Teljes fordulat, beáll a klímaharcba a világ legnagyobb olajvállalata
Üzlet

Teljes fordulat, beáll a klímaharcba a világ legnagyobb olajvállalata

Portfolio
Kissé váratlan fordulatot véve az Exxon Mobil és a Chevron csatlakozott a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó, nagy olajvállalatok által létrehozott kezdeményezéshez. Az Exxon Mobil, árbevétele alapján a világ legnagyobb tőzsdén kereskedett olajvállalata, valamint a Chevron az elmúlt években még következetesen visszautasította az Oil and Gas Climate Initiative (OGCI) nevű, 2014-ben indult kezdeményezéshez való csatlakozást.
A kezdeményezést tíz olaj- és gázipari vállalat - többek között a BP, a Royal Dutch Shell, a Total, valamint Kína, Mexikó, Brazília és Szaúd-Arábia állami olajvállalatai - alapította azzal a céllal, hogy együttműködjenek az iparág karbonemissziójának csökkentésében, valamint más, a klímaváltozás elleni küzdelmet szolgáló programok megvalósításában. A kezdeményezés mögötti, összesen mintegy egymilliárd dolláros alapból egyebek mellett új, a kibocsátást csökkentő technológiák fejlesztését támogatják.

A két társaság és az Occidental Petroleum csatlakozásával a kezdeményezés mögött már a világ olaj- és gáztermelésének mintegy 30 százaléka felsorakozott. Az Exxon és a Chevron egyenként 100 millió dollárral járul hozzá a kezdeményezés mögötti alaphoz - számolt be a Reuters az Axios nyomán.

Az Exxon és a Chevron korábban elutasította a klímaváltozással kapcsolatos felelősségvállalást, így például megtagadta a globális karbon árazási rendszer kialakítására vonatkozó, európai vállalatok által megfogalmazott felhíváshoz való csatlakozást is. Az Exxon hozzáállásának megváltozására utaló első pozitív jelek a közelmúltban érkeztek, miután idén ígéretet tett a tevékenységéből származó metánemisszió 15 százalékos mérséklésére 2020-ig, és 2017-ben a palaolaj-kitermelés területén a kibocsátás csökkentését célzó technológiai korszerűsítési programot indított.

Címlapkép: shutterstock
elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
elektromosroller