Visszaszóltak Trumpnak az olajárak miatt
Üzlet

Visszaszóltak Trumpnak az olajárak miatt

Portfolio
Megvédte az olajtermelő országokat az azokat tömörítő Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) elnöke Donald Trump legutóbbi kirohanásával szemben, aki az olajkartellt hibáztatta a szerinte túlságosan magas kőolajárak miatt. Irán olajminisztere szerint Donald Trump inzultálja az OPEC-et, az azt alkotó nemzeteket és kormányokat akkor, amikor a kitermelés növelését és az árak csökkentését sürgeti.
Nem hibáztatható kizárólag az OPEC az olajiparral kapcsolatos minden problémáért - fogalmazott Szuheil Muhammad al-Mazuri, aki egyben az Egyesült Arab Emírségek olajügyi minisztere, aki ugyanakkor elismerte felelősségüket a legutóbbi, júniusi találkozójukon hozott intézkedésekért. Úgy érzem, az OPEC megteszi a tőle telhetőt - mondta a Reutersnek hozzátéve, hogy a szervezet minden nagy olajtermelő országot, így az Egyesült Államokat is meghallgatja.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke az elmúlt hetekben több alkalommal az olajkartellt okolta az üzemanyagárak emelkedéséért, a kitermelés növelését és árcsökkentést sürgetve - többnyire twitter-üzeneteiben, Szaúd-Arábiára pedig nyomást helyezett annak érdekében, hogy növelje olajtermelését a kieső iráni ellátás kompenzálására. Washington a külföldi székhelyű vállalatokat is figyelmeztette, szankciókat fog kivetni rájuk, amennyiben Iránnal üzletelnek. A Trump-adminisztráció célja ugyanis az iráni olaj- és feldolgozott termék export mintegy napi 2,5 millió hordóról nullára redukálása, amivel a megítélése szerint a nemzetközi atomalkut megszegő perzsa államot kívánja megfegyelmezni, egyéb szankciók mellett. Irán az OPEC harmadik legnagyobb olajtermelő országa.

Az OPEC június végén a kitermelés fokozatos emeléséről döntött júliustól, miután az árak májusban három és fél éves csúcsra, 80 dollárig emelkedtek a váratlanul kialakuló kínálati szűkület miatt. Ezt az OPEC 2017 elején életbe léptetett napi 1,8 millió hordós kitermeléscsökkentése mellett olyan nem tervezett események idéztek elő, mint a venezuelai kitermelés esése, és különösen az iráni olajexport teljes leállásától való piaci félelem, ami pedig nagyrészt Trump húzásainak tulajdonítható.

Al-Mazuri szerint az OPEC elegendő tartalék kapacitással rendelkezik az előre nem látható globális ellátási zavarok kezelésére, az Egyesült Arab Emírségek például önmagában napi 400-600 ezer hordóval lenne képes fokozni termelését. Úgy vélte ugyanakkor, egyelőre nincs szükség arra, hogy a szervezet az eredetileg tervezett decemberi időpont előtt rendkívüli találkozóra hívja össze tagjait és az együttműködő más olajországokat, így például Oroszországot.

Irán szerint Trump inzultál

Irán olajminisztere szerint Donald Trump inzultálja az OPEC-et, az azt alkotó nemzeteket és kormányokat akkor, amikor a kitermelés növelését és az árak csökkentését sürgeti. Bijan Zanganeh a hétvégén azt is elmondta, országa olajtermelésének és -exportjának szintje nem csökkent az amerikai nyomás ellenére sem. Ezzel együtt más jelek arra utalnak, hogy mégis van hatása a pressziónak, Dél-Korea például július elején leállította az iráni olaj importját, hat év után először. "Mr Trump naponta új üzeneteket küld, amelyek bizonytalanságot okoznak a piacon" - fogalmazott az iráni állami televíziónak.
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1075371874