Ördögi körbe kerülhet az emberiség a légkondicionálók miatt
Üzlet

Ördögi körbe kerülhet az emberiség a légkondicionálók miatt

Portfolio
Az Európai Unió energiafogyasztásának fele a fűtéshez és hűtéshez köthető, de míg a fűtés gyakran kerül a figyelem középpontjába, addig a légkondicionálókról és ventilátorokról viszonylag kevés szó esik. Pedig a légkondicionálás iránti globális igény a következő harminc évben várhatóan megháromszorozódik a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint - nagyrészt éppen a klímaváltozás miatt - , ami várhatóan az áramfogyasztást, a széndioxid-kibocsátást és a globális felmelegedést is fokozza majd.
Jelenleg világszerte mintegy 1,6 milliárd épületben működnek különféle légkondicionáló berendezések, ami 2050-ig 5,6 milliárdra emelkedhet az IEA jelentése alapján. A hűtési igény növekedését nem csekély mértékben a globális átlaghőmérséklet növekedése okozza. Ezzel párhuzamosan a Föld népessége várhatóan gyors ütemben tovább növekszik - az ENSZ prognózisa szerint a jelenlegi közel 7,5 milliárdról 10 milliárd közelébe - , az olyan nagy feltörekvő országok lakói közül pedig, mint India, egyre többen engedhetik meg maguknak a klímaberendezések luxusát.

A légkondicionálók terjedése pedig a klímaváltozás egyik nagy öngerjesztő folyamata lehet (hasonlóan például a permafroszt eltűnéséhez), miután az áramfogyasztás megugrását vonja maga után - hacsak a jelenlegi technológiát nem váltja fel valamilyen jóval energiahatékonyabb. Az Euractiv által ismertetett jelentés szerint

az áramigényben várhatóan jelentkező többlet megfelel az Egyesült Államok, az EU és Japán jelenlegi összesített villamosenergia-fogyasztásának.

Mivel pedig nem valószínű, hogy a tiszta energiaforrások addigra kiszorítják a fosszilis forrásokat az áramtermelésben, ez tovább emelheti az üvegházgáz-kibocsátást.

A berendezések energiahatékonysága már napjainkban is jelentős eltéréseket mutat, az Európában és Japánban értékesített klímák átlagosan minimum 25 százalékkal fogyasztanak kevesebb áramot azonos hűtési teljesítmény mellett, mint az Egyesült Államokban vagy Kínában piacra kerülők.

A helyzetet részben kezelhetné az ENSZ 1987-es Montreal Protocol nevű, eredetileg az ózónréteg védelmére létrehozott nemzetközi szerződés úgynevezett Kigali módosításának ratifikálása, ami további hatékonyságnövelést eredményezhetne. Ilyen eszköz lehet az EU júliusban életbe lépő új épületenergetikai szabályozása is, amelynek egyik fő fókuszpontja az, hogy a felújítások a lehető leginkább energiahatékony ingatlanokat eredményezzék. Ezen túl az EU vezető szerepet vállalhatna a globális helyzet javításában is energiahatékony termékek és kritériumok exportjával.

Az Európai Parlament éppen júniusban fogadott el egy klímadiplomáciai jelentést, amely az EU egyedi és egységes fellépését kívánja rögzíteni egyebek mellett a globális felmelegedéssel kapcsolatos témákban. Az európai klímadiplomácia és a termékek exportjának azonban előfeltétele lenne a Párizsi Klímaegyezmény ratifikálása. Azon túl, hogy a végrehajtás problémás lehet, az sem biztató a jövőre nézve, hogy az Egyesült Államok éppen most igyekszik kereskedelmi háborúba taszítani a világot, miután kilépett a Párizsi Klímaegyezményből.
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
repules szegell iata GettyImages-1180597944