Újfajta fizetési megoldás három magyar városban: már százezrek használták
Üzlet

Újfajta fizetési megoldás három magyar városban: már százezrek használták

Többször is foglalkoztunk már azzal, hogy az idei évben egy különleges fizetési megoldást vezetnek be a legnagyobb hazai fesztiválokon. Úgy is nézhetjük, hogy egyfajta nagyszabású fintech-innováció az a karszalagos fizetés, ami a budapesti Gourmet után júliusban debütált a VOLT-on és a Balaton Soundon: több százezer felhasználó kapott egy új eszközt, ami egy nagyon intenzív, néhány napos használattal óriási tranzakciószámot generált. A rendszert üzemeltető Festipay Zrt-től megkérdeztük, hogy vált be a rendszer, és azt is, mire lehet számítani egy hónap múlva az igazi erőpróbán, a Szigeten.
Februárban a Portfolio számolt be elsőként arról, hogy jelentős változás jön az idei évtől a legnagyobb hazai fesztiválok fizetési rendszerében: fesztiválkártyák helyett a karszalagba épített chippel tudnak fizetni a látogatók.

Portfolio.hu (@portfolio.hu) által megosztott bejegyzés,


A lényeg, hogy egy RFID (rádiófrekvenciás azonosító) chippel ellátott karszalagot kapnak a fesztiválozók. A chip tartalmaz minden információt a jogosultságról, azaz ezzel lehet belépni a rendezvényre vagy a kempingbe, és ugyanez a chip működteti az érintéses fizető funkciót is.

Nem sikerült vele csalni

A májusi Gourmet Fesztivál volt a főpróba Magyarországon, az ott szerzett tapasztalatokat már beépítették a VOLT és a Balaton Sound idejére a rendszerbe. A fesztiválozók jellemzően szeretik, biztonságos, nem veszítik el, mindig náluk van, személyhez rendelhető, így nehezebb visszaélni vele és megkönnyíti az azonosítást is. Sokan szuvenírként haza is viszik magukkal a karszalagot - tudta meg a Portfolio Kaderják Dánieltől, a Festipay Zrt. vezérigazgatójától (a kifejezetten rendezvények fizetési megoldásaira specializálódott céget 2015-ben alapította a Cardnet és a Sziget).

A VOLT-on és a Balaton Soundon összesen 325 ezer látogató fordult meg, ez a szám jól érzékelteti, milyen nagyságrendekről beszélünk tranzakciószámban. Bár konkrét számokat nem kaptunk, az egyértelmű trendkét látszik, hogy egyre népszerűbbek a különféle érintésmentes fizetési megoldások, és a rendezvények típusától függően a költési hajlandóság is emelkedő tendenciát mutat.

Portfolio.hu (@portfolio.hu) által megosztott bejegyzés,


A több százezres rendezvényeken sikeres csalás, visszaélés nem történt, a Festipay-nél úgy látják, hogy a hibák jellemzően inkább ismerethiányból fakadnak. PayPass-os kártyás fizetés esetén gyakori, hogy a fesztiválozó kártyáját kibocsájtó bank limitálja az egy nap alatt bonyolítható érintésmentes fizetési tranzakciók számát (van olyan bank, amelyiknél ez alapból napi maximum 3 tranzakció.) Ha a fesztiválozó ennél többször próbálja használni a rendezvényen, akkor sikertelen tranzakciót jelző hibával fog szembesülni. Bár ez banki beállítási kérdése, gyakori, hogy a rendezvény fizetési szolgáltatóját hibáztatják amiatt, hogy nem tudnak például több sört vásárolni.

Szintén gyakori félreértés volt a mobilappon keresztüli visszautalás kérdése is: szabályozási és elszámolási okok miatt a rendezvényt követően az okostelefonos applikáción keresztül csak akkor van mód a fennmaradó egyenleg visszatérítésére, ha az adott karszalagot csakis mobilalkalmazáson keresztül töltötték fel, tehát nem történt a rendezvény közben mobilos és készpénzes feltöltés is ugyanarra a karszalagra. Minden egyéb esetben a helyszínen van mód a fennmaradó egyenleg visszaváltására.

Az integrált beléptetésre és fizetésre szolgáló karszalag tavaly tesztüzemben először a romániai nagy fesztiválokon működött, ott a szolgáltató fontos tapasztaltokat szerezett ahhoz, hogy idén gördülékeny és problémamentes legyen a magyarországi bevezetés. A konstancai tengerparton megrendezett Neversea a Balaton Sounddal egyidőben zajlott. A tapasztalatok itt is pozitívak: a fesztiválozók szeretik és praktikusnak tartják karszalagot, például azért, mert a tengerparti bulizásnál különösen hasznos, ha az ember vízálló eszközzel fizethet és strandoláshoz sem kell magával vinnie a pénztárcáját.

Prepaid karkötő az EFOTT-on A jelenleg is zajló EFOTT-on szintén karszalaggal fizethetnek a látogatók. Ennek a rendszernek az érdekessége, hogy a karszalag egyben egy prepaid Mastercard is, tehát a feltöltött egyenleg a fesztivál után is használható marad világszerte bármely PayPass-os bankkártyát elfogadó üzletben, amennyiben a karszalag appon keresztüli regisztrációja megtörténik. (Persze nem csak ezzel lehet fizetni, bankkártyát is elfogadnak az EFOTT-on.) Ezen a (nem a Sziget csoporthoz tartozó) rendezvényen nem az klasszikus integrált karszalag a megoldás, mert ez egy másik modell szerint működő fesztivál, a beléptetés és a fizetés külön rendszerben zajlik.

koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Cimlap_Shell