Üzlet

Felhajtotta az áramárakat a rendkívüli hőség

Portfolio
Nem ismert olyan villamosenergia-termelő technológia a megújulóktól a szén- és gázerőműveken át az atomerőművekig, amelyre ne hatna kedvezőtlenül a hőség. A nehézségek együtt azt eredményezik, hogy a villamos energia ára megnő. A német villamosenergia-tőzsdén a zsinór villamos energia napi átlagára 2018 augusztusában hétköznapokon 55-65€/MWh környékén alakult, ugyanez az érték 2017 azonos időszakában 30-40€/MWh volt - írja blogjában Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár.
Az árak emelkedéséhez hozzájárul az is, hogy a fosszilis erőművek kibocsátása után fizetendő európai CO2-kvóta árfolyama rekord magasan, 18€/tonna értéken van. Egy éve az árfolyam a 6€/tonnát sem érte el.

A hőerőművek - így az atomerőművek, a szén- és gázerőművek - által termelt villamos energia mennyiségét az extrém meleg (és száraz) időjárás több hatáson keresztül is befolyásolni tudja. Ha a hűtőközeg melegebb, az erőmű hatásfoka alacsonyabb lesz, így ugyanannyi uránatom elhasításával, szén vagy gáz elégetésével nyáron kevesebb villamos energiát tud előállítani a hőerőmű, mint télen. Előfordulhat olyan alacsony vízállás is, hogy az erőmű vízkivételi műve és a szivattyúk már technikailag nem képesek a hűtővizet kiemelni. A kánikula és az alacsony vízállás a környezetvédelmi előírások betartását is veszélyeztetheztik. Ekkor az erőmű által termelt energia fokozatos csökkentése, szélsőséges esetben pedig az erőmű időleges leállítása a megoldás.

Az atomerőműveket úgy kell megtervezni, hogy a szivattyúk extrém alacsony vízállás esetén is ki tudják emelni a biztonsági rendszerek üzemeléséhez szükséges (a normál üzemben szükségesnél sokkal kisebb mennyiségű) hűtővizet, és kellő tartalékokkal rendelkezzenek

- hangsúlyozza Aszódi Attila. A fenti okok miatt Németországban és Franciaországban több atomerőművi blokk termelését kellett csökkenteni, illetve több franciaországi blokkot le is kellett állítani - emlékeztet, hozzátéve ugyanakkor, hogy Németország a hőség idején is jelentős mértékben támaszkodott a nukleáris energiára (teljesítménykihasználásuk 80-90 százalék között alakult.)

A hosszan tartó meleg miatt az Európa fölötti légtérben a légmozgás az átlagosnál sokkal alacsonyabb, ezért a szélerőművek az átlagoshoz képest lényegesen kevesebb villamos energiát képesek leadni. Így történt ez például júliusban Németországban. A kevés felhő és a kedvező beesési szög segíti a napelemek termelését, ami valószínűleg rekordot dönt idén nyáron Németországban. Azonban a napelemek az optimális mennyiségű villamos energiát 25°C körüli panel-hőmérséklet esetén képesek leadni; ha a berendezés ennél melegebb, nagyjából lineárisan csökken a kiadható teljesítmény. A szokásosnál kevesebb csapadék és a szárazság miatt a folyóvizek és források vízhozama apadhat, így a víztározókban tárolt vízkészlet, ezáltal a vízerőművekben megtermelhető áram mennyisége is csökken - ahogyan Norvégiában is látható volt.

A hőhullám okozta negatív hatások akkor kezelhetők legjobban, ha a villamosenergia-igények kielégítésére az adott országban különböző típusú erőművek egyaránt rendelkezésre állnak, amivel az egy negatív hatás miatti teljes termelés-kiesés valószínűsége csökkenthető - következtet blogbejegyzésében Aszódi Attila.
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
címlapkép_zöld