Magyar tulajdonú autóipari gyárat adtak át Miskolcon
Üzlet

Magyar tulajdonú autóipari gyárat adtak át Miskolcon

Portfolio
Megnyitották a Spinto Hungária miskolci üzemét, ahol olyan, az autógyártásban kulcsfontosságú présszerszámokat gyártanak majd, amelyek a tulajdonosok szerint a hiányzó szemet jelentik az autóipari értékláncban. A sorozatgyártáshoz szükséges nagy méretű szerszámok gyártását és szervizelését végző vállalkozás mögé komoly magánszereplők mellett az állami is beállt.
Az autógyártás egyik legfontosabb kellékei azok a több tíztonnás acélformák, amelyeket felszerelnek a sorozatgyártást végző fröccsöntő, hideglemez-alakító gépekre. Ezeknek az úgynevezett szerszámoknak a gyártását végzik a Miskolcon átadott gyárban.

Az OEM-ek térfoglalása megtörtént a térségen belül, a TIER 1-es beszállítókat ők hozzák be. A magyar iparpolitikának, befektetőknek most az a feladata, hogy minél magasabb hozzáadott értékű tevékenységgel bekapcsolódjunk ebbe a láncba. Ilyen méretű szerszámok gyártására alkalmas független szerszámgyár Közép - Kelet - Európában, Miskolc 500 kilométeres sugarú környezetében nem létezik

- mondta Pócs János, a Spinto Hungária Kft. ügyvezetője a Portfolio-nak a miskolci üzem megnyitása kapcsán.

Hozzátette, hogy bár vannak Magyarországon kisebb ilyen jellegű szerszámüzemek, ahol megfelelő tudás van, de a gépek mérete, az üzem teherbírása a meghatározó.

"Például a Jaguár Land Rover azért Szlovákiában, Nyitrán nyitott végül üzemet, mert nem találtak Magyarországon megfelelő méretű, független szerszámgyártót.

Az Audinak például van hatalmas szerszámüzeme Győrben, de az kizárólag a saját konszern számára szállít be" - tette hozzá az ügyvezető.

Magyar tulajdonú autóipari gyárat adtak át Miskolcon
Pócs szerint azért stratégia jelentőségű a Spinto miskolci üzeme, mert ez a hiányzó láncszem a magyar autóiparban. "Az értéklánc tetején vannak az ismert brandeket tulajdonló originális összeszerelő üzemek - úgynevezett OEM-ek - mint a Mercedes, az Audi vagy a BMW. Ezeknek a gyártóknak - és a magyar gazdaságpolitikának is - fontos törekvése, hogy minél több lokális, magyar gyártó tudjon bekapcsolódni a termelésbe. Azonban itt nagyon komoly piacralépési korlátok vannak mind bérek, mind tőke, mind munkaerő tekintetében. Ez a Tier 1-es szint, ahol szintén jellemzően multinacionális beszállítók vannak jelen, mint a Robert Bosch, vagy a Continental.

De itt már megjelenik egy fél tucat magyar tulajdonú beszállító is, mint a Fémalk Zrt vagy a Csaba Metál. Csakhogy a gyártáshoz szükséges nagyméretű szerszámaikat eddig ők is csak német vagy olasz beszállítóktól tudták megrendelni"

- mondta az ügyvezető.

A gyár augusztus végén kapta meg a működési engedélyét és rögtön a próbaüzem alatt már élő megrendelésre gyártott. Egyelőre évi 30-40 nagy szerszám gyártását tudják vállalni, de ha a terveknek megfelelően további külföldi megrendelések érkeznek, rövid időn belül meg tudják duplázni a kapacitásunkat az üzem bővítésével.

Magyar tulajdonú autóipari gyárat adtak át Miskolcon
Ajánlatkérés szintjén már vannak külföldi megrendelők is, a tervek szerint európai piacra, például Németországba is szállítanak majd. De a régiós, és magyarországi szerep azért is fontos, mert a beszállítóknak cél, hogy minél közelebb legyen a szerszámgyár, ha eltörik vagy elkopik, minél gyorsabban lehessen cserélni.

"Befektető részről egy szerszámgyár hosszú távú elköteleződést igényel, hiszen amíg nem épült meg a gyár, addig nincs megrendelés, a befektetők pedig ugyanakkor jellemzően olyan üzletbe szeretnek beszállni, ahol már van egy megrendelésállomány. Ezt a tyúk-tojás effektust kellett feloldani úgy, hogy olyan elkötelezett pénzügyi befektetőket találjunk, akik megértették, hogy erre erős a piaci igény és gazdasági szempontból is kulcskérdés, hogy egy magyar kkv be tud lépni az autóipari beszállítók bizalmi körébe" - mondta Pócs.

Magyar tulajdonú autóipari gyárat adtak át Miskolcon
A cégregiszter szerinti magánbefektetők Filep Henrietta, Mucsányi Zoltán és Pócs János mellett beszállt a Lantos Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság, amely Lantos Csaba érdekteltsége, aki az utóbbi időben inkább a magánegészségügyi szektorban volt aktív, de megtaláljuk a Hernádi Zsolt Mol-vezérhez köthető Gran Equity elnevezésű tőkealap-kezelőt is a befektetők között, állami részről pedig az MFB Invest, a magyar fejlesztési bank befektetőcégét.

A beruházás 5,9 milliárd forintból valósult meg, 140 embert alkalmaznak az üzemben, a projekthez a kormány 2,4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosított.
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
fortepan_84587-cimlap
GettyImages-807406400
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Airplane