Kivételezett a német szénerőművekkel az EU - Magyarország tiltakozik
Üzlet

Kivételezett a német szénerőművekkel az EU - Magyarország tiltakozik

Portfolio
Hat másik uniós tagország mellett Magyarország közös állásfoglalást adott ki az európai villamos energia piac reformja kapcsán, amelyben a németországi fosszilis erőművekkel való kivételezés beszüntetését sürgetik.
A munkaanyag ugyan nem nevesíti Németországot vagy erőműveit, azonban világos utalás az országnak, amely 2015-ben bezárt nyolc lignittüzelésű erőművét a villamosenergia-ellátás "stratégiai tartalékának" nevezte ki vészhelyzet esetére. Berlin érvelése szerint a stratégiai tartalékok elengedhetetlenek az ország energiarendszerének tiszta megújuló forrásokra történő átalakításához, valamint a nukleáris energia kivezetéséhez. Az Európai Bizottság februárban el is fogadta az érveket és zöld utat adott a német rendszernek az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályozása részeként. (A kormányok pénzügyi támogatásban részesíthetik az ellátás szempontjából kiemelt tartalék erőműveket.)

A Bizottság ugyanakkor nem hagyta helyben a francia, lengyel, olasz és görög vészhelyzeti tartalék erőművekre vonatkozó terveket. Lengyelország kettős mércét emlegetve már korábban tiltakozott a lépés ellen, mivel a német szénerőművek így gyakorlatilag felmentést kaptak a környezetvédelmi, így az árampiaci reform keretében kidolgozás alatt álló szén-dioxid-kibocsátási standardok alól.

A hét ország Euractiv által ismertetett tiltakozó leve szerint a stratégiai tartalékoknak nem lenne szabad kivételezésben részesülniük. Állásfoglalásukban úgy fogalmaznak, egyik fő aggályuk tárgyát az európai parlamenti megközelítés egyensúlyának hiánya képezi, amely az egyes országok különféle kapacitásmechanizmusaival kapcsolatos. Az EU új, egységes árampiaci szabályozásának - így a szén-dioxid-kibocsátási előírásoknak is mindenkire egyenlő mértékben kellene vonatkoznia - hangsúlyozzák.

A Bizottság azonban nemrég jelezte, felülvizsgálja a februári döntését. A testület kedden gyakorlatilag elismerte, hibázott, amikor februárban kivételes elbírálásnak vetette alá a német erőműveket, és közölte, helyesbíteni fogja döntését, így egyetlen tagállam vagy vállalat sem kap majd mentességet a jogszabályok teljesítése alól. Az Európai Bizottság, a Parlament és a Tanács képviselői jövő héten, szeptember 11-én gyűlnek össze ismét azzal a céllal, hogy közös pozíciót alakítsanak ki az árampiaci reformmal kapcsolatban. A tárgyalások leghamarabb november-decemberben vezethetnek eredményre.

Címlapkép: shutterstock
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
címlapkép_zöld