Üzlet

Teljesen szakít a szénnel a világ egyik legnagyobb szénerőmű-építője

Portfolio
Többé nem épít széntüzelésű erőműveket a japán Marubeni óriásvállalat, 2030-ig pedig minden, szénnel kapcsolatos eszközétől meg kíván szabadulni - számolt be a Nikkei. Ehelyett a szigetország ötödik legnagyobb konglomerátuma a megújuló energiaforrások felé fordul.
A döntés előtt a cég folyamatosan beruházott a szénalapú energiatermelésbe, noha már a megújuló energia területén is dollármilliárdokat fektetett be. A társaság tulajdonában álló termelő kapacitások között a szén 11 százalékot tesz ki, meghaladva a 3,5 gigawattot 2017-es adatok szerint. A Marubeni mintegy 13,6 GW új szénerőművi kapacitás telepítésében vett részt a legutóbbi, döntést megelőző közlése szerint, a világ kilenc országában, amivel a globális piac 11. legnagyobb szereplője.

A szénnel való szakításával párhuzamosan a japán vállalat 10-ről 20 százalékra bővíti a megújulók arányát energiaportfóliójában, a szenes üzletében alkalmazott dolgozók jelentős részét pedig a megújulók fejlesztési területére irányítja át. A Marubeni jelenleg 1,17 gigawatt naperőmű kapacitást épít.

A Marubeni döntését, amely 2018 egyik legnagyobb története az energiaátmenet területén, nem utolsó sorban a finanszírozói részéről tapasztalható nyomás hatására hozta meg. Az ABN Amro már 2016-ban felfüggesztette a szénerőmű-építő vállalatok finanszírozását, amit hamarosan mások mellett az AXA, a Generali és az Allianz is követett, és már a japán bankok is hasonló lépést fontolgatnak.

A Marubeni intézkedése vízválasztónak nevezhető a nap- és szélenergia, illetve a többi megújuló energiaforrás felé való globális elmozdulásban, ugyanakkor az Urgewald német környezetvédelmi civil szervezet 2017-es jelentése 1600 új szénerőmű-fejlesztésről számolt be.
Frankfurti tőzsde
kína vírus
cimlap_Orlen0129
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde