Tőzsdén a kínai mobilóriás - bukás vagy az év sikersztorija lesz?
Üzlet

Tőzsdén a kínai mobilóriás - bukás vagy az év sikersztorija lesz?

Portfolio
Csalódást okozott az év egyik leginkább várt tőzsdére lépése. A kínai mobilgyártó, a Xiaomi részvényei a megcélzott sáv alján keltek el és az első kereskedési napon nagy eséssel debütált a hongkongi tőzsdén a részvény. A befektetői hangulat nem a legjobb most az amerikai-kínai kereskedelmi háború közepette és az sem segített, hogy a kínai bevezetést elhalasztotta a társaság. A részvények árazása magas, a profittermelés pedig gyenge a cégnél.

Tőzsdén a Xiaomi

Pénteken lezárult az év egyik leginkább várt IPO-ja, a kínai mobilgyártó óriás, a Xiaomi ment tőzsdére. A Xiaomi részvényeit 17 dollárra árazták be az elsődleges részvénykibocsátás során, amivel összesen 4,72 milliárd dollár folyt be a vállalathoz. Ez az elmúlt négy év legnagyobb IPO-ja a technológia szektorban, még úgy is, hogy a reméltnél jóval alacsonyabb lett a cég értéke. Pár hónapja még 100 milliárd dolláros piaci kapitalizációt célzott meg a menedzsment, és még a kibocsátás zárása előtt is legalább 70 milliárd dollárban reménykedtek, végül csak 54 milliárd dollár lett.

Eséssel debütáltak a részvények

A Xiaomi részvényei nem indultak túl jól a hongkongi tőzsdén sem, eséssel debütáltak: 6 százalékot esett az árfolyam az első kereskedési napon, 16 hongkongi dolláron is járt az árfolyam.

Az esés egyik oka az lehetett, hogy a feszített árazási szint elbizonytalaníthatta a befektetőket. A kibocsátási árral számolva 39,6-szoros 2018-as előretekintő P/E rátán keltek el a Xiaomi részvényei, így a szektortársakkal összehasonlítva nem olcsó a papír. A másik nagy okostelefongyártó, az Apple részvényei 16-szoros előretekintő P/E rátán forognak, a kínai internetes óriás, a Tencent részvényeinek értékeltsége pedig 36-szoros.

Már az IPO sem sikerült a legjobban, a kibocsátási ár a megcélzott sáv (17-22 HKD) alsó határán alakult. A kínai részvénykibocsátást pedig el is halasztotta a társaság, ami szintén kellemetlen meglepetés volt.

Tény, hogy a részvénypiaci hangulat sem optimális most a részvénykibocsátásokra, amikor az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt aggódik a világ. A cég pénzügyi helyzete sem a legbiztosabb, az első negyedévben például hatalmas, több mint 1 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el a Xiaomi. Az okostelefon-üzletág, ami alig termel profitot, még mindig a bevétel több mint kétharmadát adja.

Tőzsdén a kínai mobilóriás - bukás vagy az év sikersztorija lesz?

Terjeszkedésre kell a pénz

Jelenleg a Xiaomi a világ negyedik legnagyobb okostelefon-gyártója, olcsó készülékeivel szerzett piaci részesedést és az IPO-ból befolyó összeg 40 százalékból nemzetközi terjeszkedést tervez a cég.

Tőzsdén a kínai mobilóriás - bukás vagy az év sikersztorija lesz?
Egy iPhone X és egy Xiaomi Mi Mix 2S, forrás: Shutterstock
A működési eredmény szintjén már évek óta nyereséges a Xiaomi, de a nettó eredmény tavaly is hatalmas, közel 44 milliárd jüanos veszteséget mutatott az átváltható részvények átértékelése miatt. A nemzetközi terjeszkedés miatt pedig még a közeljövőben is nyomott maradhat a profitabilitás.

Tőzsdén a kínai mobilóriás - bukás vagy az év sikersztorija lesz?

Intő jel

Már az IPO sem sikerült a legfényesebben, az első napi részvényárfolyam-elmozdulás pedig egy újabb intő jel a soron következő részvénykibocsátásokra, hiszen a befektetői hangulat egyik indikátora.

A következő hónapokban több kínai IPO is van a csőben, tőzsdére készül az online élelmiszerszállító, a Meituan Dianping, ami egy 4 milliárd dolláros tranzakció lehet, valamint a világ legnagyobb mobiltorony-üzemeltetője, a China Tower, amitől 10 milliárd dolláros kapitalizációt várnak.

A címlapkép forrása: Shutterstock
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
címlapkép_zöld