Üzlet

Nagyot esett héfőn a magyar tőzsde

Portfolio
Eséssel indult a hétfői kereskedés az európai tőzsdéken, a kontinens részvénypiacaira a kereskedelmi háborús aggodalmak vetettek árnyékot, a hétfői piaczárás felé közeledve a borús hangulat ellenére sem volt egyértelmű az irány. A magyar tőzsde azonban alulteljesített, a BUX hétfőn nagyot esett, a hazai blue chipek közül az OTP teljesített a leggyengébben, a bankpapír 2 százalékos esés után 9895 forinton zárta a napot.

Alulteljesített a magyar tőzsde, nagyot esett az OTP

Európai társait alultljesítve nagyot esett hétfőn a magyar tőzsde, a BUX index 9,09 milliárd forintos forgalom és 449 pontos mínusz mellett 1,2 százalékkal került lejjebb, a blue chipek közül az OTP nagyot esett, a bankpapír 2 százalékos esés után 9895 forinton zárta a hétfői kereskedést, míg a Mol 1,5 százalékos esést követően 2846 forinton búcsúzott a hétfői kereskedéstől. A Richter mindemellett 0,1 százalékkal került lejjebb, a pozitív kivételt ezúttal a Magyar Telekom jelentette, amely 1 százalékos emelkedés után 409 forinton fejezte be a napot.


A borús hangulat ellenére is nagyot emelkedett az olasz tőzsde

Eséssel indult a hétfői kereskedés az európai tőzsdéken, a kontinens részvénypiacaira a kereskedelmi háborús aggodalmak vetettek árnyékot, miután az amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy akár már hétfőn vagy kedden sor kerülhet az újabb 200 milliárd dollárnyi kínai terméket sújtó importvámok kivetésére. Bár lapértesülések szerint a kiszabott vámok a korábbi 25 százalékkal szemben 10 százalékosak lehetnek. Ezt követően Kína jelezte, hogy az újabb amerikai vámfenyegetés hatására akár távol is maradhat a két ország kereskedelmi tárgyalásainak következő fordulójától. A hétfői kereskedés második felében némileg enyhült a feszültség, az európai tőzsdék napi mélypontjukról felfelé kapaszkodtak, a DAX 0,4, a CAC40 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a brit FTSE100 0,2 százalékkal került lejjebb.


A borús hangulat ellenére is nagyot emelkedett ma az olasz tőzsde, miután olasz lapértesülések szerint a 2019-es olasz költségvetést -és annak tervezett hiányát- az uniós szabályokat szem előtt tartva tervezik majd meg. A befektetők kedvezően fogadták a hírt, a milánói tőzsde 1 százalékkal került feljebb, míg az olasz bankszektor is remek napot tudhatott maga mögött, az Unicredit árfolyama 2,5 százalékkal került feljebb, míg a Banca Monte dei Paschi di Siena árfolyma 4,6 százalékos szárnyalást produkált.


Nem talál magára a BUX, nagyot esett az OTP

Felemásan teljesítenek az irányadó európai részvényindexek, miután a kontinens börzéire ismét az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa vetett árnyékot. A The Wall Street Journal értesülései alapján az amerikai elnök már hétfőn vagy kedden bejelentheti az újabb 200 milliárd dollár értékű kínai árut terhelő importvámokat, bár a lap szerint ezek mértéke a korábbi amerikai büntetővámoknál kisebb mértékű, 10 százalékos lesz. Az USA vámfenyegetésére a kínai fél a két ország közötti kereskedelem-politikai egyeztetések következő fordulójától való távolmaradást helyezte kilátásba. A magyar tőzsde alulteljesít ma, a BUX index 4,4 milliárd forintos forgalom és 485 pontos mínusz mellett 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a lengyel WIG a második legrosszabbul teljesítő részvényindex Európában.


A hazai blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom tud emelkedni, a telekomcég árfolyama 1 százalékkal került feljebb. A Richter mindemellett 1,2, a Mol pedig 1,4 százalékkal került lejjebb. A legrosszabbul az OTP teljesít, a bankpapír árfolyama 2 százalékkal került lejjebb, az OTP 9900 forintig esett ma. Mindemellett a lengyel bankok részvényeit is büntetik a befektetők, a Handlowy 2,3 százalékkal került lejjebb, míg az Alior árfolyama 5,2 százalékot zuhant.


Egyre nagyobb az esés a magyar tőzsdén, lefordult a Mol

Eséssel indult a hétfői kereskedés az európai tőzsdéken, a befektetők ismét az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa miatt aggódtak, a hétfői kereskedés második felére ráfordulva a kontinens börzéi felemásan teljesítenek, a DAX 0,4, a CAC40 0,3 százalékkal került lejjebb, az olasz és a spanyol tőzsde azonban emelkedik, a milánói börze 0,4, míg az IBEX35 0,3 százalékkal került feljebb. A kereskedelmi háborús kockázatok ismételt felerősödése után a régiós részvényindexek sem találták az irányt, a bécsi börze 0,3 százalékkal került feljebb, a prágai tőzsde stagnál, míg a lengyel WIG 0,4 százalékkal került lejjebb. A hazai részvényindex azonban alulteljesít, a BUX 2,2 milliárd forintos forgalom 283 pontos mínusz mellett 0,8 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek közül a Mol 1,4 százalékos esést követően 2850 forint közelében jár, míg az OTP 1,1 százalékkal került lejjebb, a bankpapír ezzel ismét a 10 000 forintos szint alá került. A Richter mindemellett 0,1 százalékkal került lejjebb, a pozitív kivételt ezúttal a Magyar Telekom jelentette, a telekomcég árfolyama 1 százalékkal került ma feljebb.


Szárnyalnak a H&M részvényei

Nagyot emelkedtek az H&M részvényei, miután a világ második legnagyobb ruházati kiskereskedelmi cége az előzetes várakozásokat meghaladó bevételnövekedésről számolt be, a társaság bevétele a június elejétől augusztus végéig tartó időszakban 9 százalékkal 55,8 milliárd svéd koronára emelkedett, felülteljesítve az 54 milliárd koronás várakozásokat. A társaság részletes harmadik negyedéves gyorsjelentését szeptember 27-én teszi majd közzé. A hírt kedvezően fogadták a befektetők, az H&M részvényei 11,5 százalékkal kerültek feljebb.


10 000 alatt az OTP

Az USA és Kína kereskedelmi konfliktusának kiszélesedése vetett árnyékot az európai tőzsdékre, a borús hangulatban a magyar tőzsde is eséssel indította a hétfői kereskedést, a hazai részvényindex a nyitást követően tovább esett, a BUX 202 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb, a blue chipek közül az OTP 1,2 százalékos esést követően 9975 forintig esett. A Mol 0,8 százalékkal került lejjebb, a Richter mindemellett 0,1 százalékkal került feljebb, a Magyar Telekom is emelkedik, a telekomcég árfolyama 0,7 százalékkal került feljebb.


A kereskedelmi háborús kockázatok vetnek árnyékot az európai tőzsdékre

Az ázsiai tőzsdék esése után az irányadó európai részvényindexek is lejjebb kerültek hétfőn, miután a befektetőket ismét az USA és Kína kereskedelmi konfliktusára fókuszálnak. A The Wall Street Journal értesülései alapján az amerikai elnök már hétfőn vagy kedden bejelentheti az újabb 200 milliárd dollár értékű importvámokat, bár a lap szerint ezek mértéke a korábbi amerikai büntetővámoknál kisebb mértékű, 10 százalékos lesz. Az USA vámfenyegetésére a kínai válasz sem váratott sokáig magára, az Egyesült Államok által kivetni tervezett újabb vámokra reagálva Kína meglebegtette, hogy távol maradna a két ország közötti kereskedelmi tárgyalások következő fordulójától. A kereskedelmi háborús kockázatok felerősödése nyomán az európai tőzsdék is eséssel vágtak neki a hét első napjának, a DAX 0,5, a CAC40 0,1 százalékkal került lejjebb, a milánói börze azonban emelkedik, az FTSE MIB 0,2 százalékkal került feljebb.


Emelkedik az Opus

Az Opus mai bejelentése alapján a társaság tulajdonába kerül a VIRESOL Kft. 51 százalékos üzletrésze, ezzel újabb lépés valósul meg az idén februárban bejelentett és az Opus működésében meghatározó tőkeemelés-sorozatból. A hírre az Opus árfolyama közel 4 százalékos pluszban is járt ma reggel, majd a papírt visszahúzták, az Opus árfolyama 1,3 százalékkal került feljebb.

Eséssel indul a hét a magyar tőzsdén

Eséssel indul a hét első napja a magyar tőzsdén, a BUX index 79 pontos esés mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, a blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP 1 százalékos esést követően a 10 000 forintos szint közelében jár, míg a Mol 0,1 százalékkal került lejjebb. A Richter mindemellett 0,2 százalékkal került feljebb, míg a Magyar Telekom 0,7 százalékkal került feljebb.


A kereskedelmi háború árnyékában eséssel indulhat a nap Európában

Mi történik a tőzsdéken?

  • Megbillentek pénteken a tengerentúli tőzsdék, miután lapértesülések szerint az amerikai elnök további 200 milliárd dollárnyi kínai termékre tervez importvámot kivetni, a fokozódó kereskedelmi háborús aggodalmak ellenére az amerikai részvényindexek végül az esést ledolgozva, csütörtöki záróértékük közelében fejezték be a kereskedést. A Dow végül 9 pontos emelkedés mellett zárta a hét utolsó napját, míg az S&P500 és a Nasdaq előző napi záróértékük közelében fejezték be a pénteki kereskedést.
  • Esnek az ázsiai tőzsdék a hét első napján, az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos félelmek domináltak a hétfői kereskedésben, miután a Wall Street Journal szerint Donald Trump hétfőn vagy kedden jelentheti be az újabb 200 milliárd dollárnyi kínai árut terhelő importvámokat. Ezt követően a kínai válasz sem váratott sokáig magára, miután az Egyesült Államok vámfenyegetésére válaszul Kína meglebegtette, hogy visszautasítaná az USA a két ország közötti kereskedelmi tárgyalások folytatására vonatkozó felkérését. A hongkongi tőzsde 1,3, a sanghaji börze 0,9 százalékkal került lejjebb, Ázsia más részein is borús hangulatban indult a hét, a szingapúri tőzsde 0,8 százalékkal került lejjebb, a dél-koreai Kospi 0,7 százalékot esett, míg a japán Nikkei hétfőn zárva tartott.
  • A pénteki kereskedés első felének mérsékelt emelkedése után lefelé csorgott a magyar tőzsde, a BUX index a zárás felé közeledve lefordult, a zárásra azonban visszahúzták a hazai részvényindexet. A BUX végül 113 pontos plusz mellett 0,3 százalékkal került feljebb, a Magyar Telekom stagnált, míg a Richter 0,8 százalékos esést követően 5055 forinton zárta a hét utolsó napját. Az OTP mindemellett 0,3 százalékos emelkedés után 10 100 forinton zárt, míg a Mol 1,1 százalékkal került feljebb, az olajvállalat papírjai 2890 forinton zárta a pénteki napot.
  • A határidős DAX index 50 ponttal került lejjebb hétfő reggel, 0,4 százalékos esést vetítve előre a mai piacnyitásra.
  • A forint gyengül hétfő reggel az euróval szemben, egy euró 325,10 forintba kerül, egy dollárért pedig 279,50 forintot kell fizetni ma reggel.

Mire figyelnek a befektetők?

  • Hétfőn nem érkezik hazai makroadat.
  • Az eurozónából az augusztusra vonatkozó inflációs statisztika érkezik majd.


A kereskedelmi háború árnyékában eséssel indulhat a nap Európában

Mi történt idén a tőkepiacokon?

Mérsékelt emelkedéssel zárták a pénteki kereskedést az irányadó európai részvényindexek, a kontinens börzéinek idei teljesítménye a CAC40-et leszámítva negatív, a francia tőzsde 0,8 százalékkal került idén feljebb, míg a DAX index idén 6,1, a spanyol IBEX pedig 6,8 százalékkal került lejjebb idén.A kereskedelmi háború árnyékában eséssel indulhat a nap Európában

27 milliárd forintos tőkeemelés az Opusnál - Keményítőgyár került a cégbe

Az Opus Nyrt. tulajdonába kerül a Viresol Kft. 51 százalékos üzletrésze - közölte a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Ezzel újabb lépés valósul meg az idén februárban bejelentett, a tőzsdei társaság működésében meghatározó tőkeemelés-sorozatból. A Viresol régiónk egyik legnagyobb modern keményítőipari üzeme, nettó értékesítési árbevétele meghaladja majd az évi 100 millió eurót. Tovább a cikkhez
Frankfurti tőzsde
Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Mozit kaphat a Köki
Nincs meg a harmadik: nem is foglalkozott ma velünk a Moody’s
deutsche bank_getty
applearfolyam
trump, christmas
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde