eladások jöhetnek az Appeninn részvényeiben, hiszen a versenytársak papírjaihoz képest magas prémiumon forognak
 • a tervezett tőkeemelés esetleges csúszása miatt csúszások jöhetnek a vállalatnál tervezett beruházásoknál is
 • a finanszírozási kondíciók romlása jelentősen ronthatja az Appeninn profitabilitását, a Concorde 2018-2022 között átlagosan 3 százalékos kamattal számol az Appeninn hiteleire


A lehetőségek között a Concorde megemlíti, hogy
 • az Appeninn jóval olcsóbban juthat ingatlanokhoz, mint amivel a Concorde számol
 • jelentős újraértékelési potenciál van az Appeninn ingatlanjainál

Ugrik az árfolyam

Az Appeninn árfolyama ma több mint 5 százalékkal került feljebb.

Concorde: Van potenciál az Appeninnben
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
BÉT