Üzlet

Forradalmasíthatja a fűtést egy magyar fejlesztésű falfesték

Portfolio
Magyar fejlesztésű lakásfűtő falfesték prototípusát mutatta be a Poli-Farbe Vegyipari Kft. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakembereivel közösen. A szabadalmaztatási és engedélyeztetési eljárásoktól függően várhatóan egy éven belül kereskedelmi forgalomba kerülő hazai innováció lényege, hogy jól szigetelt szerkezeten, a megfelelően előkészített és alkalmazott festékfűtés lényeges idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet.
A magyar vállalatok energiaátmenetben nyíló lehetőségeiről és szerepéről a Portfolio Energy Investment Forum 2018 konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

A törpefeszültséget alkalmazó rendszer infrasugárzóként működik, vagyis a tárgyakat felmelegítve fűti fel a levegőt. A fejlesztők szerint kiegészítő fűtésként használva körülbelül 6 négyzetméteres felülettel egy 60-70 négyzetméter területű lakást lehet temperálni, 500-550 watt/négyzetméter teljesítmény mellett. A 100 millió forintos nagyságrendű fejlesztés során a biztonság kiemelt szempont volt, így, bár a rendszer eleve érintésbiztos, beázás vagy egyéb kár hatására automatikusan letilt - mondta el a Portfoliónak Nagy Armand, a Poli-Farbe technológiai és fejlesztési vezetője. Az égési sérülés is kizárt, ugyanis a hőmérsékletét 30 és 60 Celsius-fok között lehet beállítani (a 60 fokot három perc alatt éri el).

A vezérlés 70x120 centiméteres egységekben irányítja a rendszert. A fejlesztés jelenleg a wifi-s, mobiltelefonnal vagy számítógéppel történő irányítás kidolgozásának irányában folytatódik, annak érdekében, hogy a festék az okos otthonok energetikai rendszereiben is szerepet kaphasson. A következő időszak feladata lesz a jelenleg prototípus formájában létező technológiát komplett rendszerré fejleszteni: a gyártó célja, hogy az így kezelt felület a cég bármelyik beltéri vagy kültéri falfestékével átfesthető legyen. A távolabbi tervek között szerepel a műszaki-gépészeti tartalom egyszerűsítése annak érdekében, hogy a jövőben akkreditált szakemberek helyett, bárki telepíteni tudja majd a fűtőrendszert.

A fejlesztők szerint a fűtőfesték csökkenti az otthonok ökológiai lábnyomát, így amellett, hogy új irányt teremthet a lakásfelújításban, annak az európai uniós irányelvnek az alkalmazásához is hozzájárulhat, amely szerint 2020 után kizárólag a csaknem nulla energiaigényű passzívházak kaphatnak majd építési engedélyt az EU-ban. A fejlesztők szerint egy hatékony elektromos fűtés illeszkedik ahhoz a trendhez, mely szerint egyre több ház, lakás rendelkezik saját energiatermeléssel, például napelemmel. A fűtés áramigényét ugyanis ilyen megújuló forrásból is fedezni lehet.

A várható kiskereskedelmi árral kapcsolatban egyelőre azt lehet tudni, hogy a fejlesztők a hagyományosan elérhető fűtési rendszereknél egy nagyságrenddel olcsóbb megoldást terveztek. A szakember elmondása szerint a termék iránt már több megkeresés befutott a társasághoz.

A Poli-Farbe és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke májusban kötött együttműködési megállapodást egy vezetőképes festék kifejlesztésére. Míg a Poli-Farbe vegyészei a festéket tökéletesítették, a BME mérnökei az áramforrás és vezérlés kialakításával foglalkoztak.
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
repules szegell iata GettyImages-1180597944