Üzlet

Beszáll az orosz atomóriás az új európai részecskegyorsító fejlesztésébe

Portfolio
A TVEL, a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata szupravezetőket fejleszt az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN a Future Circular Collider (FCC) elnevezésű új részecskegyorsítója számára.
Az új részecskegyorsító létrehozását célzó projekt keretében a TVEL Rt. és a CERN k+f megállapodást kötött, kiegészítve a felek szupravezetők terén történő együttműködését rögzítő partnerségi megállapodását. A k+f megállapodás keretében a TVEL-hez, a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalatához tartozó Csepecki Mechanikai Művek megegyezett arról, hogy többféle szupravezető nióbium-ón vezetéket készít, amelyekből a CERN kiválasztja a legmegfelelőbbet, ami alapján a TVEL megszerezheti az elektromágneses rendszerhez szükséges szupravezetők beszállításához szükséges minősítést.

Az FCC, a jövő új részecskeggyorsítójának egyik kulcseleme az elektromágneses rendszer. Az FCC-t Svájcban építik fel a 2030-as évek végére és a nagy hadronütköztetőt váltja majd fel, segítve, hogy a tudósok folytathassák a részecskefizika területén az alapkutatásokat. A mintegy 100 kilométeres kerületű FCC hatalmas mennyiségű szupravezetőt igényel. Ez csak úgy biztosítható, hogy a megfelelő technológiával rendelkező országok egyesítik erőiket - írja a Roszatom közleményében.

A TVEL szakértőinek becslése szerint az FCC-hez szükséges szupravezetők iránti kereslet jelentősen meghaladja a nióbium-ón vezetékek gyártói kapacitását. A CERN követelményeinek megfelelő, a FCC-projekthez szükséges szupravezető anyagok fejlesztése az USA-ban, Európában, Dél-Koreában, Japánban és Kínában jelenleg is tart.

A TVEL Nyrt.-nél a nem nukleáris technológiai fejlesztések között az alkalmazott szupravezetők fejlesztése jelenti az egyik fő irányt. A szupravezetők nemcsak a tudományos projektek esetében megkerülhetetlenek, hanem a modern orvosi berendezésekben, mint például a mágnesrezonanciás tomográfok - MRI-készülékek esetében is nélkülözhetetlenek. Emellett az elektromos, illetve más technológiák terén is széles körben alkalmazzák őket.
forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Budapest