Terjed a kártyás részletfizetés, megtudtuk a részleteket
Üzlet

Terjed a kártyás részletfizetés, megtudtuk a részleteket

Portfolio
A Cetelemnél és az OTP-nél is elérhető már a kártyás részletfizetés, amikor a fizetésnél dönthetjük el, hogy egy összegben, vagy inkább egy "instant hitellel" fizetünk. Már a bolti terminálok 70 százalékán működik a szolgáltatás, de internetes közegben még gyorsabban terjed, így könnyen elképzelhető, hogy ez hozza majd el a részletfizetéses kártyás tranzakcióknál az áttörést. Kovács Szabolccsal, a Mastercard regionális termékértékesítési vezetőjével beszélgettünk.
Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio Banking Technology konferenciáján, november 15-én. Regisztráció itt!Portfolio: Tavaly decemberben indult el tesztkörnyezetben a hitelkártyás részletfizetés a magyar boltokban. Hogyan is néz ki egy ilyen tranzakció, és mikor indult el élesben a szolgáltatás?

Kovács Szabolcs: A tranzakció úgy néz ki, hogy fizetéskor a PIN kód megadása után a terminál felajánlja a teljes összeg és a részletfizetés közötti választás lehetőségét abban az esetben, ha a vásárlás összege 20.000 forint feletti, illetve a szolgáltatás előzetesen aktiválva lett a kártyabirtokos kártyáján. Amennyiben a vásárló a részletfizetést választja, a képernyőn megjelennek a kártyabirtokos kibocsátó bankja által felkínált futamidők, melyekből a felhasználó kiválaszthatja a neki megfelelőt. Miután ez megtörtént, a terminál kijelzőjén megjelenik a teljes fizetendő összeg. Ekkor a vásárló még dönthet úgy, hogy visszalép, és egy összegben fizet. Amennyiben jóváhagyja a részletfizetést, a tranzakció megtörténik. A kereskedő ebben az esetben is egy összegben kapja meg az áru vagy szolgáltatás ellenértékét, minden további ügylet az ügyfél és a kibocsátó bank között zajlik.

A Cetelem Bank tavaly év végén indította el a tesztet, ekkor 2000 ügyfél kártyáján aktiválták a szolgáltatást. Azóta a bank újabb több tízezer kártyabirtokosa számára tette elérhetővé a Mastercard Részletfizetést, az OTP Bank pedig július elején indította el a szolgáltatást hitelkártyás ügyfeleinél.

Mennyien használják ezt a szolgáltatást, hogyan értékelik az első tapasztalatokat ezzel kapcsolatban?

Ilyen jellegű elvárásaink nem voltak, de folyamatosan azon dolgozunk, hogy a Mastercard Részletfizetést minél többen igénybe tudják venni. Induláskor a terminálok 20 százalékán volt elérhető a szolgáltatás, ez mára közel 70 százalék. Úgy látjuk, hogy az online kereskedőknél jobban terjed a megoldás, tehát elképzelhető, hogy internetes közegben jön majd el az áttörés.

A kibocsátók oldalán felkeltette-e az érdeklődést a megoldás? A Cetelem mellett mások csatlakozása is várható?

A célunk az, hogy minél több kibocsátó bank kínálja a szolgáltatást, hiszen a Mastercard Részletfizetés átlátható, kényelmes, és az alternatív lehetőségeknél olcsóbb megoldást jelenthet a pénzintézetek ügyfelei számára. A Cetelem Bankon kívül már az OTP is elindította a szolgáltatást, ők a hitelkártyás ügyfelek részére tették elérhetővé a részletfizetést.

Betéti kártyákkal is működik a megoldás?

A technológia megengedi, hogy betéti kártyákon is működjön a megoldás, az viszont a bank döntése, hogy minden kártyabirtokosnak megadja-e a lehetőséget, vagy csak bizonyos fajta bankkártyák esetében, illetve csak bizonyos ügyfelek részére. Eleinte talán célszerűbb a hitelkártyákkal kezdeni, hiszen a hitelkártyás ügyfelek számára már ismerős ez a környezet, a bankoknak pedig technológiai szempontból ez könnyebb feladat. A betéti kártyához mindenképp szükséges egy külön pénzforrás, amiből a hitel megy: ez lehet például folyószámlahitel vagy személyi kölcsön is. Ezt a banknak külön le kell fejlesztenie, és bár ez összetettebb feladat, ez lehet a jövő, hiszen Magyarországon jóval nagyobb a betéti-, mint a hitelkártya állomány.

Elfogadói oldalon mennyien támogatják a megoldást pillanatnyilag?

Amikor a bevezetésről döntöttünk, hoztunk egy szabályt arról, hogy minden elfogadónak támogatnia kell a részletfizetési szolgáltatást. Így tudjuk garantálni a kibocsátók felé, hogy a szolgáltatás Magyarországon széles körben elérhető. A kereskedőknek így mindössze egy szoftverfrissítésre van szükségük, a POS terminált sem kell kicserélni.

A cikk megjelenésének támogatója a Mastercard.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde