Meghajolt a norvégok tiltakozása előtt az OMV és a Gazprom
Üzlet

Meghajolt a norvégok tiltakozása előtt az OMV és a Gazprom

Portfolio
Szibériai földgáz-kitermelési eszközöket vásárol az OMV a Gazpromtól, szemben az eredeti tervekkel, amelyek szerint a két társaság norvégiai és oroszországi eszközöket cserélt volna egymással - állapodott meg az osztrák és az orosz vállalat. A koncepció Norvégia tiltakozásának hatására változott.
Az eredeti, még 2016-ban kötött megállapodás értelmében az OMV norvégiai eszközeinek 38,5 százalékát cserélte volna el a Gazprommal az orosz társaság szibériai gázmező-érdekeltségeire 2018 végéig. A Reuters azonban már májusban úgy értesült, hogy az alku olyan értelemben módosulhat, mely szerint az osztrák olajvállalat végleg megvásárolná a Gazprom szóban forgó eszközeit, mivel Norvégia kritizálta a tervet, amely hozzáférést adna a legnagyobb orosz állami gáztermelő társaságnak a skandináv ország kontinentális talapzatához, illetve gázkészleteihez. A két társaság most közleményben is megerősítette, módosítják a 2016 decemberi megállapodást.

A vételár megállapítása további tárgyalások feladata lesz, ennek meghatározását követően az ügyletet társasági és szabályozói szinten is jóvá kell még hagyni. A végső tranzakciós dokumentumok aláírása 2019 elején várható. Az OMV akvizíciókra 2025-ig kijelölt 10 milliárd eurós keretének eddig összesen mintegy 20 százalékát költötte el. Az OMV tavaly 1,75 milliárd euróért szerezte meg az egyik legnagyobb oroszországi gázmező, a Juzsno Ruszkoje egy részét, ami önmagában mintegy napi 100 ezer hordó kőolaj-egyenértékkel növelte meg az osztrák társaság termelését.

A mostani, Gazprommal közös ügylet tárgyául szolgáló szibériai Ahimov mezők, illetve eszközök az OMV szerint további több mint napi 80 ezer hordó kőolaj-egyenértékkel fokozzák a társaság olajtermelését 2025-től. A kitermelés kedvező költségű, az infrastruktúra pedig lehetővé teszi az Ausztriáig történő szállítást is. Az OMV az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 2 gázvezeték építésében is a Gazprom partnere, amely megduplázza és 110 milliárd köbméterre bővíti az orosz gáz balti-tengeri szállítási útvonalának éves kapacitását.
Az orosz gáz régiós és magyarországi ellátásban beöltött szerepének várható változásairól, illetve az új források bevonásának kérdéseiről a Portfolio Energy Investment Forum 2018 november 6-i konferenciáján bővebben is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

Címlapkép: shutterstock
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Frankfurti tőzsde