Nagy tervei vannak az olaj- és gázszektorban Kínának
Üzlet

Nagy tervei vannak az olaj- és gázszektorban Kínának

Portfolio
A kínai belföldi gáz- és olajkutatás és -termelés fokozását ígérik az ország állami energiaóriásai; különösen a gázellátást kívánják növelni. Az elhatározásra nem teljesen maguktól jutottak a nagyvállalatok vezetői, sokkal inkább Hszi Csin-ping elnök instrukcióinak köszönhetően.
A kínai állami tengeri olaj- és gáztermelő vállalat (CNPC) jelentősen bővíteni akarja a bizonyított belföldi olaj- és gázkészleteket. A CNPC egyik kulcsfeladatának a földgáztermelést szolgáló beruházások és az olyan kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések gyorsítását jelölte meg, mint a földalatti gáztárolók - számolt be a Reuters.

A közlemény Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnökének az energiabiztonság növelésére vonatkozó utasításait követően jelent meg a CNPC honlapján. Az elnök a tavaly téli kínai gázválságra is tekintettel jelölte ki az iparági aktivitás fokozásának célját. 2017 telén az ellátás képtelen volt lépést tartani a felfutó pekingi gázfogyasztással, a termelési, vezeték- és a tároló kapacitások szűkössége miatt.

Kína már a világ legnagyobb energiafogyasztója és olajimportőre, de készletei csökkennek, a termelés alatt álló olajmezők fejlesztési költségei pedig emelkednek. A gázfogyasztás gyors emelkedése miatt ez az import is sebesen bővül, és már 45 százalékban ebből fedezik az ellátást. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) várakozásai szerint Kína 2019-ben Japánt megelőzve a világ legnagyobb gázimportőre lesz.

Közben Peking egyre súlyosabb kereskedelmi csatározásokba bonyolódik az Egyesült Államokkal, amelynek részeként 16 milliárd dollárnyi amerikai árura, egyebek mellett az olajra, finomított termékekre és gázra is 25 százalékos védővámot vet ki.
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
zuckerberg