Üzlet

64 milliárd forintba kerülhetett az Égáz-Dégáz az államnak

Portfolio
Körülbelül 64 milliárd forintnak megfelelő összegért összegért vehette meg az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt-t az állami közműcég korábbi tulajdonosától, az Engie-től - szúrta ki a G7 a francia társaság féléves beszámolójából.
Az egykor GDF névre hallgató energiaipari csoport jelentése szerint a 23 ezer kilométernyi magyarországi gázvezeték-rendszert fenntartó érdekeltségért 147 millió eurót, azaz jelenlegi árfolyamon 47,4 milliárd forintot kaptak - írja a portál. Egy, az Index által közel három éve megszerzett minisztériumi előterjesztésben még 80-85 milliárdra becsülték az Égáz-Dégáz értékét.

A franciák által most közzétett 147 millió euró a tranzakció zárásának a napján, azaz január 11-én még csak 45,5 milliárd forintot jelentett. Ehhez jött még hozzá azonban az a 18,6 milliárd forintos hitel, amit korábban kapott francia anyavállalatától az Égáz-Dégáz, és amit az - utóbbi cég éves jelentése szerint - szintén kifizetett az NKM, a végső ár így durván 64 milliárd forint lehetett.

A Nemzeti Közművek tavaly októberi bejelentése szerint a vásárlást saját rendelkezésére álló forrásaiból, tulajdonosi forrásbevonás nélkül finanszírozta, amelynek értékét azonban nem hozták nyilvánosságra. Ez volt a hazai gázpiac államosításának eddigi utolsó lépése, hiszen a lakossági ügyfeleket már korábban átvette az állami cég a részben ellehetetlenült piaci szereplőktől.
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
frankfurtitozsde