Előfizetői tartalom

Paksi Atomerőmű: vizsgálatot követelnek a mérési furcsaságok miatt

Portfolio
A fizika törvényeire alapuló számítások szerint a Paksnál 2018 augusztusában kialakult hidrológiai és meteorológiai körülmények mellett csak akkor lett volna tartható a 30 Celsius-fokos hőkorlát, ha két blokkot is leállítanak - írta Vajnai Attila villamosmérnök, energetikai szakértő, a Munkáspárt és az Európai Baloldal korábbi politikusa a facebookon. Vajnai szerint felmerül a gyanú, hogy az atomerőmű megsértette a hőmérsékleti korlátra vonatkozó rendeletet, és a mérések elvégzésének módszere is felülvizsgálatra szorul. A nyilvánosan elérhető adatok alapján nem lehetett 30 fok alatt tartani az ellenőrző ponton a dunai vízhőmérsékletet - állítja Jávor Benedek, párbeszédes európai parlamenti képviselő, aki szintén vizsgálatot kezdeményezett. Jávor szerint, ha már működne Paks 2 két új blokkja, akkor a magyar energiatermelés 60-70 százalékát adó két erőművet másfél hónapra le kellett volna állítani.

Vajnai a paksi atomerőműtől hivatalos és nyilvános adatokat kért, melyeket 2018. szeptember 4-én elektronikus formában meg is kapott - számol be a Bejelentés az Országos Atomenergia Hivatalnak című bejegyzésében.Ezek alapján szerinte reális a gyanú, hogy 2018. július 30. és augusztus 12. között a paksi atomerőmű hűtővizének kifolyójától 500 méterre folyásirányban meghaladta...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés