FONTOS Újabb mélypont: sosem volt ilyen gyenge a forint!
Üzlet

Most igazán jó technológiai startupnak lenni

Portfolio
A Budapesti Értéktőzsde ad otthont a napokban az Európai Bizottság Startup Europe Partnership programja következő állomásának, ahol nemzetközi vállalatok, befektetők és "scaleup" cégek találkozhatnak. A Scaleup Summit elnevezésű eseményen megszólalt Máté-Tóth István, a BÉT üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató helyettese, a Prezi egyik alapítója és az Autodesk igazgatója is.
A világ ezen felében kedvező most a környezet egy innovatív startupnak, a gazdasági mutatók jó, a gazdasági növekedés erős és a munkanélküliség alacsony. A versenyképességhez innovatív projektek és tudás szükséges, és a finanszírozási lehetőségek is elengedhetetlenek. A BÉT több csatornán is segíti a kis-és közepes vállalatokat a tőkéhez jutásban, például a londoni tőzsdével együttműködésben az ELITE-programmal, vagy a tavaly indított X-Tend piaccal - nyitotta meg a BÉT-en rendezett Scaleup Summit eseményt Máté-Tóth István, a magyar tőzsde üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató helyettese.

A rendezvény keretein belül megosztotta saját történetét a Magyarországról indult világhírű startup, a Prezi egyik alapítója is. Somlai-Fischer Ádám azt tanácsolja a startupoknak, hogy egy globális termék kell és egy globális csapat, így bárhonnan el lehet indulni. A Prezi csapata annak idején egy kis budapesti irodában ült, amikor San Fransiscóba invitálták őket. Úgy döntöttek, hogy a világ startup-központjába, a Szilícium-Völgybe költöznek, ma pedig, 9 év elteltével, 100 millió felhasználóval büszkélkedhetnek.

Uwe Wassermann, az Autodesk vezetője a technológiai forradalomban rejlő lehetőségekről beszélt. Már most 50 milliárd internetre kapcsolt eszköz van a világon, a hatalmas adatmennyiség nagy lehetőségeket rejt. Az analógról a digitálisra való átállás évente 1200 milliárd dollár megtakarítást jelent világszinten. Az építőipart nem a leginnovatívabb iparágnak tartják, de a digitalizáció itt is jó szolgálatot tehet, főleg annak fényében, hogy meg kellene duplázni a városok kapacitásait a jövőben. Hetente 2 millióan költöznek városokba a világon, ennek fényében napi szinte több mint 4000 épületet kellene átadni.

Isidro Laso az Európai Bizottságtól arról beszélt, hogy 2014-ben elindították a Startup Europe Partnership programot azzal a céllal, hogy segítsenek a startupoknak túljutni az indulás nehézségein, globális vállalatokkal kapcsolják össze őket és hogy egy páneruópai vállalkozói ökoszisztémába bekerülhessenek. A cél támogatni a növekedést és a fejlődést, hogy a következő szintre lépve "scaleup" cégekké váljanak. A régió számára jó hír, hogy Közép-Európa és a nyugat-balkáni térség is a fókuszban van.

Sajnos a világ arról szól, hogy pénzt csináljunk - mondta Alberto Onetti, a Mind the Bridge elnöke. Hozzátette, hogy ez végül nem sikerül mindenkinek, a startupok 59 százalékánál nem térül meg végül a befektetett tőke a kiszálláskor. A tanácsadócég elkészített egy jelentést a technológiai startupok felvásárlási és fúziós aktivitásáról. A konklúzió, hogy a Szilícium-völgyben nem csak sok startup van, de sok cég is van, akik felvásárlási célpontot keresnek, mert az a leggyorsabb módja egy vállalatnál az innovációnak, ha megvásárolják azt. 2010 óta hatalmas növekedés látszott a globális m&a aktivitásban, de 2017-re és 2018-ra a stagnálás volt jellemző, főként Európában.

Az amerikai és az európai startupokat több mint 80 százalékos arányban amerikai és európai cégek vásárolják meg, ezen belül arányaiban a transzatlanti tranzakciók száma a kevesebb. Az amerikai vállalatok kétszerannyi startupot vásárolnak, mint az európaiak és négyszer annyit költenek rájuk. A startupok legfontosabb központja Amerikában San Fransisco, New York és Chicago, Európában pedig London, Párizs és Berlin sorrendben. Közép-Európa a lista végén van, a régióban a legaktívabb Varsó, Bukarest és Prága, Budapest a negyedik helyen áll mind a felvásárlások, mind az exitek száma tekintetében.

Az egyes szektorok közül az információs technológia az, ahol a legnagyobb aktivitás van a startupoknál, azon belül is a mesterséges intelligencia, a big data és a biztonság a legizgalmasabb területek. A sor végén pedig az építőipar áll, ami nem meglepő, tekintve, hogy nem kifejezetten tartozik az innovatív iparágak közé.
forint190913
rezsiutalvány
kanada
tarlós-karácsony
Frankfurt Stock Exchange
kivánd190916
shutterstock_1077839366
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
kanada