Breaking: Elon Musk döntött a Tesla jövőjéről
Üzlet

Breaking: Elon Musk döntött a Tesla jövőjéről

Véget ért az augusztus 7-e óta húzódó Tesla-saga: Elon Musk egy hivatalos blogbejegyzésben bejelentette, nem vezeti ki vállalatát a tőzsdéről, mert az elmúlt hetekben folytatott tárgyalásai meggyőzték arról, hogy a legjobb út számukra, hogyha tőzsdén maradnak.

Twitter helyett a Tesla hivatalos blogját használta Musk

Az elmúlt hetek gyakorlatilag a Tesláról szóltak, köszönhetően annak, hogy Elon Musk, a vállalat vezére ismét képes volt magukra irányítani a világ figyelmét, ráadásul mindezt egyetlen Twitter-posztjával érte el:

Fontolgatom, hogy magáncéggé teszem a Teslát 420 dolláros árfolyamon. A finanszírozás biztosított.Breaking: Elon Musk döntött a Tesla jövőjéről
Ez az egyetlen bejelentés, illetve a rákövetkező órákban, napokban csepegtetett információk hatalmas árfolyammozgásokat eredményeztek és heves indulatokat váltottak ki a piaci szereplőkből. Sokan nehezményezték ugyanis a bejelentés körülményeit, az amerikai tőzsdefelügyelet vizsgálatot is indított annak tisztázása érdekében, hogy történt-e törvényszegés, tiltott piacbefolyásolás, bennfentes kereskedelem.

Természetesen komoly találgatások indultak arra vonatkozóan, hogy Musk vajon tényleg képes lenne-e kivezetni a vállalatát a tőzsdéről és milyen előnyökkel, vagy éppen hátrányokkal járna mindez a cég jövőjére, illetve a vállalat jelenlegi befektetőire nézve. Mindennek most véget vetett Musk, ugyanis hivatalos úton, a vállalat blogján jelentette be:

A Tesla tőzsdén marad.

Musk döntésével a menedzsment is egyetértett

Elon Musk blogbejegyzésének jelentős része érzelmektől túlfűtött: visszaréved a 2010-es tőzsdei bevezetés időszakába, amikor még csak egy erős víziója volt a Teslának, illetve a tőle megszokott módon igyekszik köszönetet mondani a befektetőiknek, akik mindvégig kitartottak a Tesla mellett és támogatták a vállalatot.

Az érdemi részekből viszont kiderül, hogy Musk az elmúlt hetekben nagyon komoly megbeszéléseket folytatott a Tesla tanácsadóival: a Goldman Sachs-al, a Morgan Stanleyvel és a Silver Lake csapatával. Ezeken a megbeszéléseken sorra vettek minden lehetséges forgatókönyvet arra vonatkozóan, hogy milyen hatásai lehetnének a kivezetésnek. Továbbá hogyan lehetne levezényelni a magáncéggé válást, megoldani a finanszírozást és megtartani a jelenlegi befektetőket. Musk nem csak a tanácsadóival, hanem a vállalat kis-és nagybefektetőivel is találkozott, egyeztetett.

Ezeknek a tárgyalásoknak, megbeszéléseknek az eredményeként három meghatározó konklúziót vont le a Tesla vezére:

  • A Tesla részvényeseinek döntő többsége véli úgy, hogy sokkal jobb lenne, ha a Tesla a tőzsdén maradna
  • A Tesla tőzsdéről történő kivezetése komoly kihívást jelentene és rendkívül időigényes folyamat lenne. Ez viszont komoly probléma, hiszen a Tesla jelenleg minden erejével a Model 3 gyártásának felpörgetésére koncentrál
  • Az elmúlt hetek tárgyalásai meggyőzték arról, hogy a Tesla tőzsdéről történő kivezetéséhez több mint elégséges forrás állna rendelkezésre


Musk a blogbejegyzésben elárulja, hogy mindezeket a tényezőket figyelembe véve döntött úgy, hogy nem vezeti ki a Teslát a tőzsdéről, erről a vállalat igazgatóságát is tájékoztatta csütörtökökön, amelynek tagjai egyetértettek döntésével és támogatták azt.

Volt, aki szerint több mint 4000 dollárt is érhet majd egy Tesla-részvény

A részvényesek vélhetően nem véletlenül ragaszkodtak annyira a Tesla tőzsdei jelenlétéhez, a vállalat ugyanis hosszú évek után most érkezett el abba az életszakaszba, hogy végre elkezdjen profitot is termelni.

Hosszabb befektetési időtávot nézve pedig több befektető szerint is hatalmas növekedési potenciál van a vállalatban. Közülük is a legoptimistább az ARK Investment Management, amely mintegy 580 ezer Tesla-részvényt birtokol és durván 5,9 milliárd dolláros vagyont kezel. Az ARK vezére, Cathie Wood volt az, aki a napokban nyílt levelet írt Elon Musknak, amelyben kérte, ne vezesse ki vállalatát a tőzsdéről.

A Tesla részvényének árfolyama valahol 700 és 4000 dollár között lehet majd öt éven belül

- írta Wood. Majd hozzátette, hogy a Tesla tőzsdéről történő kivezetése, 420 dolláros árfolyamon, nagyon sok befektetőt megfosztana annak a lehetőségétől, hogy részese legyen a vállalat sikereinek. Meglátásuk szerint ugyanis, a megfelelő befektetési időtávot vizsgálva, a Tesla kifejezetten alulértékelt részvény jelenleg.

Az ARK víziója szerint ugyanis a Tesla teljesen át fog alakulni autógyártóból egy mobilitási szolgáltatókat nyújtó vállalattá, amely egészen elképesztően magas profitabilitással működhet majd. Konkrétan arra számítanak, hogy a Tesla bruttó marzsa 80 százalék felett alakulhat, összehasonlításképpen a vállalat legutóbbi negyedéves beszámolójában ez az érték 15 százalék volt.

Musk állítja a finanszírozás megoldott lett volna - Mások ezt nem így látják

Bár Musk mostani bejegyzésében arról ír, hogy meggyőződése, a kivezetéshez a finanszírozás biztosított lett volna, nem lenne meglepő, hogyha olyan hírek jelennének meg, hogy pont ennek hiánya játszott fontos szerepet az akció lefújásában.

A JP Morgan elemzői például már napokkal ezelőtt 308 dollárról 195 dollárra csökkentették a Tesla-részvényekre vonatkozó célárukat, miután megítélésük szerint egyáltalán nem biztosított a cég tőzsdei kivezetéséhez szükséges forrás, így azt nem indokolt a részvény értékelésekor számításba venni.

És nem ők voltak az egyetlenek, akik kételkedtek abban, hogy Musk és csapata valóban előrehaladott tárgyalásokat folytat szaudi befektetőkkel a lehetséges finanszírozásról.

Az árfolyam végül majdnem oda érkezett vissza, ahonnan elindult

A befektetők közül sokan biztosan fellélegeznek most, hiszen a Tesla tőzsdéről történő kivezetésének ötlete, illetve az ahhoz kapcsolódó események és híráramlás hatalmas mozgásokat eredményezett a Tesla árfolyamában az elmúlt hetekben. A kezdeti ralit jelentős zuhanás követte, hogy végül elmondhassuk, a bejelentés előtti zárónaphoz képest durván 6 százalékot csökkent a vállalat árfolyama.

Breaking: Elon Musk döntött a Tesla jövőjéről
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
General Motors sztrájk