Megkongatták a vészharangot a világ első számú készpénzmentes országában
Üzlet

Megkongatták a vészharangot a világ első számú készpénzmentes országában

Portfolio
A világ jelenleg leginkább készpénzmentes gazdasága a svéd, a boltokban már csak a fizetések 15 százaléka zajlik készpénzben egyes kutatások szerint. A svédek természetüknél fogva szívesen használják az új technológiákat, és a végletekig megbíznak az államban és a bankokban. Ezért sem fáj nekik annyira, hogy feladják a készpénz anonimitását. Mégis léteznek a készpénz elhagyásának hátulütői, vannak, akik már a vészharangot kongatják.
Svédország a világ leginkább készpénzmentes gazdasága, ha valahol, akkor itt valóban jó eséllyel állhat egyszer elő az a helyzet, hogy végleg megszüntetik a készpénzt, mint fizetési formát. Persze ennek komoly akadályai, hátulütői is lehetnek, ugyanakkor azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy az elektronikus fizetési rendszerek és tranzakciók költsége magas kihasználtság mellett lényegesen alacsonyabb, mint a készpénzhasználat, a bankjegyek és érmék előállítása, logisztikája stb.

Ráadásul az elektronikus fizetésekkel sokkal nehezebb adót eltitkolni, mint készpénzzel, így a vállalkozók között tisztességes verseny alakulhat ki, és végső soron a hatékonyabb adóbeszedés rendszerszinten a tisztességes versenyzőkre kivetett alacsonyabb adóban ölthet testet.

Magyarországon mindeközben évek óta brutális ütemben nő a forgalomban lévő készpénzállomány, nemzetközi összehasonlításban is valósággal úszunk a készpénzben. Ezért is érdemes a svéd példát megnézni, mit csinálnak másképpen, jobban.

Készpénzmentes gazdaság felé tartanak

A svédeknél abszolút értelemben és GDP-arányosan is csökken a forgalomban lévő készpénzállomány az elmúlt években, pedig már eleve alacsony abszolút és relatív szinten volt az állomány. (Az ábrák és az adatok forrása a G4S tanulmánya.)

Megkongatták a vészharangot a világ első számú készpénzmentes országában
A boltokban 2016-ban a tranzakciók közel 70 százaléka zajlott elektronikus csatornán érték szerint, darabszám szerint pedig a tranzakciók 46 százaléka.

Megkongatták a vészharangot a világ első számú készpénzmentes országában


Megkongatták a vészharangot a világ első számú készpénzmentes országában
Sőt, egy nemrégiben végzett jegybanki kutatás szerint már csak 15 százalék a készpénzes fizetések érték szerinti aránya a boltokban, vagyis folytatódott a gazdaság készpénzmentesítése.

Megkongatták a vészharangot a világ első számú készpénzmentes országában
2016-ban a svédek fejenként 316 darab bankkártyás tranzakciót hajtottak végre, miközben az EU-s átlag 116 darab volt. Ugyanebben az évben Svédországban a százezer főre jutó POS-terminálok száma 461 volt, összehasonlításképpen nálunk csak 120.

Több tényező miatt ennyire népszerű az elektronikus fizetés Svédországban:
  • Svédországban alacsony a népsűrűség, ami azt jelenti, hogy a készpénzlogisztika különösen drága, így az elektronikus fizetések tranzakciós költséghatékonysága gyorsabban meglátszik,
  • kevés nagybank uralja a svéd piacot, akik hajlamosak együttműködni egymással. Például egyetlen közös ATM-hálózatot üzemeltetnek, közös klíringházzal és átutalási rendszerrel rendelkeznek, és a nemrégiben elindított Swish nevű azonnali fizetési rendszert is közösen fejlesztették.
  • a svédek természetüknél fogva is fogékonyak a technológiai újításokra. Ezt jól jellemzi, hogy a tavasszal felvásárolt svéd sikerstartup, az iZettle mobilhoz csatalakoztatható kis eszközével gyűjtenek pénzt a hajléktalanok, többek között a helyi "Fedél nélkül"-t értékesítik így.
  • a svédek rendkívüli módon bíznak az államban és a pénzügyi szektorban. A svéd kormányok és a bankok ugyanis hosszú ideje stabil és jó "teljesítményt" nyújtanak, (vagyis nincsenek komoly politikai botrányok, bankválságok).
  • részben ez utóbbinak köszönhetően a svédek nem félnek megosztani személyes adataikat az állammal, nem tartanak a transzparenciától. Ezért sem tartják annyira fontosnak, hogy a költéseiket ne tudja egy harmadik fél, a bankok vagy éppen az állam, követni. Így könnyebben lemondanak a készpénz anonimitásától a kevésbé titkos elektronikus fizetések javára.

Problémák

Ha a készpénzmentes gazdaság elérését komolyan gondolják, akkor egy sor megoldandó problémával kell szembenézniük. Nem mindenki támogatja ugyanis teljes vállszélességgel a készpénzmentesítést. A helyi jegybank kutatása szerint 10-ből 3 svédnek nem tetszik, hogy egyre jobban eltűnik a készpénz a gazdaságból, és egyre inkább megoszlik a társadalom a kérdésben.
  • Mats Dillen, a készpénzmentesítési jelenség vizsgálatának parlamenti vezetője korábban azt nyilatkozta, hogy készpénz eltűnésének üteme egyesek szerint túl gyors - a készpénz eltűnése egyre inkább megnehezíti a készpénz-infrastruktúra fenntartását,
  • szociális és egyéb problémákat jelent, hogy a lakosság egy része, különösen az idősek, nem rendelkeznek digitális hozzáféréssel, a fajlagosan egyre drágább készpénz-infrastruktúrát éppen emiatt sem lehet megszüntetni.
  • a svéd jegybank elnöke, Stefan Ingves korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a készpénz eltűnésével néhány kereskedelmi banknál összpontosul az ország összes fizetési tranzakciója, ami a fizetési infrastruktúrára komoly fenyegetést jelent. A készpénzmentes Svédországot egy válság felkészületlenül érhet, ilyen esetben nagy kereslet jelentkezhet a készpénz iránt, amit a kínálat nem tud kielégíteni.


A svéd törvények ugyan a koronát törvényes fizetőeszköznek nevezik, a kereskedők ugyanakkor nem minden esetben kötelesek a készpénzt fizetőeszközként elfogadni, így előfordulhat akár az a szituáció is, hogy bankjegyekkel és érmékkel nem lehet fizetni egy boltban. Több olyan kereskedő is van már, akinél olyan kevesen használnak készpénzt, hogy jelezték, egyes boltjaikban megszüntetnék a készpénz elfogadását.
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Cimlap_Shell