Napenergia: nulla közelébe csökkenhet az ár 2030-ra
Üzlet

Napenergia: nulla közelébe csökkenhet az ár 2030-ra

Portfolio
A jelenlegi évtizedben, vagyis 2010 és 2020 között körülbelül hatodára csökken a napenergia villamosenergia-termelési költsége, 2030-ra pedig közel nullára eshet Sam Arie, az UBS bank elemzőjének Financial Timesban ismertetett elemzése szerint.
A megújulók várhatóan hamarosan minden energiaforrásnál olcsóbbak lesznek, ami máris vállalatok stratégiai intézkedéseinek hullámát indította el az energiaszektorban - emeli ki az elemzés. Tucatnyi nagy európai energiavállalat - a meghatározó szektorindexeket alkotó társaságok mintegy fele - jelentett be a közelmúltban olyan akvizíciókat, eladásokat vagy egyéb átvételeket, amelyek alapvetően átformálják üzleti modelljüket.

Míg korábban a szél- és napenergia bőséges támogatásokra szorult, vagyis a megújulók nagyjából a kormányzati támogatások függvényében tudtak bővülni, 2017 áttörést hozott e téren, és már olyan nagy szél- és napenergia projektek tűntek fel, amelyek már támogatás és adókedvezmény nélkül is életképesek. Ez azt jelenti, hogy a megújulók már a technológiai fejlődés által megengedett tempóban képesek bővülni, nem pedig a világ energiaügyi minisztereinek rendeleteitől függően.

A fejlődést az aukciós modell bevezetése is gyorsította, amely már eleve feltételezett egy fejlettségi szintet. A megújulók egymással való versengése, illetve a modell pedig olyan mértékű innovációt és hatékonyságjavulást hozott, amit senki sem várt - értékel az UBS elemzője. Az Egyesült Királyságban a tendereztetés kevesebb mint felére csökkentette az offhore szélenergia költségét (illetve az aukción nyertes ajánlatok kötési árát) három év alatt, Németországban pedig hasonló mértékben csökkent a megújuló energia felára 2015 óta.

A költségekre nehezedő nyomás a fejlesztőket új, globális növekedési versenyre sarkallta. Először a szél- és napenergia farmok indultak növekedésnek; másodszor, maguk a vállalatok is. A közműcégek többnyire még regionális szereplők, gyakran egy-egy nemzeti piacra korlátozva. Ez várhatóan a jövőben olyan irányban változik majd, mint ahogy az az olaj- és gáziparban látható: kevesebb, de nagyobb vállalat verseng majd a globális piacon. Az UBS elemzője szerint így hamarosan a vállalatok új osztálya születik majd meg, a szél- és napenergia óriások, akkora globális megújuló portfóliókkal, amelyek 10-20-szorosa lehet majd a maiaknak.
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
olajfinomiot