Sosem látott szintre drágulhat az üzemanyag Magyarországon
Üzlet

Sosem látott szintre drágulhat az üzemanyag Magyarországon

Portfolio
Várhatóan az olajkartell is képtelen lesz megakadályozni, hogy az olajárak már 2018-ban 100 dollárig ugorjanak, ami egyben azt is jelentheti, hogy a magyarországi üzemanyagárak még idén megközelíthetik vagy meghaladhatják az eddigi abszolút rekord szinteket.
Bár a legnagyobb termelő és fogyasztó országok rendszeres kommunikációt folytatnak egymással lépéseik összehangolása érdekében, azonban úgy tűnik, rosszul mérték fel az iráni szankciók valószínű hatásait és ezzel összefüggésben az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) kapacitásait a termelés növelésére. A probléma elsősorban ott van, hogy az Egyesült Államok a vártnál nagyobb mértékben és gyorsabban lesz képes kivonni az iráni olajat a piacról, az OPEC viszont jelenleg nem rendelkezik az ezt kellő mértékben és gyorsasággal ellentételező tartalékkapacitással.

A fogyasztók szempontjából az olajárak már most veszélyzónában vannak - ahogy a Reuters elemzője, John Kemp fogalmaz - a piaci szereplők pedig további áremelkedést várnak, így lassacskán konszenzus kezd kialakulna azzal kapcsolatban, hogy már idén meglehet a 100 dolláros ár. Az olajárak már most is olyan szinteken tartózkodnak, amelyek korábban az olajfogyasztást és a világgazdasági növekedést is visszavetették. "A drága energia kora visszatért, a világgazdaság számára egy rossz időpontban" - fogalmaz a Nemzetközi Energiaügynökség a jelenség kapcsán, a megfelelő lépésekre sürgetve a termelő és exportáló országokat.

Sosem látott szintre drágulhat az üzemanyag Magyarországon
Az olajárak emelkedését az iráni szankcióktól az OPEC korábbi termeléskorlátozó intézkedésén és az erős globális keresleten át a hedge fundok pozícióépítésééig számos tényező hajtja, nem ritkán egymást erősítve. Az olajpiac ciklikus jelleget mutat, miután pedig a hedge fundok és más befektetők érzékelik, hogy ismét kínálati hiányos állapot felé tart a piac, igyekeznek jelentős vételi pozíciókat felvenni, ami ismét az árak emelkedése irányába hat. Közben az esésre fogadó short pozícióik száma legalább ötéves mélypontot mutat a Reuters adatai szerint. Így, bár az OPEC júniusban az olajtermelés napi 1 millió hordós növelését vállalta, szeptemberben Szaúd-Arábia és Oroszország további ugyanilyen mértékű emelésről állapodott meg előzetesen, az Egyesült Államok és Oroszország olajtermelése pedig rekord magasságban áll - a szervezet egyelőre a jelek szerint mégsem képes az árak szárnyalását megfékezni.

Ehhez, pontosabban az iráni export várhatóan napi 1,5-2 millió hordós csökkenésének ellensúlyozásához jó pár hónapra lesz szükség; a kínálatot érzékelhetően emelő kapacitások termelésbe állása 2019 első felében várható a Goldman Sachs szerint. Ez megnyugvást hozhat az olajpiacon, és az is korlátozhatja az árak emelkedését, hogy a feltörekvő devizák széles körében megfigyelhető gyengülés visszavetheti az üzemanyagok, így az olaj iránti keresletet - ahogyan ez az indiai rúpia esetében már látszik is.

Sosem látott szintre drágulhat az üzemanyag Magyarországon
Addig is azonban, a tartalékkapacitások szűkösségére tekintettel a korábbiaknál várhatóan jóval nagyobb áremelő hatása lehet a kitermelés további szűkülését kilátásba helyező, például a geopolitikai konfliktusokról érkező híreknek. Ezért, bár a termelés az olyan instabil olajtermelő országokban, mint Líbiában és Nigériában jelenleg a várakozások felett alakul, egy esetleges visszaesés heves ármozgásokat alakíthat ki. Erre utal mások mellett a Jefferies is befektetői jegyzetében. A bank szerint jelenleg ugyan elegendő olaj van a kereslet kielégítésére, azonban a globális tartalékkapacitás az általuk valaha dokumentált legalacsonyabb szintre apadnak. Ezért bármilyen esetleges további kínálati zavar az olajárak megugrását eredményezheti.

Mindez egyben azt jelentheti, hogy már idén új csúcsokra emelkedhetnek a hazai üzemanyagárak. A Brent elmúlt napokban produkált drágulása hatására a benzinkúti árak egyetlen hét alatt 10-12 forinttal emelkedtek, amennyiben pedig az olajpiaci várakozások beigazolódnak, további több tíz forintos drágulásra lehet készülni. Az eddig abszolút rekord benzin esetében 451, a gázolajárnál 449 forint volt országos átlagban - ha az olajár idén eléri a 100 dolláros szintet, úgy a magyarországi üzemanyagárak megközelíthetik vagy meg is haladhatják az eddigi csúcsértékeket.

Sosem látott szintre drágulhat az üzemanyag Magyarországon
A benzin esetében az olaj 1 százalékos drágulása mintegy 0,45 százalékos áremelkedést okoz, mivel 1 liter benzin hazai árának az olajárral összefüggő rész nagyjából 45 százalékát tesz ki (gázolaj esetében valamivel nagyobb részét). Amennyiben tehát a jelenlegi 84-85 dollárról a Brent árfolyama körülbelül 20 százalékkal 100 dollárig emelkedne, úgy a hazai üzemanyagárak 9-10 százalékkal drágulnának tovább, vagyis a benzinár 440, a dízel ára 460 forint körüli szintre kúszna fel. Legalább is, ha minden más üzemanyagár-komponens esetében változatlanságot tételezünk fel. Miután az olajárakat dollár alapon számolják el, a dollár forinttal szembeni egységnyi erősödése hasonló mértékben drágítaná a hazai üzemanyagárakat, mint az olajár emelkedése. A hazai benzin- és gázolajárak egyéb összetevői, a kis- és nagykereskedelmi, illetve finomítói árrések, a jövedéki adó és áfa (valamint a kőolaj-készletezési díj) jóval ritkábban és általában kisebb mértékben változik, és bár az üzemanyagárak történelmi rekord szinteket közelítenek, egyelőre nincs tudomásunk arról, hogy a döntéshozók például a jövedéki adó mérséklésével igyekeznének az áremelkedés jelentette terheket mérsékelni.

Címlapi és belső kép: shutterstock
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
GettyImages-961179614
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
volkswagenshutterstock