Milliárdokat öntenek az új kriptopénzes őrületekbe, de csak égetik a pénzt
Üzlet

Milliárdokat öntenek az új kriptopénzes őrületekbe, de csak égetik a pénzt

Portfolio
Egyre több pénz ömlik a kriptodevizákon keresztül történő forrásbevonási projektekbe, az úgynevezettet ICO-kba, viszont egyre kevesebb a sikeres ICO és egyre többen buknak a befektetők közül. Nem is kis összegekről van szó: 2018 második negyedévében -55% volt az ICO-k átlaghozama és egy csomó befektető vagyona feleződött három hónap alatt - derül ki az ICORating kriptopiac-elemzőcég kutatásából.
2018 második negyedévében 827 ICO futott le, összesen 8,4 milliárd dollárt vontak be, az első negyedévben ez a szám alig 3,3 milliárd dollár volt, vagyis az ICO-kon keresztül bevont források volumene 151%-os növekedett. Az első félév alatt bevont teljes volumen, 11,7 milliárd dollár a 2017-es első féléves bázis több mint tízszerese. Az ICO-k körül egyébként egyre több intézményi befektető jelenik meg, miközben a lakossági befektetők aránya egyre kisebb.

Bár a finanszírozási volumen összességében egyre nagyobb, egyre több olyan ICO-projekt van, ami 100 ezer dollárnál kevesebb forrást tud csak bevonni: a kriptokibocsátások alig 50%-a ugrotta meg ezt a lécet az idei első félévben. Összességében egyébként az ICO-k 55%-a kudarcot vallott, vagyis nem gyűlt össze annyi forrás, melyet a projekthez szükségesnek ítéltek a szervezők.

Földrajzi szempontból Európa volt a legaktívabb: az ICO-k 46%-a 2018 második negyedévében az öreg kontinensen indult, a legtöbb forrást, a teljes volumen 64,67%-át viszont az amerikai ICO-k vonták be, ahová összesen 4,9 milliárd dollár ömlött. Országos szinten a legnagyobb átlagos tőkevolument Málta, Gibraltár és Szingapúr kasszírozta be, az EOS ICO-t nem számítva.

Hozam szempontjából viszont nem volt túl jó a második negyedév: az átlagos ICO-hozam -55,38% volt, miközben az első negyedévben, ugyanez az érték még 49,32% volt. Legrosszabbul a befektetési szolgáltatásokkal foglalkozó tokenek teljesítettek, illetve a bankolással és fizetési rendszerekkel foglalkozó tokenek, legjobban a digitális tárcákkal foglalkozó ICO-k sültek el.

A legnagyobb ICO idén az egy évig tartó forrásbevonási kört lezáró EOS projekt volt, összesen 4,2 milliárd dollárt fektettek a tokenbe. Az EOS egy ethereumhoz hasonló token, okosszerződések, blockchain-alapú pénzügyi termékek fejlesztéséhez nyújt egy modern, méretezhető rendszert.

Milliárdokat öntenek az új kriptopénzes őrületekbe, de csak égetik a pénzt
Érdemes megjegyezni, hogy az ICO-k nagy része, mintegy 42,5%-a service token volt, 35,37%-a utility token és alig 1,36% volt kriptodeviza-projekt. A legjobban finanszírozott ICO-k már rendelkeznek prezentálható termékkel, míg a legkevésbé az ötletszinten lévő tokenek foglalkoztatták a befektetőket.
autolipufogoooo
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
gyar
gyár190920
klimakiller
BET
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
BET
Olvasta már? Áttörte a falat az OTP