Palkovics: jöhet az
Üzlet

Palkovics: jöhet az "okos rezsicsökkentés"

Portfolio
Hiába állítják elő a GDP felét, alacsony hatásfok, gyenge kutatás-fejlesztési aktivitás és alulfejlett digitalizáltság jellemzi a hazai kis- és középvállalatokat - mondta mai előadásában Palkovics László. A miniszter a kormány kutatás-fejlesztési és innovációs céljairól beszélt az MKT ma kezdődött Közgazdász-vándorgyűlésén. Elhangzott: az innovációs alap mellett egy kutatási alapot is létre kíván hozni a kormány.
Matolcsy György MNB-elnök tartotta a vándorgyűlés első szakmai előadását:Előadásában Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egyebek mellett az alábbiakról beszélt:
 • Az Innovációs és Technológiai Minisztérium súlyát jelzi, hogy a legnagyobb létszámú minisztérium. Nagyobb az EMMI-nél, e két minisztérium a kormányzati adminisztráció 80%-át adja.
 • A kormány összegyúrta az MNB és az MKIK versenyképességi csomagját, ezt hamarosan elfogadja, és egy akcióterv alapján elkezdi a végrehajtását.
 • A 4. ipari forradalom olyan komplex és bonyolult technológiai feladatokat, kihívásokat hoz, amilyenekkel korábban nem találkozott az emberiség.
 • Egy vállalatvezetők körében végzett felmérés szerint a digitalizáció vagy nem csökkenti, vagy egyenesen növeli az emberi munkaerő iránt igényt.
 • Magyarország túl korán engedte el a rendszerváltás idején hirtelen létrejött nagyszámú kis- és középvállalat kezét a deregulációval és a liberalizációval, ennek eredménye a cseh és lengyel átlagnál jóval több cégmegszűnés.
 • A teljes magyar hozzáadott érték mintegy felét állítják elő a nemzetközi, másik felét a magyar tulajdonú vállalatok. Ez önmagában nem problémás, sokkal problémásabb, hogy a nemzetközi vállalatok ezt a teljes vállalati kapacitás negyedéből, a hazaiak pedig a háromnegyedéből állítják elő.
 • A kkv-k versenyképességét leíró termelékenységi mutatók szintén erre az alacsonyabb hatásfokra utalnak, aminek elsősorban történelmi okai vannak.
 • Az exporton belül a high-tech részarány viszont az EU egészében nálunk a legmagasabb, ehhez (pl. a Mercedesen keresztül) magyar beszállítók nagy arányban járulnak hozzá.
 • Az alacsony termelékenység egyik oka, hogy a magyar vállalatok jó része nem rendelkezik saját maga által fejlesztett termékkel. Magyarország az EU-s innovációs listán változatlanul a 22. helyen áll, a kutatóintézetek és egyetemek nem igazán támogatták a K+F területén a helyi kkv-kat.
 • 2002 óta jelentősen nőtt a kutatás-fejlesztésre szánt összeg nominálértéken, a GDP arányában azonban csökkent, és nem szervesült a magyar vállalatoknál.
 • A kutatás-fejlesztésre szánt összegen belül elsősorban a vállalati költés növekedett, sikerült meghaladni az EU-s célokban szereplő kétharmados arányt. A közösségi költés viszont nem növekedett.
 • A foglalkoztatás szintje a kormány terveinek megfelelően alakul. Elvándorolnak a fiatalok - hallani gyakran a kritikát, csakhogy az ENSZ adatai szerint a külföldön élő magyarok 6%-os aránya egyáltalán nem kirívó nemzetközi összevetésben.
 • A szakképzettséggel rendelkező 18 évesek aránya viszont magas Magyarországon, ami a kormány eszközeinek helyességét bizonyítja.
 • 6,2% vesz részt felnőttképzésben, Németország 8% körüli, Észak-Európában viszont 25% közelében van. A második-harmadik szakképzettség megszerzése kiemelt célja a kormánynak.
 • Hamarosan véglegesítésre kerül a nemzeti energiastratégia. Bár engergiahatékonyságban teljesítjük az EU-s sztenderdeket, nem lehetünk maradéktalanul elégedettek.
 • Ami a közlekedést illeti, sem a személyközlekedés, sem a teherszállítás nem működik optimálisan, utóbbi talán közelebb van az optimalitáshoz. Szeretné mindegyiket fejleszteni a kormány, például a távolsági busz- és vonatközlekedésben meglévő párhuzamosságokat leépíteni.
 • A szélessávú infrastruktúra és a 4G-s hálózati lefedezettség (ez Európa 6. legjobbja) alapján jól állunk, a magyar tulajdonú vállalatok IT-kultúrája azonban Európa sereghajtója.
 • A kormány továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentés mellett, de "okos rezsicsökkentést" akar: a legjobb energia az, amit nem fogyasztunk el, így az energiafogyasztás hatékonyságára nagy hangsúlyt fektetnek.
 • Az innovációs alap mellett egy kutatási alapot is létre kíván hozni a kormány.
 • A kutatásokat tématerületenként, központilag meghatározott eredmények nélkül kívánják finanszírozni.
 • A kutatás-fejlesztés hálózataként elsősorban az egyetemekre számít a kormány, a Debreceni Egyetem például elindítja a mérnökképzést.
 • Az iskolák infrastruktúrájának fejlesztése, a szaktanárok tudásának és számosságának a növelése és a diákokkal való intenzívebb foglalkozás a szakképzés fejlesztésének központi eleme.


A Vándorgyűlésről szóló további beszámolóink:

Címlapkép forrása: MTI Fotó Czeglédy Zsolt
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Frankfurt Stock Exchange