Magyarország diszkriminálta a Gazpromot a WTO szerint
Üzlet

Magyarország diszkriminálta a Gazpromot a WTO szerint

Portfolio
Magyarország, Horvátország és Litvánia diszkriminálta a Gazpromot, illetve Oroszországot azáltal, hogy a külföldi gázvezeték-üzemeltetővel szemben egyfajta extra energiabiztonsági értékelést írt elő, szemben a belföldi szereplőkkel - dötött a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vitarendezési testülete.
Amint arról korábban beszámoltunk, Oroszország elveszítette a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előtt folytatott vitát, amelyben az az Európai Unió Harmadik Energiacsomagját támadta. A WTO vitarendezési testülete elutasította Oroszország azon állítását, mely szerint az EU diszkriminálná az orosz gázt, kedvező helyzetbe hozva a cseppfolyósított földgázt (LNG). A WTO testülete azonban kimondta, Magyarország, Horvátország és Litvánia tisztességtelenül korlátozta az orosz gázmonopóliumot - számolt be a Reuters.

Oroszország még 2014-ben indította el az ügyet a WTO előtt, arra hivatkozva, hogy az EU diszkriminálja a Gazprom orosz állami gázmonoplóliumot. Oroszország szerint az EU megszegte a WTO szabályait azáltal, hogy a piaci szereplőktől a hálózatok és a gázellátási tevékenység teljes szétválasztását várja el a csomaggal.

Helyt adott ugyanakkor a testület az Opal gázvezeték használatának feltételeivel szemben megfogalmazott orosz keresetnek is. Az energiacsomag értelmében a tulajdonosa a vezetéket csak a kapacitás 50 százalékában használhatja. Az Európai Bizottság ezen szabály határa alól kivonta az Opalt, így a Gazprom 2033-ig 90 százaléknyi kapacitás fölött rendelkezhet - ennek azonban feltételt szabott. Mégpedig azt, hogy legalább évi 3 milliárd köbméter gázt kell fix áron a cseh piac ellátóinak juttatnia.

A döntés ellen -, amelynek számára kedvező részeit mind az Európai Bizottság, mind Oroszország üdvözölte - 60 napon belül fellebbezhetnek a felek.
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
ott_one_2019_1500x844