Sorra dönti a napenergia rekordokat Németország, ünneplésre még sincs ok
Üzlet

Sorra dönti a napenergia rekordokat Németország, ünneplésre még sincs ok

Portfolio
Újabb rekordot ért el a napenergia termelése Németországban; a naperőművek júliusban 6,17 terawattóra villamos energiát állítottak elő, megdöntve a májusi 5,93 TWh-s csúcsot. A rekord ellenére a német villamosenergia-rendszer nem él kifejezetten könnyű napokat. Közben ugyanis több fosszilis és nukleáris erőmű termelését csökkenteni kellett, a szélenergia-termelés pedig a szokatlanul gyenge légmozgás miatt esett vissza.
Az év hetedik hónapjában Németországban a sokéves átlag 212 órányi napsütés - ezt az idei június több mint 43 százalékkal múlta felül. Ennél csak egy naposabb július akadt az ország meteorológiailag dokumentált történelmében, mégpedig 2006-ban. A 2018 júliusi rekord egyben azt is jelenti, hogy a napenergia már a teljes termelés 15,1 százalékát tette ki, ezzel megelőzte a nukleáris energiát, amely 6,15 TWh-val 13,8 százalékos részarányt ért el az IWR intézet előzetes adatai szerint. (A napközbeni órákban a teljes német villamosenergia-mixen belül 30-40 százalékot tesz ki.) Ezzel együtt júliusban még mindig a lignit és a feketeszén adta a termelés zömét, 26,6, és 16 százalékát, összesen 19 terawattórát előállítva.

Egy másik rekord is megdőlt, ugyanis 2018 első hat hónapjában a megújuló energiaforrások - napenergia, szélenergia, vízenergia és biomassza - termelése az E.On adatai szerint 104 terawattórát tett ki. Az új csúcs 9,5 százalékkal haladja meg a tavaly első félévit. Ez a mennyiség a teljes évi német lakossági fogyasztás fedezésére alkalmas lenne. A megújuló áram zömét, 55 TWh-t a szélenergia produkálta, megelőzve a napenergiát (21 TWh), a biomasszát (20 TWh) és a vízenergiát (8 TWh). A júliusi napenergia rekord ellenére az idei évben eddig egy januári napon termelték legtöbb energát a megújulók. Január 3-án a Burglind ciklon által pörgetett szélerőművek egyetlen nap alatt 1,1 TWh áramot állítottak elő, az aznapi német fogyasztás 71 százalékát.


Sorra dönti a napenergia rekordokat Németország, ünneplésre még sincs ok
Fraunhofer/AGEE, BMWi, BNetzA
Nagyobb, interaktív ábráért katt!

A rekord ellenére a német villamosenergia-rendszer nem él kifejezetten könnyű napokat. Közben ugyanis számos fosszilis és nukleáris erőmű termelését csökkenteni kellett, miután a hűtésükre szolgáló tenger- és folyóvizek már melegebbek az optimálisnál.

Az EnBW egy széntüzelésű erőmű leállítására kényszerült Karlsruhéban, miután az alaposan megcsappant vízhozamú Rajna hőmérséklete kritikus szintre emelkedett. A felső-szászországi Grohnde és a Schleswig-Holstein tartományban üzemelő Brokdorf atomerőműveknek pedig hasonló ok miatt jelentősen csökkenteniük kellett termelésüket (Franciaországban már több blokkot le is állítottak). A tartományi szabályozás értelmében 28 fok feletti vízhőmérséklet esetén az erőművek már nem vételezhetnek vizet hűtés céljára a folyóból, és nem melegíthetik azt még tovább a használt hűtővízzel. Vészhelyzet esetében azonban lehetőség van a szabály alkalmazásának időleges felfüggesztésére. Ezért Baden-Württembergben a legtöbb szénerőmű-üzemeltető átmeneti mentességet kapott a szabály alól a villamosenergia-ellátás biztosítása érdekében. De például a Phillipsburg 2 atomerőmű is megkapta a mentességet a tartományi környezetvédelmi minisztériumtól.

Az RWE vesztfáliai szénerőművének a Rajna szokatlanul alacsony vízszintje okoz működési problémát. A szenet ugyanis rendszerint vízi úton szállítják az erőműbe, a folyó hajózhatósága azonban jelentősen csökkent. Az RWE dormageni és lingeni gáztüzeléső erőműveinek termelését átmenetileg szintén vissza kellett fogni, szintén hűtési problémák miatt. A helyzet régiónként eltérő, de mivel a gazdaság áremfogyasztása nyáron még mindig alacsonyabb, a gázerőművek jelentős része amúgy sem üzemelne, ezért nincs szó kapacitáshiányról az Uniper szerint, amely azt állítja, szükség esetén a legtöbbet üzembe lehetne állítani, ha nem is mind lenne képes teljes kapacitásra.

Ráadásul a szokásosnál 5-7 Celsius-fokkal melegebb hőmérséklet szokatlanul gyenge légmozgással párosul. Ezért a szélenergia termelés -, amely az utóbbi években az ország egyik legfontosabb forrásává nőtte ki magát - jelentősen, 20 százalékkal visszaesett (4,4 TWh) tavaly július óta, annak ellenére, hogy közben új kapacitások is termelésbe álltak.

Sorra dönti a napenergia rekordokat Németország, ünneplésre még sincs ok
Az egyetlen hagyományos energiaforrás, amit ugyancsak nem befolyásol a hőség, az a lignit. A lignittüzelésű erőművek hűtését ugyanis föld alatti forrásból, a bányákból oldják meg. A vízszintcsökkenés egyelőre nem érinti a vízerőművek termelését, ami szintén megfelel az átlagnak a Vattenfall és az Uniper szerint. A német szövetségi szabályozó hatóság, a BNetzA szerint mindenesetre az országos ellátás biztonsága nincs veszélyben, azzal együtt sem, hogy számos erőmű teljesítményét befolyásolja a rendkívüli időjárás, ez azonban többnyire csak részleges és átmeneti termeléscsökkentést jelent.

Akárhogy is, egyre több prognózis utal arra, hogy a ma még rendkívülinek számító hőség a következő években mind kevésbé lesz szokatlan, ráadásul egyre magasabb hőmérsékleti csúcsokat hoz majd.

(A jelenleg érvényes tervek szerint Németország 2022-ig teljesen megszünteti a nukleárisenergia-termelést, és már tervezi a szén teljes kivezetését is a termelésből, de céldátumot egyelőre nem jelölt ki erre.)
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Eséssel zárt a BUX