Gyárat épít a BMW Debrecenben: elektromos autókat is gyárthatnak majd
Üzlet

Gyárat épít a BMW Debrecenben: elektromos autókat is gyárthatnak majd

MTI
Portfolio
Gyárat épít a BMW Debrecenben, a több mint egymilliárd eurós beruházás révén 400 hektáros területen olyan üzem jön létre, amelyben a termelés felfuttatása után közel ezer alkalmazottal, évente akár 150 ezer hagyományos és elektromos autót állíthat elő a bajor autógyártó. A BMW-vel gyakorlatilag mindhárom német prémium autógyártó jelen lesz Magyarországon.

Itt a bejelentés

A BMW Group tovább bővíti gyártóhálózatát Európában, melynek jegyében új üzemet létesít Magyarországon, Debrecen mellett. Az új beruházás értéke eléri majd az 1 milliárd eurót. Az újonnan létrejövő üzemben akár évi 150 000 darab jármű gyártására lesz kapacitás és több mint 1000 új munkahelyet teremt majd.

Szijjártó Péter a mai sajtótájékoztatón elmondta: a város melletti 400 hektáros területen a legmodernebb autóipari gyártási technológiákkal, egy gyártósoron állítanak elő

hagyományos és elektromos meghajtású autókat.Gyárat épít a BMW Debrecenben: elektromos autókat is gyárthatnak majd
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Papp László, Debrecen polgármestere és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke a bejelentésen, forrás: MTI / KKM
A gyár helyszínének kinézett terület a jövő év második felére kerül a BMW tulajdonába, és jövőre már megkezdik a munkaerő toborzását.

Pletykák már korábban is voltak

Évek óta folyik a találgatás arról, hogy melyik országban épít új üzemet a BMW a régiónkban. Romániát és Szlovákiát is az esélyesek között említették Magyarország mellett.

Legutóbb áprilisban merült fel, hogy Magyarország is az esélyesek között lehet, ugyanis március végén megjelent egy kormányrendelet, amelynek értelmében nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány a Hernádnémeti közigazgatási területén elhelyezkedő mintegy 80 ingatlanon, illetve véglegessé vált döntés alapján az ezen ingatlanokból kialakított területen megvalósuló, ipari telephely kialakításával és munkahelyteremtő beruházásokkal összefüggő hatósági ügyeket. Ezek után kaptak szárnyra újra azok a pletykák, mely szerint Miskolc környékére új autógyártó érkezik, ami akár a BMW is lehet. Az elméletet erősítette, hogy több BMW-beszállító újonnan létesítendő üzemével kapcsolatban is felmerült Magyarország.

Miért pont Debrecen?

A külügyminiszter kitért rá: a világgazdaságban olyan gyors és mély változások zajlanak, hogy modern kori ipari forradalomról lehet beszélni, ahol az új technológiák folyamatosan változtatják meg a siker kritériumait. Ebben az új korszakban a vállalatok versenyben állnak az új technológiák alkalmazásáért, az országok pedig a beruházásokért - magyarázta.

Szijjártó Péter úgy látja, amikor Magyarország benevezett ebbe a versenybe, komoly érveket tudott felsorakoztatni az ország mellett, így az alacsony adókat, a rugalmas munkaerő-szabályozást, a duális szakképzést és a színvonalas informatikai, műszaki képzéseket.

A céggel 14 hónapja tárgyalnak,

a BMW több európai várost is megvizsgált lehetséges helyszínként - közölte.

A BMW közleménye szerint Debrecen ideális helyszín a BMW Group gyártókapacitásának bővítésére.

Elsősorban kiváló infrastruktúrájának, megfelelő logisztikai kapcsolatainak, valamint a meglévő beszállítói hálózat elhelyezkedésének köszönhetően esett a választás erre a területre. A környék szakképzett munkaereje szintén jelentős előny volt a választás során.

"A jövőben a BMW Group minden európai üzeme képes lesz elektromos és hagyományos meghajtású modellek előállítására. Az új gyáregységünk Debrecenben már képes lesz egyazon soron mind hagyományos robbanómotorral, mind elektromotorral ellátott járművek előállítására. Az üzem jelentős kapacitást hoz majd a globális gyártási hálózatunkba. Az új gyár a legmagasabb színvonalon működik majd a digitalizáció, a fenntarthatóság és a gyártási rugalmasság terén"-tette hozzá Oliver Zipse a BMW Group Igazgatótanácsának gyártásért felelős vezetője.

A BMW láthatatlan gyára Salgó András, a BMW Group Magyarország vállalati kommunikációs igazgatója az MTI érdeklődésére azt mondta, a debreceni gyárban belső égésű és elektromos/plugin hibrid modellek is készülhetnek majd, akár egyazon gyártósoron. Pontos típusokat nem mondott, hiszen a gyár építése várhatóan 2019 második felében kezdődik, de közölte: a globális piacra fognak autót gyártani Magyarországon. Kiemelte, hogy a BMW-csoportnak kiterjedt beszállítói hálózata van Magyarországon, ezt az elmúlt években következetesen "láthatatlan gyárnak" nevezték. A kapcsolat ezekkel a cégekkel természetesen megmarad, hiszen a debreceni döntés mellett szólt az is, hogy a beszállítói kör egy része ebben az országrészben található - hangsúlyozta Salgó András. A kommunikációs igazgató nem részletezte, hogy jelenleg összesen hány magyarországi cég tartozik ebbe a beszállítói körbe, de egy 2013-as sajtóúton több mint 50 cégről beszéltek, és további több mint 40-et neveztek potenciális beszállítói partnernek. A beszállítói körben van például az az 1993-ban alapított békéscsabai Csaba Metál Zrt., ahol egyebek között a BMW i3-as elektromos autójához gyártanak alumínium váltóházat. A cég 2013-ban összesen 190 ezer darabra kapott megrendelést, ezt a mennyiséget a tervek szerint 7 év alatt kell legyártaniuk. A BMW egy másik hazai beszállítója a német tulajdonú egri ZF Lenksysteme Hungária Kft., amely kormányzástechnikai berendezéseket és más alkatrészeket készít személy- és haszonjárművekbe.

Fontos autógyártó Magyarország

Magyarország már jelenleg is fontos autógyártó helyszín, Kecskeméten a Mercedes, Esztergomban a Suzuki, Győrben az Audi gyárt személyautókat, Komáromban a BYD gyárt buszokat, motorgyártás pedig Győrben, és Szentgotthárdon az Opelnél történik.

Gyárat épít a BMW Debrecenben: elektromos autókat is gyárthatnak majd
Forrás: ACEA
Az Európai Unióban tavaly összesen 19,6 millió járművet gyártottak, ebből közel 17 millió volt a személyautó, a magyarországi gyártás 472 ezer volt, vagyis az összes Európában gyártott személyautó 2,8 százalékát Magyarországon gyártották. A debreceni BMW-kapacitás évente 150 ezres lesz, azzal a hazai autógyártó kapacitás közel harmadával nőhet.

Gyárat épít a BMW Debrecenben: elektromos autókat is gyárthatnak majd
Forrás: ACEA

Szükség van új üzemekre

A globális autópiac növekedése, és ezen belül a BMW modelljei iránti kereslet emelkedése valóban szükségessé teszi új üzemek nyitását, ezért is épít autógyárat például Mexikóban vagy Oroszországban, a lengyel-orosz határhoz közeli Kalinyingrádban, és bővít Kínában a BMW.

A BMW Group új gyáregységének létrehozása tovább segíti majd globális növekedésünket. Miután jelentős beruházásokat hoztunk létre Kínában, Mexikóban és az USA-ban, most tovább erősítjük pozíciónkat Európában, mellyel egyensúlyt teremtünk az ázsiai, amerikai és az európai kontinens gyártóbázisai között

- mondta el Harald Krüger a BMW Group Igazgatótanácsának elnöke.

Európa a BMW Group gyártó-hálózatának legnagyobb szereplője, csak 2018-ban több mint 1 milliárd eurós befektetéssel fejlesztjük németországi gyárainkat, hogy felkészítsük azokat az elektromos járművek gyártásának legmodernebb technikai követelményeire

- folytatta a vállalat első embere.

Globális hálózat tagja lesz a debreceni üzem

A BMW világszerte 14 országban, összesen 30 gyártási helyszínen készít BMW-, MINI-, Rolls-Royce-modelleket, valamint BMW-motorokat, járműveit több mint 140 országban értékesíti.

Gyárat épít a BMW Debrecenben: elektromos autókat is gyárthatnak majd
Forrás: BMW
Európában 16 helyszínen rendelkezik gyárral a BMW, a debreceni üzem a 17. lesz.

Gyárat épít a BMW Debrecenben: elektromos autókat is gyárthatnak majd
Forrás: BMW
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
bika wall street index tőzsde