Bréking: Elon Musknak le kell mondania a Tesla elnöki tisztségéről
Üzlet

Bréking: Elon Musknak le kell mondania a Tesla elnöki tisztségéről

Portfolio
Az amerikai tőzsdefelügyelettel megkötött egyezség értelmében Elon Musknak minimum 3 évre le kell mondania a Tesla elnöki tisztségéről és további 20 millió dollár büntetést is fizetnie kell, amiért augusztus elején meggondolatlan twitter-üzenetével befolyásolta vállalata részvényeinek árfolyamát. Jó hír viszont a Tesla részvényeseinek, hogy a mostani megállapodás értelmében Musk vezérigazgatói pozícióját megtarthatja és továbbra is irányíthatja az amerikai elektromosautó-gyártót.

Egy meggondolatlan twitterüzenet miatt van minden

Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk Elon Muskot, a Tesla vezérét csalással vádolta meg és beperelte az Amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelet (SEC) a nyilvánosságra került bírósági dokumentumok szerint.

Musk ugyanis arról írt még augusztus elején a Twitteren, hogy 420 dolláros árfolyamon kivezetné a Teslát a tőzsdéről, ráadásul állította, az ehhez szükséges finanszírozási forrás biztosított. A hírre még aznap 11 százalékot emelkedett az árfolyam, részben azért, mert a világ egyik leginkább shortolt részvényénél megijedtek azok a befektetők, akik az árfolyam esésére fogadtak.

A SEC szerint viszont Musk azon állítása, hogy a szükséges finanszírozási forrás biztosított, hamis és félrevezető volt.

Az elnöki pozíció ugrott, de továbbra is Musk a Tesla vezére

A csütörtöki hír hatására nagyon megijedtek a befektetők, a Tesla árfolyama a pénteki kereskedés során több mint 13 százalékot zuhant, így számítani lehetett arra, hogy a vállalat menedzsmentje igyekszik minél gyorsabban rendezni a kialakult helyzetet.

A mostani egyezség viszont fájdalmasra sikerült Musk szempontjából, hiszen legalább 3 évre le kell mondania az elnöki pozíciójáról, ráadásul 20 millió dolláros büntetést is fizetnie kell. Jó hír viszont a részvényesek szempontjából, hogy vezérigazgatói pozícióját megtarthatja és továbbra is irányíthatja vállalatát, amelynek szintén 20 millió dolláros büntetést kell majd fizetnie. Ráadásként pedig két független tagot is ki kell nevezni a Tesla igazgatóságába.

Hatalmasat buktak a befektetők

Az egész történettel kapcsolatban fontos arról is beszélni, hogy a Tesla befektetői nagyon megégették magukat. Musk meggondolatlan twittelése előtti kereskedési napon 342 dolláron zárt a Tesla. Most pénteken a nagy zuhanás hatására viszont 264 dollár közelében fejezték be a Tesla-papírok a hetet, amely egyben azt is jelentette, hogy az augusztus 6-i záráshoz képest közel 23 százalékot veszítettek értékükből a részvények.

Bréking: Elon Musknak le kell mondania a Tesla elnöki tisztségéről

A történetnek itt koránt sincs vége

Musk valószínűleg már megbánta azt, hogy meggondolatlanul twitterezett, az elmúlt hetekben ugyanis a SEC mellett mások is pert indítottak ellene. Augusztus közepén Kalman Isaacs és William Chamberlain tett jogi lépéseket Musk ellen, azzal vádolva a világ egyik legismertebb vállalatvezetőjét, hogy bejelentésével szövetségi jogszabályokat szegett meg, és mesterségesen felhajtotta a Tesla árfolyamát, amivel megtizedelte a Tesla-részvényekben aktív shortosokat.

A sikeres short-befektető, Andrew Left is beperelte a Teslát és vezérigazgatóját, mert szerinte Elon Musk azért találta ki a már azóta elvetett részvénykivezetési tervet, hogy "megégesse" azokat a befektetőket, akik a Tesla árfolyamának esésére fogadtak.(CNBC)
mol olajipar
huawei mobiltelefon
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
mol olajipar