Tényleg olyan olcsónak számít a magyarországi áram és a gáz az EU-ban?
Üzlet

Tényleg olyan olcsónak számít a magyarországi áram és a gáz az EU-ban?

Portfolio
Budapesten a legalacsonyabb a lakossági gázár az Európai Unió, illetve a régió fővárosai közül, míg az áramárak az ötödik legalacsonyabbak a magyar fővárosban. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által közölt, euróban számolt tarifákon alapuló összehasonlítás szerint egy átlagos budapesti háztartás áram- és gázszámlái a jövedelmek 4,1 százalékát viszik el, ezzel a relatív hazai rezsiterhek alapján már sokkal inkább a középmezőnyben állunk az EU-ban.
A vizsgált városok közül csak Belgrádban, Szófiában, Bukarestben és Vilniusban kellett kevesebbet fizetniük az áramért a lakossági fogyasztóknak, mint Budapesten idén augusztusban - derül ki a MEKH Eurostat adatai alapján összeállított havi árösszehasonlításából. A magyar fővárosban a villamos energia lakossági átlagára 11,69 eurócent/kilowattóra volt; az unióban a legtöbbet a koppenhágai fogyasztók fizették az áramért (30,82 eurócent/kWh), míg a nem EU-tag, de szintén vizsgált Belgrádban mindössze 7,23 eurócent volt a tarifa. Miután a feltüntetett értékek egységesen euróban, illetve eurócentben vannak megadva, az árváltozásokat részben a helyi deviza euróval szembeni árfolyamának módosulásai is alakítják. A tarifákat háromhavi mozgóátlag segítségével váltották át, kisimítva az euróárfolyam ingadozásait. (Júliusban 11,85 eurócent volt a hazai lakossági tarifa, ami a negyedik legalacsonyabb volt az EU-ban.)

Tényleg olyan olcsónak számít a magyarországi áram és a gáz az EU-ban?
Vásárlóerő-paritáson már némileg más az összkép. A vásárlóerő-paritáson mért árak az egyes országok árszínvonalának uniós átlagos árszínvonaltól való eltéréséve korrigálják a nominális árakat. Ennek megfelelően egy magas nominális végfelhasználói átlagár egy viszonylag magas fogyasztói árszínvonalú országban vásárlóerő-paritásra átszámítva már jóval alacsonyabb (ahogyan ez az 1. és 2. táblázatból például Koppenhága esetében ki is derül). Természetesen, amennyiben az országos árszínvonal elmarad az uniós átlagos árszínvonaltól, úgy a vásárlóerő-paritásos ár alakul magasabban, ahogyan például Budapest esetében is látható. E tekintetben a hazai lakossági áramárak már inkább az uniós középmezőnyben helyezkednek el, igaz, a volt szocialista országok közül így is csak Ljubljanában, Vilniusban és Belgrádban kerül kevesebbe az áram a lakosságnak. (Júliushoz képest a budapesti átlagárak vásárlóerő-paritáson nem módosultak, viszont két helyet így is javítottak a listán, miután Brüsszelben és Tallinban emelkedett a nominális ár.)

Tényleg olyan olcsónak számít a magyarországi áram és a gáz az EU-ban?
A lakossági gázárak Budapesten a legalacsonyabbak az uniós fővárosok közül. Míg Stockholmban 24,16 eurócent/kWh az átlagtarifa, addig a magyar fővárosban mindössze 3,19. A régióban körülnézve megállapítható, hogy a szlovén fővárosban csaknem kétszer annyit fizetnek egységnyi földgázért a helyi lakosok (6,15 eurócent/kWh), mint Budapesten, de Szófiában (5,97 eurócent/kWh), Prágában (5,83 eurócent/kWh) és Pozsonyban (4,66 eurócent/kWh) is jóval drágább a lakossági villamos energia. (Júliushoz képest Budapest és Belgrád helyet cserélt a listán, vagyis egy hónappal korábban még a szerb fővárosban volt a legolcsóbb a lakossági földgáz).

Tényleg olyan olcsónak számít a magyarországi áram és a gáz az EU-ban?
A gázárakat vásárlóerő-paritáson vizsgálva megállapítható, hogy a budapesti tarifák ilyen összevetésben a legkedvezőbbek között vannak az Európai Unióban, mindössze London és Luxembourg áll ugyanis mögötte a sorban. Stockholm kiemelkedik a listán, de Szófia és Prága előkelő helyezése is szembetűnő. A júliusihoz képest gyakorlatilag nem módosult a sorrend.

Tényleg olyan olcsónak számít a magyarországi áram és a gáz az EU-ban?
A nominális lakossági energiaárak viszonylag kedvező értékeit nem a magyar piac sajátosságaival, hanem a hatósági árszabályozással lehet magyarázni. Bár nominálisan a budapesti lakossági energiaárak az EU-ban a legalacsonyabbak között vannak, a rezsiköltségeket a jövedelmekhez viszonyítva már inkább a mezőny közepén helyezhetők el a hazai tarifák, ami reflektál a magyarországi jövedelmek alacsony szintjére is. Budapesten egy kétkeresős, gyermektelen, átlagos fogyasztású (évi 2200 kWh áram-, és 10 000 gázfogyasztással számolva) háztartás jövedelmének mintegy 4,1 százalékát fizette ki a villany- és gázszámlára augusztusban (ahogyan júliusban is). A keleti blokkban ennél csak a ljubljanai fogyasztók számára jelentett kisebb terhet a rezsiköltségek kifizetése (jövedelmük 3,8 százaléka). Ennek megfelelően jövedelmük legnagyobb részét a kelet-európai fővárosokban lakóknak viszi el az áram- és gázszámla: Szófiában 9,4, Bukarestben 6 százalékát, de még a prágaiak (5,3%) és pozsonyiak (4,7%) is fizetésük jóval nagyobb részét fordítják energiaszámláik kiegyenlítésére, mint a budapestiek. Igaz, innen nézve a luxembourgi (1,1%), londoni (1,6%), amszterdami (1,7%) vagy brüsszeli (1,9%) rezsiterhek - pontosabban a jövedelmi viszonyok tűnnek irigylésre méltónak.

Tényleg olyan olcsónak számít a magyarországi áram és a gáz az EU-ban?
Címlapkép: MTI/Mohai Balázs
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_Davos0124